Vers en egaal aangebracht glad pleisterwerk ziet er mooi strak uit. Waarom zou je stucwerk dan nog moeten schilderen? Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar onbehandeld pleisterwerk is erg broos.Met de tijd wordt het steeds poreuzer en gaat het zelfs stoffen.
Maar in principe is de muur en/of het plafond niet 'af' zonder de eindlaag, de latex of muurverf. Naast het optische aspect, heeft het verven ook een praktische functie. De muur is na het verven beter afneembaar en dus makkelijker schoon te houden.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
Dit hangt af van meerdere factoren. Over het algemeen kun je gebruik maken van de volgende vuistregel: reken 1 dag droogtijd per gestuukte millimeter. Natuurlijk zal het een type stucwerk sneller droger dan het andere, dit heeft te maken met zowel de dikte als de samenstelling ervan.
Het is niet moeilijk om een grof gestucte muur of pleisterwerk te verven. Wel kun je het beste de muur ontvetten en een voorstrijk fixmeermiddel aanbrengen op de muur. Hiermee voorkom je vervelende verfbladders in een later aangebrachte verflaag. Vervolgens kun je aan de slag met het verven van de grof gestucte muur.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
In de regel heeft stucwerk per 1 millimeter aangebracht stuc, één dag nodig om op te drogen. Als het gestucte oppervlakte geheel dezelfde kleur heeft dan kunt u stellen dat het droog is. Onvoldoende droog is het als er nog 'donkere' vlekken zichtbaar zijn.
Door het laten stucen van muren krijg je mooie gladde muren en plafonds. De wanden zijn hierdoor makkelijker te schilderen of te behangen, daarnaast werkt de stuclaag brand vertragend.
Hoelang moet je wachten voordat je stucwerk kunt overschilderen? Gemiddeld moet je per millimeter pleisterwerk, twee dagen reserveren om het te laten drogen. Gemiddeld zal het stucwerk ongeveer 6 tot 14 dagen moeten drogen.
Als je na te stucen de muur gaat verven met latex kan je beter de dekkende voorstrijk gebruiken. Deze ziet eruit als verf en kan je met een roller aanbrengen. Omdat de voorstrijk dekkend is zie je precies waar je gebleven bent en kan je de muur egaal maken met voorstrijk.
Het schuren van een stuclaag op een muur is gewoon noodzakelijk om er verder van alles mee aan te kunnen vangen. Wanneer er eenmaal is geschuurd is het belangrijk om de stoflaag die nog op de muur zit goed te verwijderen.
Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht.
Gebruik fijn schuurpapier (korrel 280) om de laatste korrels weg te werken, voordat je gaat schilderen. Om de nieuw gestucte muren te verven is het vervolgens belangrijk om die voor te strijken. Je vermindert daarmee de zuigende werking, waardoor de verf beter dekt.
Het drogen van stucwerk duurt ongeveer 1 dag per millimeter stuc dat is opgebracht. Het drogen kan je forceren en versnellen door er een bouwdroger op te zetten en kachels te gebruiken. Het risico van te snel drogend stucwerk is echter dat het kan gaan scheuren, hier dien je dus voorzichtig mee te zijn.
Vraag naar de voorwaarden! De garantie van stucwerk is voor binnenwerk 5 jaar en buitenwerk 3 jaar betreft de NOA voorwaarden. Dit geldt voor grote loszittende stukken of slecht hechtend stucwerk. Maar zeker ook voor het eventuele loslaten van het nieuw aangebrachte werk.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
Verwijder de trapleuning, de beugels/bouten mag u laten zitten, van de muur. Dit maakt het voor de stucadoor eenvoudiger om mooi stucwerk af te leveren. Zorgt u ervoor dat u zoveel mogelijk van de stopcontacten en afdekplaatjes verwijdert. Het binnenwerk mag u laten zitten, dat plakken de stucadoors voor u af.
De dikte van een stuclaag is afhankelijk van de vlakheid die de ondergrond heeft. Zo is een betonmuur een stuk vlakker dan een muur die gemetseld is. De meest voorkomende laagdikte van stucwerk ligt tussen de 5 en 8 mm dik.
Een muur verven zonder strepen lukt enkel als je niet te hard op de rol drukt. Bij voorkeur schilder je eerst van boven naar onder en vervolgens van links naar rechts, tot het vlak verzadigd is. Belangrijk is ook dat je een muur in één keer afwerkt en niet halverwege stopt. Zo kan de hele muur in één keer opdrogen.
Kleine scheurtjes in stucwerk repareren
Krab losse stukjes weg met een verfkrabber en maak de ondergrond stofvrij. Maak het vulmiddel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Smeer de scheurtjes dicht met behulp van een plamuurmes. Laat drogen en schuur de reparaties glad met fijnkorrelig schuurpapier.
De meeste schilders kunnen in één uur tijd 10 tot 15 vierkante meter schilderen. De snelheid van het schilderen hangt overigens van verschillende factoren af; van materiaal tot ondergrond en van ruimte tot kleur.
Nieuwbouwhuizen worden vaak opgeleverd met glad gestuukte muren. Om deze gladde ondergrond te behouden, heeft Histor een speciale witte matte muurverf ontwikkeld die heel gemakkelijk aan te brengen is: Histor UltraGlad. Je kunt een pas gestuukte muur niet zomaar direct met muurverf behandelen.
Voor u nieuw stucwerk gaat schilderen dient u met enkele dingen rekening te houden, zo moet het nieuwe stucwerk eerst goed door te drogen alvorens u het wilt gaan schilderen, meestal duurt dit 2 weken, maar is sterk afhankelijk van de dikte van het aangebrachte stuc.