Vaak wel, want Kerstavond (24 december) is een feestavond. Dit is afhankelijk van cao waar de opdrachtgever onder valt. Als je op Kerstavond in de thuiszorg, gehandicaptenzorg, GGZ, een verpleeg- en verzorgingshuis of ziekenhuis werkt, dan heb je vanaf 18:00 recht op een ORT-toeslag en krijg je 160% uitbetaald.
Kerstavond 2021
Dit jaar valt kerstavond (de dag voor kerst) op een vrijdagavond. Op kerstavond krijg je niet dubbel uitbetaald, omdat dat geen speciale dag is. Veel winkels gaan ook eerder dicht.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
In Nederland is wettelijk niets geregeld over een hogere betaling wanneer je werkt op een feestdag.
De toeslag bedraagt 50% van jouw uurloon van de gewerkte uren. Dat betekent dus dat je 150% uitbetaald krijgt als je werkt tijdens een feestdag. Je wordt dus niet, zoals vaak gedacht wordt, dubbel betaald als je werkt tijdens feestdagen.
loondoorbetaling en toeslagen tijdens feestdagen
Zo staat in alle cao's dat een werknemer op officiële feestdagen zijn loon krijgt doorbetaald. Voorwaarde is wel dat de feestdag op een dag valt waarop de medewerker normaal zou werken.
Heb ik recht op extra loon als ik 's nachts, in het weekend of op een feestdag werk? Er zijn geen wettelijke afspraken over extra vergoeding als u 's nachts, in het weekend of op een feestdag werkt. Een toeslag op uw salaris hangt af van wat u met uw werkgever heeft afgesproken.
De regel is even simpel als onbevredigend: er bestaan geen door de overheid opgelegde regels over op welke feestdagen werknemers verplicht vrij horen te zijn. Alle afspraken over op welke feestdagen wel of niet wordt gewerkt, staan in de cao waar je personeel onder valt.
Er is geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een feestdag. In uw cao of arbeidsovereenkomst staat of u vrij bent op feestdagen.
1e Kerstdag valt altijd op 25 december en 2de Kerstdag valt altijd op 26 december. Met kerst vieren wij de geboorte van Jezus Christus.
Kerstavond is geen officiële feestdag, maar inmiddels is dit net zo goed een feest als kerst zelf. Reden genoeg voor ons om dit op te nemen in ons overzicht. Kerstavond is de avond voorafgaand aan kerstmis. Veel Nederlanders grijpen dat moment tegenwoordig aan als een feest op zichzelf.
Voor veel mensen zit dat er niet in. Zo zijn de meeste supermarkten namelijk ook gewoon op 1 januari open en is het in ziekenhuizen vaak juist extra druk. In de meeste gevallen krijg je op nieuwjaarsdag een toeslag.In een supermarkt of andere winkel bedraagt die toeslag 100%, wat betekent dat je dubbel betaald krijgt.
Dat ligt aan de afspraken met je werkgever. In veel gevallen krijg je op nieuwjaarsdag een toeslag. Als je in de supermarkt of in een winkel werkt, krijg je een toeslagpercentage van 100%. Dit betekent dus dat je dubbel betaald krijgt.
Wanneer je op eerste kerstdag, tweede kerstdag of nieuwjaarsdag werkt krijg je 200% (ofwel dubbel) uitbetaald. Je krijgt dus dubbel betaald. De uren worden geboekt als toeslaguren, net als op een zondag.
Meestal ontvang je de 13e maand of eindejaarsuitkering in december. Soms kiest een werkgever ervoor om iedere maand een deel van de uitkering bij je salaris over te maken. Bij ontslag kan de beloning op een ander moment uitbetaald worden. De uitkering wordt dan meegenomen in de eindafrekening.
Een toeslag is extra geld dat je verdient bovenop je salaris. Meestal krijg je een toeslag omdat je werkt op tijden waarop de meeste mensen vrij zijn, zoals 's nachts, op zondag of op feestdagen. Zo kun je tot wel 200% van je basissalaris verdienen.
Het recht op en de hoogte van een toeslag voor het werken op officiële vrije dagen verschilt dus per werkgever. Sommige werkgevers betalen 140% uit, waardoor een werknemer dus 40% extra van het uurloon ontvangt.Andere werkgevers betalen maar liefst 200% uit, waardoor je dus een dubbel salaris verdient op deze dagen.
Een feestdag die op een zondag of een dag van gewone inactiviteit valt, moet worden vervangen door een andere dag. Je werkgever is verplicht je ten laatste op 15 december op de hoogte te brengen wanneer de eventuele vervangingsdagen het jaar daarop vastgelegd zijn. Voor deze dagen ontvang je je normale loon.
De wettelijke feestdagen in 2023 zijn: Nieuwjaar: zondag 1 januari 2023 (*) Paasmaandag: maandag 10 april 2023.
Voorgaande kan betekenen dat een medewerker op een vaste vrije dag per week aanspraak kan maken, wanneer persoonlijke omstandigheden daartoe voldoende redenen geven en de mogelijkheden van de werkgever dit toelaten (gezien de huidige personeelsbezetting).
De eerste dag van dat joelfeest werd Eerste Kerstdag: de dag waarop nog steeds de geboorte van Jezus wordt gevierd. De tweede dag, nu Tweede Kerstdag, werd het feest van de Heilige Stefanus.
Wanneer je werkt op zondag (geen feestdag) een toeslag van 50% bovenop het uurloon. Bovenstaande onregelmatigheidstoeslagen kunnen ook worden gegeven in extra vrije dagen.
Goede Vrijdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's en contracten staan geen afspraken over een extra toeslag op deze dag. Als je in de supermarkt, horeca of in een winkel werkt, krijg je bijvoorbeeld niet dubbel betaald op Goede Vrijdag.
Geen wettelijke regels extra loon voor werk op zondag
Uw werkgever hoeft u dus niet meer te betalen dan uw normale loon.