Oudervogels willen zo veel mogelijk jongen, zo gezond mogelijk groot krijgen. Genoeg eten is dan essentieel, maar hygiëne ook. In de uitwerpselen van jongen die dagen of zelfs weken in het nest blijven, leven namelijk ziekteverwekkers en de stank brengt predatoren op het spoor van dat kommetje vol lekkere hapjes.
Mix van twee types uitscheiding
Dat is de 'uitgang' waar de nieren, de darmen en de ei- of zaadleider op uitkomen. Vogelpoep bestaat dus uit een combinatie van twee types fecale uitscheiding. Het 'vloeibare' gedeelte van de vogelpoep bestaat hoofdzakelijk uit urinezuur, een zeer geconcentreerde versie van urine.
Verrassingsaanval Mezen hebben heel wat vijanden: roofvogels zoals valken en uilen en roofdieren zoals marters en katten en zelfs slan- gen.
Dat gaat ongeveer zo: - Een vogel dropt ongeveer 1 vogelpoep per uur. (Slechts 1 keer om de tien uur lijkt te weinig, en 10 keer ontlasten per uur lijkt te veel.)
Een duif poept zittend, de hele nacht door en niet weinig ook: een gezonde, volwassen duif poept zo'n 13 kilo per jaar aan nat gewicht, weet Arie den Hartog, die met zijn bedrijf Duke Faunabeheer duiven bestrijdt. Duivenpoep zit vol salpeterzuur, en dat tast stucwerk, hout, verf, zandsteen en ander materiaal aan.
Opgedroogde poep, veren en huidschilfers kunnen in de lucht terechtkomen. Adem je ze in? Dan kunnen die deeltjes een allergie (overgevoeligheid) veroorzaken. Dat heet een duivenmelkerslong.
Voeg aan een emmer of gieter heet water met allesreiniger, afwasmiddel of groene zeep toe en giet dit over de vogelpoep. Laat even inweken en spoel het dan weg met behulp van een emmer, gieter of tuinslang. Zet er geen hogedrukreiniger op, aangezien dit de poep in kleine deeltjes door de lucht verspreidt.
Duiven worden niet voor niets de “ ratten uit de lucht “ genoemd. Ze komen af op voedselresten en verstoren je woongenot als je ze hun gang laat gaan. Door een groeiend gebrek aan natuurlijke vijanden en voldoende voedselaanbod zijn duiven wereldwijd overlast gevende vogels.
Wanneer je vogel met zijn snavel tegen je aan zit en deze open en dicht doet, maar je niet bijt, betekent dit dat jouw vogel je leuk vindt. Wanneer je vogel eten voor jou ophoest is dit een teken van genegenheid. Wanneer je vogel, net zoals een mens, geeuwt is hij waarschijnlijk moe.
Hoewel hun blaas 3600 keer groter is dan een blaas van een kat (18 liter tegen 5 milliliter), zijn olifanten net als katten binnen 20 seconden klaar met plassen. Dat melden Amerikaanse onderzoekers van het Georgia Institute of Technology in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.
Overdag vormen de koolmezen groepjes (vaak met andere soorten mezen, boomkruipers en goudhaantjes) en verplaatsen ze zich door het bos. Net voor zonsondergang gaan de koolmezen terug naar hun eigen nestkast om daar te slapen.
De gemiddelde maximumleeftijd van een koolmees in goede levensomstandigheden bedraagt ongeveer 10 jaar. De oudste geringde en geregistreerde koolmees werd 15 jaar oud maar de schatting is dat ook een leeftijd van 22 jaar gehaald kan worden.
Het lijken misschien steeds dezelfde individuen, maar gedurende de winter zoeken koolmezen voedsel in groepen die van samenstelling kunnen wisselen. 's Nachts slapen de koolmezen individueel in nestkasten, indien die beschikbaar zijn. Zolang een koolmees niet verstoord wordt zal hij deze nestkast blijven gebruiken.
Salmonella is een bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Het zit vaak in pluimveeproducten, maar kan ook voorkomen in vogelpoep. Symptomen van salmonella zijn diarree, braken en koorts. Salmonella kan ernstig zijn, vooral voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.
Vogelpoep is, zeker aan de kust waar vogels veel eiwitrijke vis eten, chemische troep. De uitwerpselen branden direct in de lak.Ze kunnen doffe plekken en zelfs lakbeschadigingen veroorzaken. Vooral bij warm weer 'vreten' de zuren die in vogelpoep zitten aan je autolak.
Hoe weten vogels waar eten is? Vogels doen niets anders dan de hele tijd in de gaten houden of er ergens gezonde voeding te halen valt. Ze kunnen het zien en ruiken, maar houden daarbij ook andere vogels in de gaten. Zodra ze zien dat er ergens 'wat te halen valt' gaan ze snel een kijkje nemen.
Bij mensen bestaat het netvlies uit staafjes en kegeltjes, bij vogels is dat precies hetzelfde. Met de staafjes zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Bij vogels komen 4 soorten kegeltjes voor.
Sommige vogels zijn niet graag alleen en kunnen als ze eenzaam zijn veren gaan plukken of gaan bijten.
Een vogel die zicht niet lekker voelt gaat al snel 'dik zitten'. Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. In deze informatiebrief lichten we dit fenomeen toe. Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem.
Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals: peper. kanaal. andere pittige specerijen.
Mag je een duivennest verwijderen? Een duivennest mag je niet verwijderen, ook als de duiven op jouw terrein voor overlast zorgen. In Nederland is het namelijk wettelijk verboden om vogelnesten weg te halen als daar eieren of jonge vogeltjes in zitten. Dit geldt dus ook voor duivennesten.
Het snavelen zijn de handelingen zoals het in elkaar steken van de snavels en het poetsen van elkaars veren. Na het snavelen hoopt het mannetje met het vrouwtje te mogen paren.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Ook plastic zakken helpen hierbij, omdat duiven niet graag op plastic zitten. Verjaag duiven door sterke geuren van kruiden en specerijen. De geur van cayennepeper, ui, kaneel, peper of knoflook zorgt ervoor dat duiven snel op zoek gaan naar een andere plek. Hang reflecterende voorwerpen op om duiven af te schrikken.
Duivenpoep bevat allerlei verschillende soorten ziekteverwekkers, waaronder bacteriën, virussen en schimmels, die allemaal zeer gevaarlijk kunnen zijn voor mensen. Wanneer de uitwerpselen uitdrogen, kunnen deze ziekteverwekkers in de lucht terecht komen en vervolgens ingeademd worden.