Aan het einde van de dag wordt het tijd voor de belangrijkste maaltijd voor de Oostenrijkers. Vanaf 18.00 uur begint men hier aan het avondeten. Dit diner bestaat meestal uit 3 gangen, met soep als voorgerecht.
Als hoofdgerecht wordt er vaak een stuk vlees gegeten met aardappels en pasta. Vooral schnitzel wordt veel gegeten. Er zijn verschillende soorten schnitzel, zoals Wienerschnitzel, Cordon blue of zigeunerschnitzel. Ook wordt vaak forel gegeten, dit eten ze zowel gebakken als gegrild.
Net zoals wij Belgen zijn Oostenrijkers ook echte zoetebekken. Een van hun favoriete tussendoortjes zijn kaiserschmarrn. Deze gekarameliseerde stukjes pannenkoek worden steevast geserveerd met pruimenconfituur en/of verse appelmoes. Ideaal om op krachten te komen na een stevige wandel- of skitocht!
Wiener Schnitzel
Deze bekende lekkernij is in bijna heel Europa wel bekend. Kalfsvlees is alleen over het algemeen vrij duur waardoor veel landen een andere variant kennen, zoals de zigeunerschnitzel, satéschnitzel of de cordon bleu.
Oostenrijkers zijn zeker buiten de eigen kring veelal beleefder en minder direct dan Nederlanders en zullen bewust vermijden om anderen op gevoelige punten te raken. Daarom vinden ze Nederlanders wel eens lomp en luidruchtig, maar dat houden ze uiteraard voor zich.
Lunch is ongeveer van 11.00 tot 13.00 uur, en het diner van ongeveer 18.30 tot 20.00 uur. Houd dit in je achterhoofd wanneer je een reservering in een restaurant maakt. Tijdens het eten is de algemeen gebruikte begroeting “Mahlzeit”, wat zoiets betekent als “Smakelijk eten”.
Is Oostenrijk een duur land? De prijzen van basisproducten in Oostenrijk zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.07 keer minder betalen om te winkelen in Oostenrijk dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Oostenrijk bereik van: 63 EUR in Hostel tot 123 EUR in 3 sterren hotel.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 16 jaar. In toeristengebieden vanaf 18 jaar. – Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 (0,2 voor beginnende bestuurders tot 2 jaar).
De Oostenrijkers doen aan de ontbijttafel wel een beetje als wij. Ze eten graag een broodje met jam, vleeswaren of kaas en nemen er een kop thee of een bak koffie bij. De Oostenrijkers zijn gek op koffie.
In Oostenrijk heet het Kaiserbroodje een semmel, maar ook daar kennen ze het Scharzwälderbrot en wordt er met desem brood gebakken. De Oostenrijkers houden niet van verspillen.
Speckplatte of Brettljause
Een Speckplatte of Brettljause is een plankje vol lekkers. Van alleen vleeswaren tot een mix met verschillende soorten bergkaas. Tafelzuur, vers geraspte mierikswortel en brood erbij en de plank is compleet.
Oostenrijk is een land gelegen in centraal-Europa. Oostenrijk is bekend vanwege het berglandschap, de klassieke muziek en vanwege de hoge levensstandaard. Oostenrijk behoort al lange tijd tot de landen waar een hoge kwaliteit van leven heerst en de mensen gemiddeld genomen gelukkig tot zeer gelukkig zijn.
De prijzen liggen in Oostenrijk veelal niet hoger als in Nederland, en ook Oostenrijk heeft goedkope supermarkten als Aldi (in Oostenrijk onder de naam Hofer), de Lidl, de Pennymarkt en de Norma. Supermarkten als M-Preis, Spar en Bila zijn stukken duurder.
Veruit het duurste land is Oostenrijk, waar de prijzen voor eten gemiddeld 27 procent boven gemiddeld liggen. Frankrijk is gemiddeld 16 procent duurder, Italië 13 procent en Duitsland 2 procent. Ter vergelijking: in Nederland is eten gemiddeld 1 procent duurder dan in de rest van de Europese Unie.
Oostenrijk: Budget voor kleding en de prijs van sigaretten
Gemiddeld is het budget voor shopping in Oostenrijk zo'n 5% goedkoper in vergelijking met Nederland.
Het tweede culinaire instituut in Wenen is de Beisl (eetcafé) , weer populair geworden dankzij de wonderlijke modernisering van de Weense keuken, die is voortgekomen uit Boheemse, Hongaarse, Italiaanse, joodse en andere Midden.
Hoewel het zeker niet verplicht is, is het geven van een fooi een goede gewoonte in Wenen. Reken hierbij op 5 tot 10% over de rekening in horecagelegenheden of aan taxichauffeurs. Geef kamermeisjes een fooi van 1 tot 2 euro per dag. Kruiers verwachten een fooi van ongeveer een euro per koffer of tas.
Kosten levensonderhoud
Het wordt vaak gezegd dat Oostenrijk toch wel een stukje duurder is dan Nederland. Om je een aantal voorbeelden te geven: Kaas is ongeveer 17% duurder dan in Nederland. Rijst is ongeveer 4,8% duurder dan in Nederland.
De voordelen van emigreren naar Oostenrijk
1. Het gevoel dat u elke dag op vakantie bent, met de wintersportgebieden en prachtige natuur. 2. Er is rust en ruimte, want het land is veel groter dan Nederland, maar dan met slechts 9 miljoen inwoners.