De kooktijd van doperwten is 5-10 minuten. Als de erwtjes te hard koken, springen ze open. Hele jonge en kleine erwtjes zijn soms in 5 minuten al gaar. Doperwten stomen duurt 5-8 minuten en smoren ook.
En klaarmaken is super makkelijk: gewoon even stomen tot ze beetgaar zijn.Of pannetje water koken, bevroren doperwten erin, paar minuten koken, et voilà: klaar zijn je erwten.
Vries de erwten in en bewaar het restje afgesloten 3 maanden in de vriezer. Kook rauwe erwten eerst kort voor je ze invriest. Zo blijft de smaak en textuur van de groente behouden.
Doperwten kun je in de koelkast tot 5 dagen bewaren.
Breng een kookpot met gezouten water aan de kook. Voeg ook een klontje suiker toe zodat de erwtjes hun mooie, groene kleur zullen behouden. Kook de erwtjes gedurende 5 à 6 minuten.Giet ze af en spoel ze onder koud, stomend water.
Vitamines. Naast vezels zit er in de erwten ook vitamine C, kalium, ijzer, B-vitamines en foliumzuur. Als je doperwten wilt eten buiten het seizoen, kun je het beste kiezen voor bevroren doperwten. Hierin blijven de meeste voedingsstoffen namelijk bewaard.
Doe de doperwten met 1 el vocht uit pot of blik in een passende schaal. Verwarm de doperwten afgedekt op 700 Watt, reken per pot van ca. 400 gr. 2 a 3 minuten.
Doe de doperwtjes in een keukenmachine met wat olie en citroensap en aromatische munt en basilicum. Lekker op een cracker, bij rauwkost of op je dagelijkse boterham. De volgende kruiden en specerijen pasen perfect bij doperwtjes: basilicum, peterselie en bonenkruid.
Doperwten zijn een bron van voedingsstoffen en bevatten onder andere veel vezels, eiwitten en vitamine C. Door het hoge vezel- en eiwitgehalte kunnen doperwten helpen bij het gezond houden van je spijsvertering. Er zitten relatief weinig calorieën in doperwten.
Reken 500 gram verse doperwten per persoon om ongeveer 175 gram over te houden op je bord. Dat is al een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram! Gebruik je diepvries doperwten, dan kun je prima 250 gram per persoon rekenen. Wel zo makkelijk, dan heb je meteen al je groente voor die dag binnen.
Tip: vries je erwtjes in en ontdooi ze niet
Erwtjes hoef je tenslotte niet te ontdooien wanneer je ze wenst te gebruiken. Je kan ze zo de pan of kookpot in doen. Het enige nadeel is dat je ze niet rauw kan eten, je moet ze altijd eerst verhitten.
De diepvriesgroenten kun je direct in bevroren toestand bereiden. Roerbak ze in een koekenpan of wok, verwarm ze in een afgedekte schaal in de magnetron of kook ze in ruim kokend water. Kijk op de verpakking voor de bereidingstijden van jouw product.
Waarom zijn doperwten goed voor je gezondheid:
Ook vitamine C, vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig. Daarnaast bevatten doperwten kalium, een mineraal dat onder andere betrokken is bij de regulatie van je bloeddruk. Doperwten bevatten voor een groentesoort relatief veel koolhydraten en eiwitten.
Wat je niet moet doen is het opnieuw invriezen nadat het alleen ontdooit is en je het niet goed verhit hebt (dus bijv. ontdooien, in stukjes hakken en weer invriezen). De structuur van groentes wordt vaak wel aangetast door herhaaldelijk invriezen dus er kan wel wat van de smaak en textuur verloren gaan.
Wat is het verschil tussen tuinerwten en doperwten? Doperwten en tuinerwten zijn allebei kleine, groene, zoete ronde balletjes, maar zijn toch wezenlijk verschillend. Tuinerwten, ook wel kapucijners genoemd, zijn groter dan doperwten en hebben een iets minder zoete smaak.
Ingevroren groentes hebben een minder lange kooktijd nodig dan de verse soorten.Dit komt doordat ze vooraf vaak al een keer gekookt zijn, alvorens ze ingevroren worden. Zorg er daarom voor dat je de groente niet te lang laat pruttelen, daar wordt de textuur namelijk niet bepaalt beter van.
Spinazie
Spinazie staat bovenaan de lijst van gezonde groenten vanwege de enorme berg aan voedingsstoffen, waaronder ijzer, calcium, vitamine K en vezels. Deze bladgroente is heel belangrijk voor sterke botten, een gezonde spijsvertering en een verbeterde bloedcirculatie.
Het invriezen van groenten is een prima bewaartechniek voor het behouden van voedingsstoffen. Diepvries groenten zijn gezond en behouden alle koolhydraten, vetten, eiwitten en het grootste deel van de vitamines en mineralen.
Ook doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar qua gezondheidseffecten lijken ze meer op groente. Ze bevatten namelijk in tegenstelling tot andere peulvruchten vitamine C en worden als groente gebruikt.
Daar kunnen we kort over zijn: ja!Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Er zit relatief het meeste vitamine K en vitamine C in de erwt. Vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en E worden ook in ruime hoeveelheden aangetroffen in deze kleine gezonde peulvrucht. Voorts bevat het een grote verscheidenheid aan mineralen. Kalium, fosfor, zink, magnesium, koper en ijzer zitten er in de groene erwt.
Verse erwten kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. Erwten uit de diepvries, bewaar je in de diepvries.
Nitraatrijke groenten: beter niet vaak opnieuw opwarmen
Op zich kan je deze groenten gerust opnieuw opwarmen, maar doe het niet systematisch. Als je het toch doet, zorg dat de restjes eerst goed zijn afgekoeld. En was de groente aanvankelijk zo goed mogelijk, zodat zoveel mogelijk bacteriën weg zijn.
Bewaar ongedopte, verse erwten in een open zak op een koele plaats (koelkast) niet langer dan twee tot drie dagen (afhankelijk van de temperatuur). Het suikergehalte loopt na het plukken snel terug. Gedopte erwten kun je één dag in de koelkast bewaren.