De dienstplicht is nooit afgeschaft, maar de opkomstplicht van de dienstplicht werd wel in 1997 opgeschort. Dat houdt in dat je op je 17e nog wel een brief krijgt waarin staat dat je bent ingeschreven voor de dienstplicht, maar dat je niet het leger in hoeft.
Opschorting opkomstplicht
In Nederland is sinds 1 mei 1997 de opkomstplicht officieel opgeschort. Sinds 22 augustus 1996 werden er al geen nieuwe dienstplichtigen meer opgeroepen.
Ook vrouwen hebben geen opkomstplicht
Sinds 2020 is de dienstplicht niet alleen voor mannen opgeschort. Ook vrouwen hoeven sinds die tijd géén dienstplicht te vervullen. De dienstplicht voor vrouwen is namelijk toen ingevoerd, terwijl die niet werd uitgevoerd.
Brief over dienstplicht
Alleen de opkomstplicht voor dienstplicht is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Daarom roept Defensie dienstplichtige mannen en vrouwen tussen de 17 en 45 jaar niet meer op. Zij ontvangen op 17-jarige leeftijd wel een brief waarin staat dat ze zijn ingeschreven voor de dienstplicht.
Een lengte van meer dan 2.00 m.of minder dan 1.60 m.zal bij ingeschrevenen voor de dienstplicht leiden tot ongeschiktverklaring door de Directeur Dienstplichtzaken (art. 10 lid 1 sub a van het Dienstplichtbesluit).
Ik heb ADHD en slik hiervoor medicatie, kan ik dan nog steeds bij Defensie solliciteren? Zolang je de medicatie nodig hebt en het weer klachten veroorzaakt wanneer je ermee stopt, ben je helaas niet geschikt voor Defensie.
Volgens dit artikel van het VN- verdrag (2007) en Fasciglione (2015) kan Defensie personen met ASS bij voorbaat niet afwijzen.
Mocht je gewetensbezwaren hebben – bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging of pacifistische overwegingen – dan kun je militaire dienst weigeren. Defensiewoordvoerder: “Je komt dan voor een commissie die jouw gewetensbezwaren onderzoekt.Keurt deze het goed, dan krijg je een vervangende dienstplicht.
Wel is sinds 1 mei 1997 de opkomstplicht opgeschort. Dat betekent dat dienstplichtigen sindsdien niet meer worden opgeroepen. In uitzonderlijke situaties, zoals een dreigende oorlog, kan de regering besluiten om de opkomstplicht weer van kracht te laten zijn.
Kan ik zonder startkwalificatie bij Defensie gaan werken als ik nog geen 18 ben? Je kunt bij Defensie werken als je geen startkwalificatie hebt en jonger bent dan 18 jaar. Je krijgt dan een leerbaan. Met een leerbaan combineer je werken en leren.
In Nederland is sinds 1 mei 1997 de opkomstplicht officieel opgeschort. De Tweede Kamer heeft in mei 1993, bij aanvaarding van de Prioriteitennota, ingestemd met opschorting van de opkomstplicht. Sinds 22 augustus 1996 werden er al geen nieuwe dienstplichtigen meer opgeroepen.
Elke militair kan – ongeacht zijn of haar functie – worden uitgezonden. Dat geldt dus ook voor een kok, logistiek medewerker, techneut of bouwvakker. Tegen een uitzending kun je geen 'nee' zeggen.
S5 wilde zeggen dat er voor (geestelijke) stabiliteit een vijf was gescoord. Bij veel dienstplichtigen was dit populair. De keurende artsen zagen in dat een volstrekt ongemotiveerd persoon in het leger geen nut had en keurden veel mensen op grond van S5 af, al is nooit bewezen dat het zo werkte.
Iedereen met de Nederlandse nationaliteit tussen de 17 en 35 jaar wordt ingeschreven. Omdat de inschrijving pas dit jaar is ingesteld voor vrouwen, geldt het alleen voor vrouwen met geboortejaar 2003. Eenmaal ingeschreven ben je oproepbaar tot het 45e levensjaar.
De wedde voor dienstplichtigen is in Nederland ingevoerd per 1 januari 1967 ter vervanging van de soldij (deze bedroeg per dag: 1 gulden voor de ongeoefende soldaat, fl 1,25 voor de geoefende soldaat, fl 1,50 voor de korporaal, en fl 1,75 voor de sergeant-titulair).
Je moet minstens 1,52 m groot zijn. Voor sommige functies is dit anders maar dit is eerder een uitzondering. Tatoeages in het aangezicht, de hals en in de nek zijn verboden en moeten verwijderd zijn op de dag van je inlijving. Wat drugs betreft, hanteert Defensie een nultolerantie.
Regels van het oorlogsrecht stellen ook dat wapens die geen onderscheid kunnen maken tussen burgers en strijders, zoals landmijnen en biologische wapens, verboden zijn. Ook wapens die onnodig leed veroorzaken mogen niet gebruikt worden. Voorbeelden zijn gifgas en kogels die in het lichaam exploderen.
Dit zijn: beschermen van het eigen grondgebied en dat van bondgenoten; bevorderen van de (internationale) rechtsorde en stabiliteit; ondersteunen van civiele autoriteiten en leveren van bijstand bij rampen en crises.
In Oekraïne geldt de dienstplicht voor alle mannen tussen de 18 en 60 jaar. Zij mogen het land niet verlaten. Nieuwsuur besteedt aandacht aan het probleem en praat met vrouwen die schande spreken van het gedrag omdat hun eigen partners wel aan het front verkeren.
Mannen tussen 18 en 60 jaar mogen Oekraïne in principe niet verlaten. Maar volgens het EU-statistiekbureau Eurostat zijn ruim 650.000 Oekraïense mannen tussen 18 en 64 geregistreerd als vluchteling in de EU en Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein.
In de brief wordt uitgelegd dat de dienstplicht niet is afgeschaft, maar de opkomstplicht is opgeschort. Men hoeft zich dus niet te melden of te laten keuren, maar als de regering besluit de dienstplicht te heractiveren moet dat wel.
Als militair of veteraan kunt u met psychische problemen voor hulp terecht bij de MGGZ. Niet-actieve militairen/veteranen kunnen alleen bij de MGGZ terecht voor psychische klachten door dienst of uitzending.
Het gebruik van een bril en/of contactlenzen is toegestaan voor alle functies, behalve functies bij het Korps Commandotroepen. Daarnaast mag je binnen de Special Forces van het Korps Mariniers en het Pathfinder peloton van 11 Luchtmobiele Brigade niet brildragend zijn.
Ieder kind met autisme is anders. Daarom bestaat er geen sport die voor álle kinderen met autisme geschikt is. Wel zijn bepaalde sporten populair onder kinderen met autisme: voetbal, judo, paardrijden, atletiek, zwemmen en wielrennen.