Met beperkte materiaalkosten, hoge verwerkingssnelheden en lage afwerkingskosten ontstaan strakke en vlak afgewerkte wanden met een hoge draagkracht, zeer goede geluidsisolatie en een hoge brandwerendheid. Hierdoor is kalkzandsteen het meest toegepaste bouwmateriaal voor constructieve wanden in de woningbouw.
Wat is kalkzandsteen? Kalkzandstenen, het woord zegt het al, deze worden gemaakt van ongebluste kalk, zand en water. Deze worden onder hoge stoomdruk samengeperst. Het wordt veelal gebruikt voor funderingen, dragende binnenwanden, ankerloze spouwmuren en binnenspouwbladen.
Kalkzandsteen blokken
Stuk voor stuk geschikt bij toepassingen van binnenmuurconstructies. Ze zijn alleen niet allemaal geschikt voor dragende wanden, binnenspouwbladen of funderingen. Lijmblokken, metselstenen en metselblokken zijn geschikt voor dragende en niet-dragende wanden die je later afwerkt met tegels.
“Doordat kalkzandsteen bestaat uit 95% zand, 5% kalk en water is het allereerst al een natuurlijk en milieuvriendelijk product met een zeer lage milieubelasting.”
Kalkzandsteen scoort goed op akoestische isolatie omdat de blokken zo massief zijn. Ze hebben een hoge brandweerstand en een goede warmteaccumulatie: de blokken houden warmte bij en geven die langzaam af.
Bovendien heeft kalkzandsteen een lange levensduur (meer dan 100 jaar) en is het onderhoudsarm en circulair, wat het product nog duurzamer maakt.
Kalkzandsteen is een milieuvriendelijk product met zeer lage milieubelasting. Uw ambitie om circulair te bouwen vervult u met Calduran Caldubo®. Hierbij is een deel van het grove toeslagmateriaal vervangen door gerecyclede (beton)puingranulaten.
De kalkzandstenen zijn niet geschikt voor een buitentoepassing. De stenen zullen door vorst verpulveren. Als er op dit moment nog geen vorstschade is, zal die in de toekomst zeker ontstaan. De opdrachtgever eist vervanging van de kalkzandsteenblokken door gevelstenen.
Daarnaast is kalkzandsteen ook nog eens zeer goed te recyclen! In samenwerking met Calduran maakt GP Groot van oude kalkzandsteen weer nieuwe kalkzandsteen Caldubo® elementen. Dit proces ziet er als volgt uit: Tijdens het slopen van bestaande bouw wordt het kalkzandsteen geoogst en gescheiden ingezameld.
Zuigende ondergronden
Dit zijn poreuze ondergronden zoals cellenbeton en kalkzandsteen. Deze ontrekken vocht aan de pleister waardoor geen goed eindresultaat te behalen valt. Dit is te voorkomen door Gyproc Voorstrijk Grondeer te gebruiken.
Qua prijs mag je rekenen tussen 57,5 en 75,5 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing, exclusief btw.”
Meestal gebruikt men betonblokken met een breedte van ongeveer 30 cm (of 2 van 14cm) voor de buitenmuren. Deze metselen we ondersteboven op de fundering (meestal één of twee lagen). De bovenste laag wordt een smallere laag voor het aanstorten van de betondek.
De blokken cellenbeton zijn lichter, vorstbestendig en hebben zowel een toepassing binnen als buiten. De kalkzandsteenblokken zijn goedkoper dan de blokken van cellenbeton en kunnen gemetseld worden, terwijl de cellenbetonblokken een stuk duurder zijn en verlijmd worden.
Kalkzandsteen of silka is een harde lichtgrijze kunststeen, zwaar, niet poreus, ongebakken. Het is een metselsteen gevormd door ongebluste kalk (calciumcarbonaat, 5-7%) en vochtig zand (93-95%) te mengen, in een vorm te persen (steen, blok, speciale vorm) en onder stoomdruk te verharden (ca. 200 graden C en ca.
Kalkzandsteenblokken kunnen onder het maaiveld gelijmd worden. De lijm is "watervast", het lijmen van een fundering wordt al lang toegepast, zie website fabrikant, kun je een PDF downloaden, maar dit zijn dan wel dikke blokken.
Het binnenspouwblad bestaat meestal uit (prefab) beton, kalkzandsteen of poriso. Poriso is iets duurder dan kalkzandsteen maar minder scheurgevoelig. Prefab beton wordt vaker bij meer seriematige projecten toegepast. De vloeren zijn meestal van (prefab) beton, maar hout kan ook.
Kalkzandsteen is zoals gezegd verkrijgbaar in diverse soorten. De meest populaire vorm van kalkzandsteen is het lijmblok. De gemiddelde prijs van deze blokken ligt op ongeveer €1,60 per blok. Daarnaast zijn er de vellingblokken, deze blokken zijn iets duurder omdat ze een vellingkant hebben.
Het is belangrijk om het juiste metselwerk te kiezen voor uw toepassing. Zo gebruikt men voor funderingen doorgaans betonblokken in plaats van gevelstenen. Betonblokken hebben een hogere druksterkte, en zijn daarom prima geschikt voor metselwerk met een dragende functie.
Kalkzandsteen- of betonelementen kunt u zagen of knippen. Steeds vaker kiezen bedrijven ervoor om deze elementen te gaan knippen in plaats van te zagen. Het zagen van kalkzandsteen- of betonelementen neemt namelijk de nodige obstakels met zich mee.
Welk blok, steen of profiel je gebruikt, hangt af van het type muur. Ga je een dragende muur zetten, gebruik dan bijvoorbeeld kalkzandsteen. Voor een niet-dragende muur pak je Ytong blokken of metal stud. Tevens maak je een scheidingswand met behulp van constructiehout en gipsplaten.
Voor het metselen van kalkzandsteen heb je in alle gevallen metselspecie nodig. De specie is nodig voor het aan elkaar hechten van de blokken. Metselblokken en stenen hebben een vlak oppervlak en een sterk zuigende werking. Om deze reden adviseren wij om ze te metselen met een speciaal ontwikkelde kalkzandsteenmortel.
Kalkzandsteen stenen en blokken zijn leverbaar in verschillende diktes oplopend vanaf 67 mm tot 300 mm.
Kalkzandsteen wordt ook wel gekliste kalkzandsteen of gebroken kalkzandsteen genoemd. Kalkzandsteen is een harde steen soort welke erg poreus is. Doordat gebroken kalkzandsteen zo poreus is zal deze dan ook snel vervuilen.
Marmer en kalksteen – sedimentgesteenten – zijn zachtere, wat poreuze steensoorten, die wat meer onderhoud nodig hebben dan graniet. Marmer en kalksteen hebben een bepaalde uitstraling dat geen enkel ander materiaal heeft.