Alhoewel robijnen altijd rood zijn, verschilt de diepte van hun kleur en algehele kwaliteit van verschillende stenen sterk.
Robijnen bevatten naast het rood altijd een secundaire kleur zoals: roze, paars, oranje of zelfs kastanjebruin. Deze extra kleurtinten zijn zichtbaar door de sporenelementen die zich in de edelsteen bevinden.
Een goede kwaliteit Robijn is te herkennen aan zijn kleur en zuiverheid. De steen is duivenbloed rood en heeft een levendige uitstraling. Robijn kan in vrijwel alle slijpvormen voorkomen. Het meest voorkomende slijpsel is rond gefacetteerd.
Robijn behoort tot de familie korund. Bevat korund een spoortje chroom, dan wordt de steen rood en heet hij robijn. Robijn is altijd een tint rood, variërend van roze tot donkerrood. Robijn kan zo donkerrood zijn dat hij zwart lijkt.
Het karaat staat voor het gewicht van de steen. Een waardevolle robijn is zwaar en heeft dus een hoger karaat. Bij een robijn van 1 karaat mag u denken aan een bescheiden prijs, rond de 800,-, terwijl een robijn van meer karaats ook aanzienlijk duurder zal worden, ook omdat grotere stenen zeldzamer zijn.
De robijn is de meest zeldzame edelsteen, met uitzondering van de diamant, en is een rode edelsteen. De waarde van een robijn is dan ook vrij hoog, hoewel nog lager dan de waarde van een diamant.
Synthetische robijn
Echte robijn bevat insluitsels als rutiel, zirkoon en andere mineralen. Synthetische robijn is doorgaans heel zuiver en heeft een zeer regelmatige inwendige groeistructuur.
Robijn wordt gezien als de moeder van alle edelstenen. De naam komt van het Latijnse woord rubeus en betekent rood. In de oude Europese en Oosterse culturen werd het gezien als steen van de zon, zij vertegenwoordigde levenskracht, liefde, hartstocht en innerlijke vuur.
Goedkoop is geen duurkoop
Erkende merken als Ariel, Persil of Robijn, die ruim tweemaal zo duur zijn omdat er veel reclame voor gemaakt moet worden, kwamen niet verder dan de subtop.
De hoogste score is voor de Robijn Morgenfris wasverzachter. Robijn Morgenfris zorgt niet alleen voor heerlijk zachte was maar geeft deze ook een fijne frisse geur van rozen en andere frisse bloemen.
1. Blauwe diamant – €3.930.000 per karaat. De duurste edelsteen ter wereld is de prachtige blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam om een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden, waardoor de prijs enorm stijgt.
De amethist dankt zijn prachtige paarse kleur voornamelijk aan sporen ijzer en titaan, en een beetje radioactiviteit. In het zonlicht vervalt de radioactiviteit en kan de amethist verbleken.
Voorbeelden van roze edelstenen zijn: rozenkwarts, petaliet, mangaancalciet, roze Andesopaal, thuliet etc.
Robijn is een rode varieteit van korund, een aluminiumoxide met hardheid van 9. Het kristalstelsel is hexagonaal (trigonaal) en het mineraal vormt prismatische, tabulaire, bipiramidale of romboedrische kristallen. Ook kan het in massieve of ganulaire vorm voorkomen, zoals bij robijn in fuchsiet.
Robijnen worden gedolven in Afrika, Azië en Australië. Ze worden het meest gevonden in Birma, Sri Lanka en Thailand, hoewel ze ook in Montana en South Carolina zijn gevonden.
Begin 2001 zijn er voor het eerst robijnen uit Madagascar op de markt gekomen. Deze zijn vaak heel donker. De beroemde beschrijving van "duivenbloed rood" heeft slechts betrekking op top kwaliteit robijn. Verder kunnen robijnen levendig of “slaperig” zijn, afhankelijk van het fijne insluitselbeeld en het slijpsel.
Hoe zuiverder de smaragd, hoe duurder je hem betaalt. Per karaat kost smaragd soms meer dan diamant.
De vier meest waardevolle en populaire edelstenen ter wereld zijn: diamanten, robijnen, saffieren en smaragden.
De meeste blauwe diamanten zijn Type IIb-diamanten. Zoals hierboven te zien, is er een spectrum binnen blauwe diamanten – variërend van licht tot diepblauw. De meeste diamanten hebben ook een secundaire tint. Dit verandert de kleur van de diamant tot meer groen of grijs en voegt complexie en karakter toe.