Zelfgemaakte yoghurt is GEZOND
Deze levende yoghurtculturen fermenteren met melk, waarbij de lactose in de melk wordt omgezet in goede melkzuren. Deze melkzuren zijn makkelijk te verteren, wat gunstig is voor de darmflora. Afhankelijk van de bereidingstijd wordt de lactose in yoghurt steeds minder.
Wij hebben de Cuisinart YM400E gekozen tot beste yoghurtmaker algemeen. De Cuisinart YM400E beschikt over een goede inhoud van 0,75 L. Daar passen tegelijk 9 potjes in. Zo kun je dus tegelijkertijd veel verschillende soorten yoghurt maken.
Voeg 3-4 eetlepels melkpoeder of een ander verdikkingsmiddel toe aan de melk. Kweek door met meer eetlepels dan staat aangegeven op de verpakking. Gebruik minder melk. Hoe vetter de melk, hoe dikker de yoghurt.
*Maar wat met het energieverbruik, denk je nu? Wel, Moulinex maakte een kleine simulatie en stelde vast dat wanneer je dagelijks eenmaal yoghurt maakt en dit 365 keer per jaar, dan zal dit je maar vijf euro aan elektriciteit kosten.
Verwarm langzaam en al roerende een glas gesteriliseerde melk tot 90 °C. Haal de melk van het vuur, giet in een afsluitbare pot en laat afkoelen tot 43 °C. Voeg de starter toe en meng goed. Sluit de pot en laat 5-12 uur fermenteren bij 38-43 °C in een yoghurtmaker of vergelijkbaar apparaat.
Yoghurt maken is heel eenvoudig. Je hebt alleen een liter volle melk nodig en een klein bekertje yoghurt (125 gram) naar keuze. Vervolgens verwarm je de melk tot 40-45 graden Celsius en na 8-9 uur heb je yoghurt. Dan nog even afkoelen (minimaal 4 uur in de koelkast) en jouw zelfgemaakte yoghurt is klaar.
Bij het maken van yoghurt worden melkzuurbacteriën toegevoegd aan rauwe, volle of magere melk. Dit proces heet fermenteren. De melk gaat hierdoor 'stremmen' (indikken) en verzuren.
Op de ingrediëntenlijst van biologische yoghurt zie je soms melkpoeder staan. Dat wordt toegevoegd om de yoghurt steviger te maken.
Doe 2 theelepels zetmeel in 30 ml koud water en voeg dit al roerende bij de sojamelk terwijl ze kookt. Sojayoghurt wordt gemaakt van sojamelk die men laat fermenteren met vriendelijke bacterien, hoofdzakelijk Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus.
Doe amandelmelk, kokosmelk, xanthaangum en inuline in een blender. Knip of trek de probiotica capsules open en voeg de inhoud toe. Mix het geheel goed om klontjes te voorkomen. Vul de potjes van de yoghurtmaker, sluit ze af en zet de yoghurtmaker 12 tot 24 uur aan.
Een “industriële” starter
Wanneer bestaande yoghurt niet goed werkt is er de andere optie door te werken met een gefabriceerde yoghurtstarter/yoghurtcultuur. Die koop je doorgaans in zakjes gevriesdroogd poeder en vind je online of in een aantal supermarkten (zie hieronder enkele links).
Yoghurt maken lukt het best met volle melk. Het lukt met magere melk, maar dan moet even experimenteren met de hoeveelheid starter en de fermentatietijd die je gebruikt. Tip! Ook geitenmelk is prima geschikt voor yoghurt.
Andere ingrediënten die je voor je yoghurt nodig hebt zijn: Gelatinepoeder, of agar agar voor een vegetarische variant. Probiotica capsules van goede kwaliteit, liefst met veel bifido bacteriën. Arrowroot.
Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker. Met met het eten van yoghurt verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Door een kom yoghurt te eten voor je gaat slapen voel je je niet tè vol, maar krijg je wel genoeg goede voedingsstoffen en slaapverwekkende aminozuren als tryptofaan binnen. Je kunt dus prima yoghurt eten bij je avondeten of als snack laat op de avond om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.
Een ander voordeel van yoghurt is dat het rijk is aan voedingstoffen en relatief weinig calorieën bevat. Doordat yoghurt, en dan vooral de Griekse variant, veel eiwitten bevat en vullend is, kan het helpen bij het afvallen.
Waarom wordt yoghurt waterig? Het laagje water dat boven op de yoghurt kan komen, wordt veroorzaakt door synerese. Dit is een normaal proces bij yoghurt waarbij vocht vrijkomt. Dit vocht wordt ook wel 'wei' genoemd en bevat naast water voedingsstoffen als lactose, zout, eiwitten en calcium.
'Gewone' (Nederlandse) yoghurt vs Griekse yoghurt
Volle yoghurt bevat minimaal 3% vet, halfvolle yoghurt 1 tot 3% en magere yoghurt bevat maximaal 1% vet. Griekse yoghurt bevat ongeveer 10% vet. Bij de productie van Griekse yoghurt wordt namelijk het vocht eruit gezeefd, zodat een dikke, romige yoghurt overblijft.
Koemelk halfvol: Dit is de meest gebruikte variant en geeft een heerlijke, goed schenkbare yoghurt die iedereen lekker zal vinden. Koemelk mager: heeft naar verhouding meer proteïne omdat het minder vet bevat. Perfect wanneer je extra eiwitten wilt eten.
Rauwe melk heeft echter ook nadelen. Het is niet lang houdbaar (maximaal 3 dagen) en dient altijd voor consumptie te worden gekookt, vooral als het wordt geconsumeerd door een kind, zwangere vrouw of een oudere.
Yoghurtstarter wordt gebruikt om zelf yoghurt te maken van melk. Yoghurt is traditioneel gefermenteerde voeding met bacterieculturen. Yoghurt maak je met een yoghurtmaker of een thermosfles voor de fermentatie op een constante temperatuur van 41 graden gedurende 6 tot 8 uur.
Wat is fermenteren? Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. In onze producten (yoghurt, karnemelk en Kefir) wordt dit gedaan door middel van bacteriën en gisten en niet door schimmels.