Spreek, oordeel rechtvaardig, geef de armen en behoeftigen hun recht. Over wie in hem gelooft wordt geen oordeel uitgesproken, maar wie niet in hem gelooft is al veroordeeld, omdat hij niet wilde geloven in de naam van Gods enige Zoon.
Het Laatste Oordeel is volgens de katholieke leer het moment waarop Jezus als Rechter over alle mensen zal oordelen. Daarmee zal Hij de wereld definitief verlossen van het kwaad. Wanneer de Dag des Oordeels zal aanbreken, is niet geopenbaard. 'De dag van de Heer komt als een dief in de nacht', schrijft Sint Paulus.
Het einde der tijden, zo staat er beschreven, vangt aan als zeven koningen over de aarde hebben geheerst. „Daar heb ik de laatste tijd veel over nagedacht”, zegt hij. „De eindtijd is zo'n vijfhonderd jaar geleden begonnen, want die zeven koningen zijn een metafoor voor koloniale machten.
Tijdens het laatste oordeel keert Christus terug op aarde om recht te spreken over de levenden en de doden. De evangelist Johannes voorspelde de terugkeer van Christus in het laatste Bijbelboek Openbaring. Hij zag het einde der tijden in een visioen, waarin het koninkrijk Gods op aarde komt.
In Richteren 20:16 komt het woord 'zonde' voor in de betekenis 'misstap'. De suggestie die daarin kan meekomen – dat het bij 'zonde' om een vrij licht vergrijp zou gaan en dat we bij zwaardere overtredingen andere termen als 'goddeloosheid' en 'ongerechtigheid' nodig zouden hebben – kan geen standhouden.
1) Hoogmoed-Nederigheid
Deze ondeugd wordt ook aangeduid als trots, ijdelheid en arrogantie. Trots is de onredelijke koppigheid om je fouten toe te geven.
De Decaloog of Tien Geboden zijn volgens de Heilige Schrift de hoogste goddelijke voorschriften geopenbaard aan het volk Israël. Zij hebben volgens de christelijke leer een universele geldigheid. Het woord 'decaloog' is ontleend aan de Septuaginta, de Griekse Bijbelvertaling.
We nemen de uitdrukking 'dag des Heren' in zijn oudtestamentische betekenis, zoals het bij de profeten naar voren komt: dag van hetgericht van God. In Jesaja 58:13 wordt met de 'heilige dag des Heren' de sabbat bedoeld.
MICHELANGELO - 'Het laatste oordeel', 1534-41 - Sixtijnse kapel, Vaticaan.
Al twee keer eerder baarde hij opzien met aankondigingen van de wederkomst van Christus: in 2005 was het over 50 tot 75 jaar. Tien jaar terug werd het 'uiterlijk 2035'.
De goddelozen die ten tijde van de wederkomst des Heren leven, zullen in het vlees worden verteerd. Zij zullen, samen met de goddelozen die al waren gestorven, moeten wachten tot de laatste opstanding. Alle overgebleven doden zullen herrijzen om God te ontmoeten.
Merkteken van het Beest
In hoofdstuk 13, vers 16 en 17, van de Apocalyps gaat het over de opkomst van een dictator (het Beest) die iedereen een merkteken op z'n rechterhand of voorhoofd verplicht stelt.
Een moslim gelooft dat Allah de enige god is en dat de profeet Mohammed de boodschappen van Allah aan de mensen heeft doorgegeven. Dit geloof heet de islam. Er leven op de hele wereld meer dan een miljard moslims. De meesten wonen in het Midden-Oosten, Afrika en Azië.
Masih ad-Dajjal (Arabisch: المسيح الدّجّال) wordt gezien als de valse messias of als de anti-christ en de grootste beproeving in de islamitische eschatologie. Volgens de leer zal hij verschijnen op het eind der tijden en zal hij als eerst beweren dat hij een profeet is en daarna zal hij beweren dat hij God zelf is.
De Dag des oordeels komt veel vroeger. 21 mei om precies te zijn. Binnen enkele weken dus.
Alle katholieken zijn verplicht om op zondagen deel te nemen aan de eucharistieviering. Deze zondagsplicht is een van de geboden van de Kerk. De Rooms-Katholieke Kerk onderscheidt Vijf Geboden van de Kerk.
Van bij het begin van de geschiedenis van de mensheid heeft Hij zich persoonlijk laten kennen in het geweten van de mens om hem zo de weg naar het heil te openen. Deze vorm van openbaring wordt als 'bovennatuurlijk' genoemd, omdat God hier voor het eerst toont dat Hij zich aan ons wil meedelen.
De gelovigen die het einde der tijden overleven, de Jehovah's Getuigen, bouwen de aarde tot het paradijs op samen met degenen die een 'wederopstanding' krijgen in het hemelse koninkrijk. Dit hemelse koninkrijk voert Jezus Christus in na het einde der tijden met de autoriteit van God.
Vijfde gebod: ouders en eerbied
Maar jouw vader en moeder zijn geen koning en koningin. Tegen je vader mag je wel roepen: 'hé pap, leuke trui'! En toch staat er in de Bijbel in de tien geboden ook het vijfde gebod: Toon eerbied voor je vader en je moeder.
“God wordt droevig, Hij ziet af en krijgt pijn in Zijn buik door het lijden dat mensen treft”[21], schrijft Burggraeve. Als dusdanig is het via de concrete betrokkenheid op de pijn en het lijden van mensen dat Jezus de Bijbelse God van liefde voelbaar en reëel maakt[22].
Geld dat - achteraf - voor niets werd betaald; het is dan zonde (jammer) dat die uitgave werd gedaan, het was een verspilling van geld. Zie ook: verjubelen.
Christenen geloven in de Heilige Drie-eenheid: God de Vader, God de Zoon (Jezus Christus) en God de Heilige Geest.
De zeven zonden en de zeven deugden: ze zijn anno 2021 nog altijd aanwezig. De menselijke zonden, waarvoor Jezus gisteren 1.988 jaar geleden stierf, zijn onuitroeibaar. Sinds de Middeleeuwen worden naast Zeven Hoofdzonden óók Zeven Deugden onderscheiden. In de wereld van 2021 geven ze alle veertien nog acte de présence ...
Wanneer jij zondigt, zegt de Bijbel, dan is Jezus de Doelman die de bal tegenhoudt zodat zonden geen scheiding brengen tussen jou en God (1 Johannes 2:1, Romeinen 8:31-39). God vergeeft je. Altijd. Moet je er wat voor doen om die dagelijkse vergeving te ontvangen?