Als jullie beiden eigenaar van de woning zijn, kun je de woning verlaten zonder je rechten te verliezen. Om het eigendom van een woning over te dragen, zul je namelijk eerst naar de notaris moeten en de overdracht in de openbare registers laten zetten.
U heeft gelijke rechten aangaande het gebruik van de echtelijke woning, als u de gezamenlijke eigenaar bent van de woning. Geen van beiden heeft het recht om de ander uit huis te zetten. U kunt de woning op een normale manier blijven gebruiken.
Je hebt, als je getrouwd bent, namelijk allebei evenveel recht op de woning. Het maakt dan niet uit of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Let op: Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven.
Een scheiding is soms een reden om een urgentieverklaring (wat 'voorrang' betekent) aan te vragen bij een woningbouwvereniging en/of een gemeente. Met een urgentieverklaring hoeft iemand niet op de wachtlijst voor een woning, en heeft hij of zij binnen een aantal maanden nieuwe woonruimte.
Bij de rechten heb je kunnen lezen dat je recht hebt op de helft van alles, wanneer jullie getrouwd waren in gemeenschap van goederen. Dit geldt ook voor de schulden. En niet alleen de schulden die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, maar ook van voor het huwelijk.
De rechtspraak definieert de zware fout ex artikel 301, § 2, tweede lid BW als een ernstige, zwaarwichtige, eenmalige of opeenvolgende tekortkoming door een echtgenoot, die aan de basis ligt van de onherstelbare ontwrichting van het huwelijk.
Bij een scheiding betaalt u samen met uw ex-partner de kosten voor de advocaat. U betaalt ook griffierecht voor de behandeling van de scheidingszaak bij de rechter. Als u kiest voor mediation, betaalt u ook deze kosten. Soms kunt u een tegemoetkoming in de kosten krijgen.
Dit kunt u bij kort geding verzoeken bij de rechtbank, u dient hiervoor een advocaat in de arm te nemen. Als uw ex-partner niet meewerkt aan de verkoop van de woning zult u, kortom, nakoming van de afspraken in het echtscheidingsconvenant of een machtiging tegeldemaking kunnen vorderen.
Na de echtscheiding
Vanaf het moment waarop de echtscheidingsuitspraak van de rechter is ingeschreven bij de gemeente, kan je ex een alleenrecht hebben voor de duur van zes maanden om in de woning te verblijven zonder dat jij daar mag komen. Dat kan de rechter toewijzen.
Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar.
Als beiden partners eigenaar van de woning zijn, kan de een niet zomaar uit het huis worden gezet. Onderling moet worden afgesproken wie in de woning blijft wonen. De ene partner kan de andere partner bijvoorbeeld uitkopen.
Scheiden of stoppen met samenwonen is geen reden voor urgentie. Maar, als u door het scheiden of stoppen met samenwonen betalingsproblemen krijgt omdat de kosten van het wonen (woonlasten) te hoog zijn vergeleken met uw inkomen dan kunt u urgentie aanvragen als u de zorg voor de kinderen (tot 23 jaar) heeft/krijgt.
Is uitkopen partner verplicht? Je partner uitkopen is dus niet verplicht. Wanneer je dit niet kunt of wilt doen, moet de woning mogelijk verkocht worden.
Nee, dat is niet mogelijk. Het is wel mogelijk om de gemeente te verzoeken om een adresonderzoek te starten. De gemeente kan controleren waar de persoon daadwerkelijk woont of ingeschreven is. Wanneer dat niet het geval is zal de gemeente de gegevens wijzigen of uit uitschrijven uit de Basisregistratie Personen.
Ja, maar niet zomaar. Om je gedwongen uit huis te kunnen zetten moet je partner een uitvoerbare titel hebben, bijvoorbeeld: een vonnis van de vrederechter. Het feit dat je gedomicilieerd bent in de woning, beschermt je niet tegen uithuiszetting.
Kostgangers- of huurcontract
Je kunt natuurlijk iemand gratis bij je laten wonen. Bijvoorbeeld als het om familie gaat en je het financieel goed heeft. Maar het is ook helemaal niet gek om een vergoeding te vragen. Dan is het handig om dit te formaliseren met een kostgangers- of een huurcontract.
Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.
Er wordt wel eens gezegd dat gescheiden ouders niet verder dan een bepaalde afstand van elkaar mogen wonen, maar officieel bestaat er geen maximumafstand. Het is echter wel zo dat een ouder toestemming nodig heeft van de andere ouders als hij of zij verder wil gaan wonen.
Onderhoudsplicht na scheiding
Dan moet u partneralimentatie betalen. De rechtbank bepaalt hoeveel dit is. Deze verplichting stopt na maximaal 12 jaar.
Nee, dit is niet verplicht. Als geen van jullie de ander wil uitkopen, kan het huis worden verkocht. Uitkopen is alleen van toepassing als een van jullie in het huis wil blijven wonen.
Wanneer je partner niet wil meewerken aan een scheiding, kun je in Nederland een eenzijdige scheiding aanvragen bij de rechter.
Ex-partner uitkopen bij scheiding
Wat de uiteindelijke waarde is, hangt af van de marktwaarde van de woning en de hypotheek. Ligt de marktwaarde hoger dan de bijbehorende hypotheek, dan is er sprake van een overwaarde. Degene die in het huis blijft wonen, moet de helft van de overwaarde uitbetalen aan de ex-partner.
De goedkoopste manier is online scheiden waarbij je het samen met je partner doet in goed overleg. Hierbij is het dus van belang dat je met je partner op 1 lijn zit over alle zaken die geregeld en verdeeld moeten worden.
In de praktijk betekent het alle twee dat jullie uit mekaar gaan, maar een echtscheiding veronderstelt een huwelijk en een scheiding niet. Wanneer mensen die gehuwd zijn uit mekaar gaan, dan gebeurt dat via een echtscheiding en heb je de keuze tussen een EOT en een EOO.
Bij een gemiddelde scheiding liggen de kosten tussen € 2.000,- en € 4.000,-. Soms is een scheiding (aanvragen) echter ingewikkeld, denk aan een partner met een eigen bedrijf of een partner in het buitenland. De advocaat moet dan meer regelen en uitzoeken waardoor de uren die hij besteedt aan de zaak zullen oplopen.