Ontslag met wederzijds goedvinden betekent dat jij en je werkgever samen akkoord gaan met je ontslag.
Overleg is het van gedachten wisselen door personen of groeperingen. De bedoeling kan zijn: het uitwisselen van informatie. het uitwisselen van meningen.
afspreken, bediscussiëren, bepraten, beraadslagen, bespreken, bomen, concerteren, confereren, overleg plegen, parlementeren, ruggespraak houden, vergaderen. overleggen (ww) : beramen, overdenken, overwegen, prakkiseren, wikken.
De vervoeging van het werkwoord overleggen hangt samen met de betekenis en de beklemtoning. In de betekenis 'overleg plegen' ligt de klemtoon op de voorlaatste lettergreep (overléggen) en is overleggen een onscheidbaar werkwoord. Het voltooid deelwoord is overlegd.
Ieder overleg een vooraf bepaald doel en vooraf bepaalde agenda heeft. De juiste personen aan tafel zitten. Het overleg voorbereid is en ieder individu goed ingelezen aan tafel komt. Er een voorzitter en tijdsplanning (per agenda-item) gekoppeld zijn aan het overleg.
Discussiëren: Bij een vergadering waarbij discussiëren het doel is, wil je er achter komen hoe men staat tegenover een voorgenomen besluit of probleem. Bij dit soort vergaderingen wordt er meestal een probleem voorgelegd aan de deelnemers. Zij gaan in gesprek om tot een zo volledig mogelijke oplossing te komen.
Overléggen = 'met elkaar bespreken'
Dat betekent 'met elkaar bespreken, beraadslagen'. Overléggen is een zogenoemd onscheidbaar werkwoord. Dat wil zeggen dat je over en leggen (of vervoegingen als overlegt en overlegden) nooit van elkaar kunt scheiden.
Werkoverleg is een regelmatig, gestructureerd overleg tussen werkgever (of leidinggevende) en medewerkers. In het werkoverleg worden informatie en meningen uitgewisseld over alle aangelegenheden die het werk en de werksituatie betreffen. Het gaat bij werkoverleg om wederzijds informeren.
het praten erover vb: er was een overleg over dat probleem Synoniem: beraadslaging met gebruik van je verstand vb: dat moet je met overleg doen in overleg met de ouders ....
Formeel overleg is van tevoren vastgesteld overleg, dikwijls voor een bepaalde tijdsduur. De werkzaamheden sluiten aan op de individuele werkzaamheden van de betrokken werknemers, maar vinden in overleg plaats in groepsverband.
Overlegstructuur. Een overlegstructuur is de opbouw en organisatie van het overleg tussen bepaalde personen, organisatieonderdelen en/of instanties. Deze structuur wordt bij voorkeur zodanig opgezet dat communicatie zo simpel en efficiënt mogelijk verloopt, dat het aantal overlegmomenten kan worden geminimaliseerd.
Een werkoverleg tussen de 45 minuten en de 1,5 uur duurt is ideaal. Beter 2 korte bijeenkomsten dan een langdurige. Na 2 uur vergaderen bereikt men meestal niet veel zinnigs meer. Daarom is het aan te raden om de vergadertijd te beperken en dit ook van tevoren aan te kondigen.
Informele communicatie noemt men de onderlinge contacten die men heeft zonder officiële structuur zoals die er bij een echte vergadering of gestructureerd werkoverleg wel is. Informeel overleg is spontaan, maakt uitwisseling van inzichten makkelijker en geeft mensen een vrijer podium om hun zegje te doen.
Operationeel overleg is gericht op de korte termijn.Deze meeting is gericht op alles wat er echt gebeurt op de werkvloer en in de praktijk. Het operationele overleg is bij uitstek de plek waar kleinere onderwerpen aan bod komen en 'brandjes geblust' worden.
Iedere werknemer, uitgezonderd de oproepkracht, is verplicht tenminste viermaal per jaar deel te nemen aan het werkoverleg tussen de leidinggevende(n) en de overige werknemers per organisatorische eenheid van een instelling.
Hoe spreek je het overleg uit? Het is het overlég, met de klemtoon op de laatste lettergreep. Het zelfstandig naamwoord overleg is afgeleid van het werkwoord overleggen. In de betekenissen 'bespreken' en 'nadenken' heeft dat werkwoord de klemtoon op leg.
Een onderlinge afspraak is een afspraak die mensen onder-met elkaar gemaakt hebben.
Onder werkoverleg valt al het overleg over het werk dat geregeld en geordend plaatsvindt tussen medewerkers en leidinggevenden. Dit overleg gaat bijvoorbeeld over de effectiviteit en efficiëntie van het werk, de arbeidsomstandigheden (5.2.) en andere onderwerpen die direct van belang zijn voor medewerkers.
Het doel van werkoverleg is het informeren van medewerkers, ze de mogelijkheid te geven invloed uit te oefenen op de werksituatie, ze te betrekken bij de bedrijfsvoering en daardoor te motiveren. Door het houden van werkoverleg krijgen alle medewerkers dezelfde informatie op dezelfde manier.
Het doel van een werkoverleg is meestal informeren en afspraken maken. Het kan gaan om een overleg tussen enkele collega's, of om een iets grotere groep. In het laatste geval zal er vaak een gespreksleider zijn. Een werkoverleg kan een meer of minder vast verloop hebben.