Mascarpone is een Italiaanse roomkaas (een kaas die gemaakt is van room), die vetter is dan we van de reguliere roomkazen gewend zijn. Mascarpone heeft een vetpercentage van 40%, terwijl de meeste roomkazen rond de 35% vet bevatten. De smaak van mascarpone is ook net iets zoeter én vettiger dan van andere roomkazen.
A: Je kunt een mengsel van roomkaas en zware room gebruiken als vervanging voor mascarpone in Tiramisu. Vraag: Kan ik slagroom gebruiken als vervanging voor mascarpone? A: Nee, slagroom heeft niet dezelfde pittige smaak en dikke textuur als mascarpone.
Ook koffieroom is slanker dan gewone room, omdat deze minder melkvet bevat dan volle room of slagroom. Koffieroom is uiteraard ideaal voor in warme dranken, maar ook prima om in soep te doen.
Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
Het verschil tussen kookroom en slagroom is het vetpercentage. Kookroom bevat minimaal 10% vet (maar vaak 20%) en slagroom minimaal 30% (maar vaak 35%). Slagroom kun je opkloppen tot een stijve massa, kookroom niet.
Mascarpone is een Italiaanse roomkaas (een kaas die gemaakt is van room), die vetter is dan we van de reguliere roomkazen gewend zijn. Mascarpone heeft een vetpercentage van 40%, terwijl de meeste roomkazen rond de 35% vet bevatten. De smaak van mascarpone is ook net iets zoeter én vettiger dan van andere roomkazen.
Wat is het verschil tussen mascarpone en crème fraîche? Crème fraîche wordt, net als mascarpone, gemaakt van room. Waar bij het productieproces van mascarpone roomkaas wordt verdikt met wijnsteen, wordt de roomkaas voor het maken van crème fraîche aangezuurd met melkzuurbacteriën.
Neutrale roomkaas komt het dichtst bij mascarpone in de buurt, maar je kunt soms ook crème fraîche gebruiken. Die laatste heeft een sterkere en vooral frissere smaak, dus kijk goed naar wat het beste past. In sommige gevallen kun je het ook vervangen door slagroom, eventueel gemengd met crème fraîche of roomkaas.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Ongezoete slagroom in flesjes of pakjes is ook te gebruiken in soepen en sauzen. Je kunt er altijd kookroom mee vervangen, alleen wordt het resultaat dan vetter en romiger.
Eiwitten kwark vs yoghurt
Kwark bevat meer eiwitten dan yoghurt. Als je wilt afvallen kan het zinvol zijn om voor kwark te kiezen. Het geeft namelijk langer een vol gevoel, wat als voordeel heeft dat je minder snel trek krijgt en daardoor onnodig gaat snacken.
Omdat crème fraîche een vettere room is, met 30 tot 35 procent vet, kan het wel in warme gerechten gebruikt worden. Slagroom is ook vetter dan zure room, en staat daarmee ongeveer gelijk aan het vetgehalte van crème fraîche.
Griekse yoghurt helpt je bij gezond afvallen. Daar zorgen de verzadigende eiwitten en gezonde vetten in dit zuivelproduct voor. Door de eiwitten heb je namelijk lange tijd een aangenaam 'vol' gevoel, waardoor je minder snel naar iets eetbaars grijpt [30].
Ricotta smaakt wat scherper dan mascarpone, die dan weer een zachte en melkachtige smaak heeft. Het grootste verschil zit 'm in het vetgehalte: ricotta heeft er eentje van zo'n 10%; bij mascarpone ligt dat percentage een stuk hoger: drie of vier keer zoveel.
Clotted cream is een ontzettend dikke room met een vetpercentage van zo'n 64%. Double cream is een vette slagroom met een vetpercentage van 48% die veel in Engeland gebruikt wordt.
Hoe lang kun je mascarpone bewaren? Bewaar mascarpone onderin de koelkast. Gebruik je steeds een beetje, neem dan een brandschone lepel en zet zo snel mogelijk weer terug in de koelkast. Volgens het Voedingscentrum kun je geopende mascarpone ongeveer drie dagen goedhouden in de koelkast of drie maanden in de vriezer.
Sojaroom een goede vervanger voor room, omdat het minder kilocalorieën en vetten bevat dan room en kokosroom. Het nadeel van het lagere vetgehalte is wel dat je het minder goed kunt opkloppen. Maar het is prima te gebruiken door soepen en sauzen.
Slagroom afkomstig van melk van gras gevoerde koeien is een betere keuze, omdat deze meer voedingsstoffen bevat, zoals gezonde vetten en antioxidanten (1, 2, 3).
Slagroom is rijk aan de in vet oplosbare vitamines, namelijk de makkelijkst opneembare vorm van vitamine A, belangrijk voor o.a. een goede schildklierfunctie en alvleesklierwerking, vitamine D, noodzakelijk voor de calciumopname, vitamine E, een antioxidant die celveroudering remt en vitamine K nodig voor je lichaam om ...
A: Zure room is een uitstekende vervanging voor creme fraiche, maar het is niet de enige optie. Griekse yoghurt, mascarpone kaas, kokosroom, cashewroom en zijden tofu zijn ook goede keuzes.
Mascarpone combineert niet goed met vette vleessoorten. De van nature al rijke kaas maakt deze bereidingen nodeloos zwaar en domineert de smaken.
Heavy cream
Het is lichter dan de double cream, maar in de meeste gevallen vetter dan de Nederlandse slagroom van 35%. Heavy cream kent een vetpercentage van tussen de 36% en 40%. Hierdoor komt deze een stuk dichterbij de Nederlandse slagroom en kun je heavy cream in principe altijd vervangen door slagroom.
Als alternatief voor slagroom
Een wafel met een flinke toef slagroom erop? Griekse yoghurt is even lekker! Bovendien voegt het een frisse toets toe aan je dessert.
Mascarpone bewaren
Kijk dan op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum. Na opening is de kaas maar beperkt houdbaar. Het Voedingscentrum raadt aan om geopende mascarpone slechts drie dagen in de koelkast te bewaren.
Slagroom wordt voornamelijk in de zoete keuken gebruikt. Maar een ongezoete varianat kan ook in soepen en sauzen gebruikt worden, net zoals kookroom. Alleen wordt het gerecht met slagroom vetter en romiger dan met kookroom.