Stuwing komt het meest voor tussen dag drie en vijf, maar kan ook later voorkomen tot zelfs bij negen tot tien dagen na de geboorte. Door de volheid van je borsten kan je tepel vlakker worden. Hierdoor kan je baby de borst moeilijker in de mond nemen.
Koude kompressen kunnen de pijn ook verlichten tussen de voedingen door. Vlak voor het voeden is het beter als de borsten warm zijn. Drinkt je baby de borst niet voldoende leeg, kolf dan nog verder melk af na de voeding. Dat helpt om verstopte melkkliertjes en borstontsteking te voorkomen.
Leg een bevroren kompres niet op je blote huid om bevriezing te voorkomen . Je mag ook paracetamol nemen tegen de pijn. Alternatieve adviezen zijn het drinken van saliethee, en gekneusde witte koolbladeren in je beha leggen. Soms wordt geadviseerd de ergste stuwing weg te kolven .
Een vergrote doorbloeding van de borsten en de aanmaak van melk veroorzaken stuwing bij borstvoeding. Als de melk in de borsten blijft, worden de borsten groot en pijnlijk gespannen. De huid kan rood worden en je kunt je er echt ziek bij voelen. Een paar dagen na de geboorte kun je last krijgen van stuwing.
Tussen de tweede en zesde dag na de bevalling komt je melkproductie op gang. Dit merk je aan het voller worden van je borsten. Het lijkt of ze op springen staan: de (kraambed)stuwing. Het wordt veroorzaakt door verhoogde doorbloeding en toename van lymfevocht.
Zorg ervoor dat je minimaal acht keer per 24 uur borstvoeding geeft. Controleer of je baby goed aangelegd is. Probeer borstvoeding te geven in verschillende houdingen. Masseer je borsten voorzichtig tijdens de borstvoeding om te helpen de melk doeltreffend te verwijderen.
Borsten. Na de bevalling is de kans groot dat je rond de 4e dag stuwing krijgt. Daarom raden we je aan om vanaf de eerste dag een strakke BH te dragen als je flesvoeding geeft.
Sport bh na de zwangerschap
Dan is het belangrijk dat je je borsten strak tegen je lichaam aanhoudt om stuwing te voorkomen. Een stevige sport bh gemaakt van een zachte en comfortabele stof waarbij de huid goed kan ademen, zoals de sport bh van Panache, is dan heel belangrijk.
Draag overdag een goed steunende beha. 's Nachts liever geen beha omdat er een kans is op het afknellen van de melkklieren. Eventueel kun je maximaal 1 keer per dag je borsten even goed leegkolven.
Massage kan helpen. Maak eerst je borsten warm door bijvoorbeeld in een warm bad te gaan zitten of een warme handdoek op je borst te leggen.Masseer daarna rustig je borst met draaiende bewegingen van je vingers.
Koolbladeren. Koolbladeren (witte of groene kool) lijken de melkproductie te kunnen verminderen en verlichting te geven bij stuwing.
Het komt vaak voor dat vrouwen er last van krijgen na drie of vier dagen, maar het kan ook voorkomen dat vrouwen na anderhalve week pas last krijgen. Soms kun je het herkennen aan dat de huid van je borsten strak staan en soms zijn je borsten rood. Ook kunnen er bij stuwing harde plekken ontstaan.
Opmerkingen. Het is normaal dat je na een week weer volle borsten hebt. Zolang het niet ernstig wordt, je geen harde plekken of schijven hebt en de stuwing niet pijnlijk is, hoef je niets te doen.
Paracetamol kun je in principe gebruiken als je borstvoeding geeft. Neem het alleen niet langer dan vijf dagen achter elkaar en per dag niet meer dan de maximale dosering. Dit medicijn komt in de moedermelk terecht, maar in deze kleine hoeveelheid en gedurende korte tijd is dit veilig voor je baby.
Wanneer heb je kans om stuwing te krijgen? Zo'n tweederde van de vrouwen heeft last van stuwing in de kraamweek. Ook flesvoeding gevende moeders kunnen er last van krijgen omdat de melkproductie toch op gang komt. Een strakke beha na de geboorte kan dan helpen.
Als je borstvoeding geeft, kan het prettig zijn om 's nachts een beha te dragen. Je houdt daarmee de zoogkompressen of hydrogel pads op zijn plek. Een specifieke voedingsbeha voor de nacht is aan te raden, zodat je geen last hebt van harde beugels of clips. Zo kun je ook 's nachts je kleintje gemakkelijk voeden.
Door de stuwing kan je temperatuur iets stijgen tot 38 C en kun je je wat rillerig voelen.
Ook vrouwen die geen borstvoeding geven, hebben na hun zwangerschap slappere borsten dan daarvoor. Tijdens de zwangerschap ontwikkelt het klierweefsel in je borsten zich onder invloed van hormonen. Dit gebeurt als voorbereiding op de melkproductie na de bevalling.
Vermoeidheid/rust/bewegingsadvies Het is belangrijk om tijdens het kraambed voldoende rust te nemen. Wij adviseren om de eerste twee dagen zo veel mogelijk in bed te blijven liggen en af en toe even te mobiliseren. Laat het bezoek ook aan bed komen. Na deze dagen mag je geleidelijk meer gaan bewegen.
Hoe ontstaan hangende borsten na de zwangerschap? Wanneer u bent bevallen, of stopt met het geven van borstvoeding, slinken de melkklieren. Door de toename en afname van het volume van de borsten, kan de huid wat slapper worden en kunnen ze gaan hangen. Ook kan er wat vetweefsel verdwijnen.
Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen. Pijn is een signaal dat je serieus moet nemen. Door de pijn kan de melkstroom verminderen, kan de borst minder goed worden geleegd, heb je meer kans op een borstontsteking en kan je baby te weinig melk binnen krijgen. Het is normaal dat borstvoeden in het begin gevoelig is.
Na het drinken aan de borst hoort de tepel onvervormd, enkel wat uitgerekt, uit het mondje te komen. Komt de tepel vervormd, platgedrukt of verkleurd uit het mondje, dan is er iets niet goed gegaan en zal de moeder zeer waarschijnlijk pijn hebben ervaren.