Zet de flessen ondersteboven zodat ze kunnen uitlekken op een propere handdoek, papieren wegwerphanddoek of keukenrol.Laat ze best goed drogen aan de lucht voor je ze opbergt.
Vul de fles met water en twee schepjes (baking)soda, schud het mengsel een paar keer en laat het minimaal een uur staan. Je kunt er ook voor kiezen om het mengsel de hele nacht te laten staan. Spoel de fles vervolgens goed om en zorg ervoor dat je de fles zonder dop laat drogen.
Wanneer je een fles gaat uitkoken in een pan, breng je een grote pan water aan de kook. Zorg ervoor dat de flessen en spenen ondergedompeld in het water liggen. Laat ze minimaal 3 minuten koken en haal ze er dan uit met een schone tang. Giet het water eruit en leg ze op een schone theedoek om te drogen.
Tot voor kort was de algemene regel dat je flessen, speentjes en toebehoren na elk gebruik steriliseert tot je baby 6 maanden is. Inmiddels heeft men deze richtlijnen versoepeld. Steriliseren doe je nog steeds voor het eerste gebruik. Bij een gezonde baby volstaat het daarna om grondig af te wassen.
Vul je fles voor de helft met witte azijn en de andere helft met warm zeepsop.Laat het een nacht staan en spoel het vervolgens de volgende ochtend grondig schoon met water.
Een middeltje wat bijna iedereen wel in huis heeft, zijn zakjes bakpoeder (baking powder of soda).Doe één of twee zakjes of theelepels in je waterfles samen met heet water en laat dit zo'n 2 uur staan.Daarna goed uitspoelen en je fles is weer klaar voor gebruik.
Het is handig om een goed statief te hebben om de karaf aan de lucht te laten drogen. Zet de karaf ondersteboven op het statief, zodat het resterende water er uit druppelt. Wanneer de karaf aan de binnenkant droog is, hoeft u in de regel slechts de rand droog te maken om het laatste beetje water weg te vegen.
Roeren en niet schudden
Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.
De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken. De flessen 3 minuten en de spenen 1 minuut. Het uitkoken kan prima in een pannetje met water.
Door intensief gebruik en/of veelvuldig steriliseren kan het ventiel vervormen of de stevigheid verliezen. Hierdoor kan de fles gaan lekken of vacuüm zuigen.
Steriliseren in water
Plaats de potten die je wil steriliseren in een grote pan. Giet kokend water over de potten tot ze volledig onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken. Haal de potten uit de pan en plaats ze ondersteboven op een schone theedoek om te drogen.
Flesje na elk gebruik steriliseren is niet meer nodig: 'Weer wat extra tijd in je gezin' Goed nieuws voor kersverse ouders. Die hoeven namelijk niet meer na elke voeding het flesje uit te koken. En dat scheelt toch heel wat gedoe de eerste maanden na een geboorte.
De voornaamste reden die merken geven voor de overstap naar vaste dopjes, is het verminderen van zwerfafval. Losse dopjes zouden te vaak als zwerfvuil achterblijven. Hiermee trekken bedrijven met PET-flessen dus volop de kaart van duurzaamheid.
Week de fles dan in lauwwarm water met soda en spoel af met azijn. Vieze geurtjes en smaakjes verwijder je het beste door de fles een half uurtje met heet water te vullen. Let op dat het water niet te hoger dan 65 graden is, dan kan de fles vervormen of gaan lekken.
Gebruik geen schuurmiddelen, zoals Cif, dit geeft krassen op het RVS-oppervlak. Gebruik geen zuurhoudende middelen, zoals soda of citroen, dit zorgt voor verkleuringen op het RVS-oppervlak. Gebruik geen schuurspons, dit geeft krassen op het RVS-oppervlak.
Daarin kan te veel nitraat zitten. Dat kan schadelijk zijn voor je baby. In bepaalde landen binnen en buiten Europa kun je beter geen kraanwater gebruiken om flesvoeding te maken. Geldt het advies om geen water uit de kraan te drinken in dat land, kook het water dan of gebruik mineraalwater.
Doe geen extra schepje poeder of een schep met een 'kop' erop in de fles. Dat is schadelijk voor je baby. Als er te veel poeder in het water zit, kan je baby te veel energie binnenkrijgen en te zwaar worden. Ook kan je baby door te veel poeder in het water dorst krijgen, of zelfs uitdrogen.
Flesjes mogen warm of op kamertemperatuur gegeven worden, maar niet koud. De meeste kinderen drinken hun flesje wel warm, vooral uit gewoonte. Maar het kan zeker ook op kamertemperatuur. Het is wel zo dat bepaalde soorten poedermelk makkelijker oplossen in warm water.
Doe een beetje baking soda in de waterfles, voeg warm water toe en draai de dop erop. Laat de fles een paar uur staan (of de hele nacht) gooi vervolgens de inhoud weg en spoel de fles goed af met heet water. Als alternatief kun je ook twee theelepels zout in de fles doen in plaats van de baking soda.
Je maakt eventuele bacteriën en schimmels onschadelijk door de fles en speen regelmatig uit te koken. De eerste paar dagen doe je dit dagelijks, daarna wekelijks. Leg de fles 10 minuten in een pan met kokend water.
Brown's helpen darmkrampjes, reflux, overgeven, boertjes en winderigheid te verminderen. Uit ervaring blijkt dat veel ouders de voorkeur geven aan deze flessen omdat ze voedproblemen helpen verlichten. Op deze manier wordt voeden een plezierige ervaring, zowel voor ouders als voor hun baby.
Vul de karaf met een flinke scheut azijn – zeker 1/3 van de fles azijn.Vul de rest aan met water en laat de kristallen karaf daarna minimaal een uur weken. Na een uur zal de kalkaanslag zijn losgeweekt en kun je de karaf leeggieten in de gootsteen.
Bij rode wijn kan de tannine nog ruw zijn. Zo'n wijn kun je het beste wakker schudden. Dit doe je door de wijn in een karaf in contact te brengen met zuurstof. Dit helpt de wijn te openen, en in het geval van rode wijn, de tannine te verzachten.
Dat zijn natuurlijk geen ideale omstandigheden voor het bewaren van een fles whisky. Er is geen officiële houdbaarheidsdatum voor geopende flessen whisky, maar doorgaans zal een halfvolle fles minimaal 1-3 jaar op kwaliteit blijven. Afhankelijk van de whisky en hoe je deze bewaart.