De meeste isolatiematerialen verliezen namelijk hun isolerend vermogen als ze nat worden. Bovendien zorgt natte isolatie die al geplaatst is dat de vochtigheidsgraad in huis stijgt en dat schimmels op termijn een ongezonde leefomgeving kunnen creëren.
Isolatiematerialen zijn over het algemeen goed bestand tegen regen, met uitzondering van PUR-isolatie. Als je bezig bent met een nieuwbouwproject is het dus geen probleem als de isolatie blootgesteld is aan regen. Het belangrijkste is dat de isolatie goed kan drogen.
Want bijvoorbeeld bij het isoleren van een gevel of spouwmuur is het natuurlijk van belang dat de isolatie tegen vocht kan. En wat te denken van de badkamer? We kunnen u geruststellen, PIR platen kunnen prima tegen vocht.Vanwege de gesloten cellenstructuur kan het materiaal namelijk geen vocht in zich opnemen.
Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Vakspecialisten dragen daarom altijd een mondkapje en beschermende kleding. Daarnaast lost glaswol lost niet op in water, maar verliest het wel zijn isolerende werking zodra het nat wordt. Om deze reden worden glaswolplaten bijvoorbeeld vaak voorzien van een aluminium strip, die een spijkerflens genoemd wordt.
De meeste isolatiematerialen zullen hun isolatievermogen verliezen wanneer ze nat worden. Het is daarom noodzakelijk om het materiaal te vervangen als het niet voldoende kan drogen. Krijgt u de isolatielaag wél volledig droog, dan is een vervanging niet nodig.
Isolatiemateriaal kan niet schimmelen
Het is daarom zeer belangrijk om vocht op de juiste manier af te voeren. Deze stelling is dus een fabel.
Steenwol isolatiemateriaal is niet alleen dampopen en waterafstotend, maar ook kiemvrij en anorganisch.
Een veelgehoorde vraag van klanten is: zijn PIR platen vochtbestendig? Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Omdat PIR is opgebouwd uit een gesloten cellenstructuur, kan het materiaal geen vocht opnemen.
Als isolatiemateriaal aan vocht blootgesteld wordt verliest het haar isolatiewaarde en kan het gaan schimmelen. Daarnaast moet de isolatie volledig en goed passend geplaatst worden en in juiste volgorde.
ð Het antwoord op de vraag “Veroorzaakt spouwmuurisolatie vocht in huis” is nee, mits het isoleren op correcte wijze, met de juiste materialen, bij een geschikt type muur en wanneer er voldoende ventilatie voorzien wordt.
Steenwol kent een dampopen structuur. De vezels van de wol kunnen geen water opnemen, ze zijn juist waterafstotend.
Isolatie gaat de volledige levensduur van de woning mee. Als er gekozen wordt voor goede isolatiematerialen dan vervormen deze niet en kunnen dus ook niet vergaan. Eigenlijk geldt het voor alle vormen van isolatie, het is een kwestie van een keer aan laten brengen en dan gaat het voor de levensduur van de woning mee.
Hoeveel graden scheelt bodemisolatie? Gemiddeld brengt bodemisolatie de temperatuur in huis tot wel 2 graden hoger in vergelijking met een niet-geïsoleerde vloer.
Goede isolatie beschermt tegen brand
Dichtingen en tochtwerende afsluitingen, die door de warmte opzwellen, en brandwerende panelen verhinderen dat de vlammen zich verspreiden en beschermen tegen hoog oplopende temperaturen.
Het grote verschil tussen PIR en EPS is de prijs en de isolatiewaarde. De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, waardoor u dunner kunt isoleren. EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR.
PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid. De milieuimpact van beide isolatiestoffen zijn hetzelfde.
De keuze tussen PIR-isolatie of steenwol
PIR is net zoals steenwol bruikbaar bij vrijwel alle toepassingen, dit maakt beiden erg veelzijdig. Verder heeft PIR vele voordelen ten opzichte van steenwol, zo is PIR veel lichter, heeft het een hogere isolatiewaarde, en is het veel gemakkelijker te verwerken.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
ROCKWOOL steenwol heeft een zeer lange levensduur van gemiddeld 75 jaar. Het isolatiemateriaal behoudt zijn uitstekende isolerende werking en de kwaliteit blijft constant hoog gedurende de gehele levensduur van een gebouw.
Bij dakisolatie en vloerisolatie wordt er gebruikt gemaakt van steenwol of glaswol rollen / platen. Glaswol gaat met gemak 55 of langer jaar mee voordat de isolerende werking begint af te nemen. Steenwol gaat ongeveer 75 jaar mee.
Het nadeel van glaswol is dat het niet altijd het fijnste materiaal is om mee te werken. Bij het snijden of knippen van de glaswol dekens komen er vezels vrij die voor huidirritaties kunnen zorgen. Jeuk is een veelvoorkomende klacht. Daarnaast kan glaswol zelfs voor ontstekingen in de luchtwegen en ogen zorgen.
De vezels van glaswol zijn heel klein. Inademing kan daardoor voor irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen zorgen, of longfibrose veroorzaken.