Als het bladerdeeg ontdooid is, kan het niet meer ingevroren worden. Verpak de ongebruikte bladerdeeg luchtdicht, anders droogt het uit in de diepvries.
Het opnieuw invriezen van het deeg zorgt er alleen voor dat het vet weer hard wordt . En hoewel het water in het deeg twee cycli doorloopt van bevriezen tot een vaste stof en ontdooien tot een vloeistof (en dit kan het deeg een beetje beïnvloeden, het een beetje zompig maken en het rijzen enigszins belemmeren), zal het niet genoeg zijn om een verschil te maken.
Bewaar ze dan in een schaal afgedekt met aluminiumfolie of luchtdichte doos in de koelkast. Op deze manier blijven de hapjes 3 tot 4 dagen goed.
Naast dat je het deeg in de koelkast kunt bewaren, zien we de vraag of je bladerdeeg in de vriezer kunt bewaren regelmatig voorbijkomen. Dat is gelukkig wel mogelijk en soms ook handig om te doen. In de vriezer kun je het deeg namelijk langer bewaren dan in de koelkast.
Ontdooid voedsel kun je opnieuw invriezen op voorwaarde dat je het in de koelkast hebt laten ontdooien, dat de temperatuur niet boven de 4°C is geweest en dat het niet bedorven is. Dat geldt zowel voor rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten, als voor groenten en brood.”
Risico op voedselinfectie
Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur.
Als u terugkomt van vakantie en de penny nog steeds bovenop ziet liggen, is de inhoud van uw vriezer bevroren gebleven en zou uw voedsel veilig moeten zijn. Als de penny naar de bodem is gezonken , betekent dit dat het voedsel is ontdooid en vervolgens opnieuw is ingevroren, wat suggereert dat het mogelijk niet veilig is om te consumeren.
Kan ik de plakjes bladerdeeg die ik niet gebruik terug in de vriezer leggen? Plakjes die je niet gebruikt moeten meteen terug in de vriezer. Als het bladerdeeg ontdooid is, kan het niet meer ingevroren worden. Verpak de ongebruikte bladerdeeg luchtdicht, anders droogt het uit in de diepvries.
Bak in een voorverwarmde oven op 220ºC/425ºF/Gas 7, of op de temperatuur die uw recept vereist. BEWAAR INGEVROREN OP -18°C. NIET OPNIEUW INVRIEZEN NA ONTDOOIEN. NA ONTDOOIEN BINNEN 24 UUR GEBRUIKEN.
Gebakken bladerdeeg hapjes kun je het beste op een schaal leggen en met aluminiumfolie afdekken. Ze blijven dan tot wel 4 dagen goed. Op de dag van serveren kun je de hapjes 5 minuten opwarmen in de oven op 225 graden Celsius. Je kunt de hapjes natuurlijk ook koud serveren, maar dan zijn ze wel minder knapperig.
Een duidelijk teken dat uw bladerdeeg bedorven is, is een verandering in geur . Het bladerdeeg zou over het algemeen een lichte, boterachtige geur moeten hebben. Als de bladerdeegvellen een vreemde geur hebben of een gebroken witte, grijze of groenblauwe tint hebben gekregen, zijn ze waarschijnlijk besmet met schimmel en moeten ze worden weggegooid.
Wanneer het bladerdeeg goud/bruin kleurt, is het meestal goed!
Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor. Gebruik bakpapier of vet de bakplaat in met boter of margarine. Haal de bevroren bladerdeegplakjes van elkaar en verwijder de folie. Laat het bladerdeeg 5 tot 10 minuten ontdooien.
Als bevroren deeg al ontdooid is, moet u het niet opnieuw invriezen . Technisch gezien is het veilig om te eten, maar het zal niet zo lekker smaken. Het invriesproces zorgt ervoor dat het deeg wat vocht verliest, wat essentieel is voor een lekkere, taaie hap, en het opnieuw ingevroren deeg zal veel harder zijn.
Ons bladerdeeg en quiche- & taartdeeg kun je gemakkelijk invriezen.
Houd het gekoeld en zet het deeg terug in de koelkast zodra het zacht of plakkerig begint te voelen. Als de boter begint te smelten en door het deeg heen sijpelt wanneer u het rolt en vouwt, bestuif het gebied dan lichtjes met een beetje bloem en laat het dan even afkoelen . Boter die te koud is, kan ook vettig deeg veroorzaken.
In de koelkast bewaren
Vorm het ongebakken deeg tot een schijf. Wikkel het goed in plasticfolie en bewaar het tot 3 dagen in de koelkast. Laat het ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan (afhankelijk van de temperatuur in uw keuken) tot het iets zachter is en soepel genoeg om gemakkelijk op te rollen.
Je moet eventjes wachten totdat het bladerdeeg op temperatuur is (zeker als het uit de vriezer komt), maar wacht daarna ook niet te lang. Bladerdeeg wordt op kamertemperatuur ontzettend plakkerig en lastig om mee te werken. Beter bewaar je het bladerdeeg in de koelkast totdat je het direct gaat gebruiken.
Vouw het uit en bedek het met plasticfolie, leg er dan een warme natte theedoek onder en eroverheen. About.com zegt magnetron op ontdooien gedurende 45 seconden uit de verpakking maar nog in plastic .
Tijdens tests hebben we ontdekt dat er weinig verschil is tussen deeg dat één keer is ingevroren en deeg dat twee keer is ingevroren . Gebak dat alleen met boter is gemaakt (in plaats van boter en bakvet) zal niet zo hoog rijzen na twee keer invriezen, maar het effect is minimaal.
Opnieuw invriezen
Het verliest opnieuw vocht en wordt blootgesteld aan hogere temperaturen, waardoor niet alleen de uiterlijke kenmerken en smaakeigenschappen achteruitlopen, maar ook de kans op voedselvergiftiging veel groter wordt.
Zodra bladerdeeg ontdooid is, werk dan snel terwijl het nog koud is . U kunt het in de gewenste vormen snijden en het vervolgens in de koelkast bewaren tot u klaar bent voor de volgende stap. Bladerdeeg werkt het beste als het koud is.
Kwaliteitsverlies Meerdere keren ontdooien en invriezen kan leiden tot aanzienlijk kwaliteitsverlies. De textuur van het vlees kan veranderen en vocht kan verloren gaan, wat resulteert in droger en minder smakelijk vlees.
Ja, het is veilig om overgebleven voedsel opnieuw in te vriezen nadat u eerder ingevroren restjes opnieuw hebt opgewarmd tot een veilige temperatuur van 165 °F, gemeten met een voedselthermometer .
Ontdooid ijs opnieuw invriezen: Verandert de textuur, wat resulteert in een korrelige en gekristalliseerde textuur die elke geïnformeerde consument kan vaststellen. Introduceert blijvende bacteriële besmettingsproblemen. Hoewel het opnieuw invriezen van het ijs de groeisnelheid van de bacteriën zal vertragen, zal het ze niet doden .