Op de Military Strength Ranking van 2023 staat de Verenigde Staten, zoals gebruikelijk, bovenaan. De ranglijst kijkt naar factoren zoals de beschikbare hoeveelheid militair materieel van een leger, het aantal manschappen, de financiering van het leger en geografische factoren.
De Verenigde Staten heeft het grootste militaire budget wereldwijd en heeft de modernste technologie en wapensystemen. Het leger is goed getraind en heeft een uitgebreid netwerk van bondgenoten. We kunnen dan ook wel zeggen dat de Verenigde Staten het sterkste leger ter wereld heeft.
Rusland en de Verenigde Staten bezitten samen meer dan 90 procent van alle kernkoppen. Rusland had er begin 2021 naar schatting 6.255, de Verenigde Staten 5.550. Zij zijn wel de enige landen die hun arsenaal hebben afgebouwd als je de cijfers vergelijkt met die van begin 2020 (respectievelijk -120 en -250).
Nummer één is niet zo moeilijk te raden: de Verenigde Staten. En de nummers twee en drie liggen ook redelijk voor de hand: Rusland en China.
Met andere woorden: wie heeft het grootste leger? Het gaat om actief militair personeel. Italië gaat aan kop met 248.000 militairen, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. Ter vergelijking: China heeft 2,3 miljoen militairen en de VS 1,4 miljoen.
Global Firepower brengt jaarlijks een lijst uit van krachtigste legers ter wereld. Amerika, Rusland en China staan in de top 3.
Het Nederlandse leger heeft niet genoeg personeel, er is niet geoefend er zijn onvoldoende voorraden en maar de helft van het materieel is inzetbaar. Hierdoor is defensie niet in staat om de belangrijkste hoofdtaak, de bescherming van het eigen grondgebied, uit te voeren.
De Amerikaanse luchtmacht is de technologisch meest geavanceerde luchtmacht ter wereld.
We beginnen bij de VS, nog steeds veruit de grootste militaire macht. Het land heeft bijna 1,4 miljoen actieve militairen paraat. Qua wapentuig staan de VS er als volgt voor: het land heeft zo'n 3000 tanks, 3500 jachtvliegtuigen en 93 gevechtsschepen.
Maar Tsar Bomba, die in 1961 werd getest, sloeg alles. Tussen 1945 en 1998 voeren de atoommachten meer dan 2000 kernproeven uit. Enorme explosies verspreiden miljoenen tonnen radioactief materiaal over woestijnen, steppen en oceanen.
Landen met het aantal aanwezige kernwapens
Verenigde Staten – 5113 (aantal tests: 1054, recentste in 1992) China – 400 (aantal tests: 45, recentste in 1996)
Feiten en cijfers. Op vliegbasis Volkel liggen naar schatting tien tot twintig B61-atoombommen opgeslagen. Ook in diverse andere Europese NAVO-landen zijn bommen van dit type gestationeerd. Ze liggen in België, Duitsland, Italië en Turkije.
Het leger van het Vaticaan, de beroemde Zwitserse Garde.
De Nederlandse krijgsmacht heeft 4 legeronderdelen: de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. Deze legeronderdelen kunnen zelfstandig opereren, maar werken vaak samen.
De jaarlijkse ranglijst van de website Global Firepower vergelijkt de militaire kracht van legers in 145 landen. Op de ranglijst van 2023 bezet de VS traditioneel de eerste plaats, maar Rusland is nog altijd nummer twee, ondanks de grote verliezen in de oorlog in Oekraïne.
Tot op heden is Nederland niet in het bezit van eigen tanks, enkel hebben ze een leasecontract met Duitsland voor 18 tanks. In maart 2016 werd het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon opgericht waarbij er een samenwerking is tussen 350 Duitse en 100 Nederlandse militairen.
De F-35's van de Lightning II-familie zijn zonder twijfel de meest geavanceerde jets ter wereld. Geen enkel jachtvliegtuig in zijn klasse is zo vooruitstrevend als de Lightning II. Er zijn drie totaal verschillende concepten ontwikkeld van dit vijfde generatie jachtvliegtuig.
Van de 213 gevechtstoestellen van dit type die Nederland ooit had, zijn er momenteel nog maar 42 beschikbaar. Daarvan heeft de Nederlandse luchtmacht er nog 24 zelf in gebruik.
Wat doet de overheid? De Nederlandse krijgsmacht staat altijd klaar om het grondgebied van Nederland en NAVO-bondgenoten te verdedigen. Nederlandse militairen kunnen bij verschillende dreigingen snel worden ingezet. Nederland werkt militair nauw samen met andere Europese en met de NAVO-landen.
'Alles goed regelen voor de toekomst': Nederland moet weer eigen tanks aanschaffen, zeggen defensie-experts. Al meerdere malen werd de tank dood verklaard. Een verouderd en nutteloos wapen. Nederland verkocht al haar tanks en heeft er zelf geen een meer.
Nederland heeft weliswaar een sterker leger, maar België heeft – gezien de ligging van Antwerpen – meer troepen bij de grens, en kan daardoor sneller toeslaan, verwacht Binkov.