Bij nachtelijke pijn door vernauwing van een beenslagader verwijst de huisarts u meestal naar een vaatspecialist in het ziekenhuis.
Pijn in de benen kan verschillende oorzaken hebben. Er kan gedacht worden aan gewrichten, spataderen en oedeemvorming, maar de meest voorkomende oorzaak is spierspanning. Bovendien kan spierspanning de voorheen genoemde aandoeningen veroorzaken. Spierspanning komt wanneer de spieren in de benen overbelast zijn.
Erg belangrijk is ook om voldoende te bewegen. Zorg ervoor dat u minstens 30 minuten per dag actief beweegt, bijvoorbeeld door te fietsen, zwemmen of wandelen. Als u last heeft van vermoeide benen, is het eveneens aan te raden om uw benen regelmatig omhoog te leggen en geen strakke, beknellende kleding te dragen.
Heeft u veel last van de pijn, dan kunt u een eenvoudige pijnstiller nemen. Bij spier- en gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
Bij acute klachten moet men denken aan een spierscheuring of een botbreuk. Progressieve klachten kunnen ontstaan door overbelasting (bijv. door sporten). Ook kunnen deze klachten ontstaan door een beenlengteverschil, of een afwijkende voet- en/of beenstand waardoor spieren verkeerd op spanning komen te staan.
Bij zenuwpijn voelt u een tintelende, prikkelende, branderige pijn. U kunt heftige pijnscheuten hebben. Mensen beschrijven dit ook wel als 'elektrische' of 'schietende' pijn. De pijn blijft vaak lang: weken of maanden.
Door slagaderverkalking, een stolsel of een medische ingreep kan een slagader opeens dicht gaan zitten. U krijgt plotseling heftige pijn in uw been. Het been wordt bleek, koud, voelt doof aan en verliest kracht. U moet dan snel naar het ziekenhuis en krijgt daar direct een infuus met stollingsremmende medicijnen.
Doordat de spier overbelast is, kan deze de onderliggende zenuw irriteren en kan dit leiden tot klachten in het been. U ervaart dan pijnklachten in de bil met uitstraling naar het been. Bij lang zitten ervaart u klachten in het been, wat kan doortrekken naar de kuit.
Restless Legs Syndrome (RLS) of het rustelozebenensyndroom is een aandoening die vooral 's avonds en 's nachts optreedt, als u stilzit of ligt. De benen voelen geïrriteerd en branderig aan. Dat onaangename gevoel vermindert als u uw benen even beweegt.
Zware en vermoeide benen zijn doorgaans het gevolg van een verstoorde bloedcirculatie, waardoor het bloed niet goed terug stroomt haar het hart. Sommige mensen hebben hier af en toe last van, bijvoorbeeld na een dag lang staan en bij anderen is het een alledaags probleem.
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Slapen gaat vaak slecht.
Enkele tips voor het dagelijks leven. Vermijd hete douches en laat aan het einde van de douche koud water op je benen stromen, van beneden naar boven, om de bloedcirculatie te stimuleren. Masseer je benen, van beneden naar boven, om het bloed in je benen naar boven te stuwen.
Door vervelende bijproducten, zoals het beruchte melkzuur. Als het lichaam die stoffen niet snel genoeg afvoert, hopen ze zich op in spiercellen en in bloed. Het gevolg: een brandende pijn, supervermoeide benen en het gevoel geen stap meer te kunnen zetten.
Polyneuropathie is een spierziekte en omvat een grote groep aandoeningen. Een neuropathie is een aandoening van de zenuwen van armen en benen. Polyneuropathie betekent dat de zenuwen op meerdere (poly = veel) plekken in het lichaam zijn aangedaan.
Magnesium- of vitaminetekort
Magnesium en vitamine D zijn belangrijk voor spieren. Wanneer u magnesium te kort komt, dan kunnen uw spieren gaan verkrampen. Dit zorgt weer voor een vermoeid gevoel in de benen. Vitamine D is belangrijk voor een goede werking van uw spieren.
Bij ischemisch vaatlijden, zullen afhankelijk van de ernst van de vernauwing van de slagaders verschillende symptomen optreden. In het begin ervaren patiënten pijn en vermoeidheid, stijfheid, krampen en koudegevoel ter hoogte van de ledematen. Deze gevoelens ontstaan bij lopen en verdwijnen bij stilstaan.
Restless legs kan de kwaliteit van leven ernstig beïnvloeden. Helaas is RLS (nog) niet te voorkomen of te genezen. Wel zijn er mogelijkheden om de klachten leefbaarder te maken. RLS kan een forse negatieve impact hebben op uw kwaliteit van leven en in ernstige vorm zelfs invaliderend zijn.
Bij etalagebenen krijgt u tijdens het lopen pijn, kramp of een doof of moe gevoel in uw been. De klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil optreden. Soms heeft u een koud gevoel in uw voet. Als u stilstaat, verdwijnen de klachten.
Meestal begint het met de voeten en onderbenen. Bij polyneuropathie is er schade aan meer zenuwen, aan beide kanten van uw lichaam. U heeft dus last van allebei uw voeten of benen. Meestal ontstaan de klachten bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar.
Voorbeelden zijn amitriptyline, clomipramine en nortriptyline. Anti-epileptica worden van oorsprong toegepast tegen epilepsie. Ze worden echter ook gebruikt bij zenuwpijn die in aanvallen optreedt, zoals de trigeminusneuralgie (aangezichtspijn) en bij zenuwpijn als gevolg van diabetes mellitus.
Een beknelde zenuw is eigenlijk een fysieke belemmering van het bedradingssysteem van het lichaam. De symptomen zijn onder andere een verdoofd gevoel, scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en spierzwakte. Meestal wordt een beknelde zenuw geassocieerd met scherpe pijn in het getroffen lichaamsdeel.
Duidelijke diagnose Ischias met een MRI-scan.
Een MRI-scan is de meest nauwkeurige non-invasieve onderzoeksmethode om ischias mee op te sporen. Een MRI-scan van de onderrugis dan ook de oplossing om de daadwerkelijke oorzaak van je klachten te vinden.
Tijdens dit vaatonderzoek brengen we de aderen in de benen in beeld en registreren de doorstroming van het bloed. Dit doen we met twee technieken: Doppler en echografie. Voor dit onderzoek gaat u naar de afdeling Vaatonderzoek. Het onderzoek doet geen pijn en veroorzaakt geen bijwerkingen.
Zalm is een vette vis rijk aan eiwitten, vitamine B, D en natuurlijk de goede omega 3 vetten. Deze belangrijke essentiële omega 3 vetten gaat bloedproppen tegen (wat een beroerte kan veroorzaken). Daarnaast zijn omega 3 vetten essentieel om je triglyceriden te verlagen, HDL te verhogen en je aderen schoon te houden.