♻️ Vanaf vandaag zit er €0,15 statiegeld op kleine flesjes frisdrank en water. Je herkent deze flesjes aan het speciale statiegeldlogo. ♻️ Vanaf vandaag kun je alle plastic statiegeldflessen inleveren bij jouw Lidl. Dat betekent ook merkflessen die niet bij Lidl te koop zijn!
U kunt plastic verpakkingen meestal in uw gemeente inleveren. Vraag uw gemeente hoe zij plastic verpakkingen inzamelt voor recycling. Plastic flessen en flesjes met statiegeld kunt u inleveren bij de meeste winkels die de flessen verkopen.
Kan ik bij Albert Heijn alle lege statiegeldflessen inleveren? Ja, de meeste lege flessen en bierkratten kan je bij jouw AH-winkel of bij de bezorger van je online boodschappen inleveren. Bij de flesinname in de winkel krijg je een bon die je bij de kassa weer kan laten scannen om je geld terug te krijgen.
Flessen inleveren
Bierflesjes en kratjes kunnen niet overal worden ingeleverd. De bieren kunnen alleen ingeleverd worden in een winkel waar ze dat merk verkopen.
Aldi en Lidl hebben hun eigen gesloten statiegeldsysteem. Bijna alle flessen worden weer ingeleverd, het systeem is kostendekkend en levert een schone grondstof op voor nieuwe PET-flessen.
♻️ Vanaf vandaag kun je alle plastic statiegeldflessen inleveren bij jouw Lidl. Dat betekent ook merkflessen die niet bij Lidl te koop zijn!
Vanaf deze zomer zullen de eerste verpakkingen worden omgesteld naar verpakkingen met statiegeld en kunnen vanaf dan ook bij de 438 Lidl filialen en andere innamepunten ingeleverd worden. “Voor de klant wordt het nu duidelijk; op alle plastic sapflessen in onze winkels komt statiegeld.
U kunt uw statiegeldflessen inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.
Re: Statiegeldflessen Aldi/Lidl? Ja, Highway kan gewoon bij de Jumbo. Als ´t goed is zijn al die automaten van de supermarkten wel redelijk ingesteld dat ze alle flessen herkennen.
De lege kratten en lege flessen bier kun je bij elke supermarkt in Nederland inleveren. De meeste supermarkten hebben hier een speciale afdeling voor met een speciale machine die de lege flessen en kratten innemen en automatisch alles bij elkaar optelt.
Een inleverautomaat is verplicht voor supermarkten groter dan 200 m2 en bij bemande tankstations langs de snelweg. Het maakt niet uit of je een flesje op een andere locatie hebt gekocht. Nieuw is dat je ook lege flesjes kunt inleveren bij vrijwillige inleverpunten, zoals in een sportkantine of bioscoop.
Vanaf 31 december komt er ook statiegeld op blikjes in Nederland. Per blikje zal dat, net als de kleine flesjes, om 15 cent gaan. In Duitsland gaat het zelfs om 25 cent per blikje. Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin.
De boodschappen worden aangeleverd in plastic zakken of vouwkratten. Voor deze kratten betaalt u 5.00 euro statiegeld. Indien u geen gebruik meer wilt maken van de afhaalservice en de kratten wilt inleveren, dan kunt u deze inleveren bij de winkel van het boodschappen.
Volgens Walter Noppers van TOMRA Systems is dat goed nieuws voor de consument: "Als je een petfles bij de Aldi koopt, kan je hem bij de Albert Heijn inleveren. Of koop ik hem bij de Lidl, dan kan ik hem bij de COOP of de PLUS inleveren. Je hoeft dus niet meer naar een speciale winkel, maar je kan het overal inleveren."
Om je 15 cent te krijgen is het wel cruciaal dat het etiket met streepjescode nog op de fles zit. "De innamemachines in supermarkten scannen die streepjescode, staat die er niet op dan wordt de fles niet geaccepteerd", zegt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.
De kleine plastic flesjes met water of frisdrank waar statiegeld op zit, zijn te herkennen aan een speciaal logo op het flesje. Dat logo zie je op de foto hieronder. De flesjes moeten het liefst onbeschadigd en met dop worden ingeleverd bij de inzamelpunten.
Freeway Cola is een colamerk dat wordt geproduceerd en als huismerk wordt verkocht door de van origine Duitse supermarktketen Lidl. Freeway Cola wordt door Lidl gepresenteerd als serieuze concurrent voor grote merken als Coca-Cola, maar dan tegen een beduidend lagere verkoopprijs.
Voor kratten betaal je 5 euro aan statiegeld bij Jumbo. Voor een plastic tas is dit 0,05 euro. Je kunt de tassen en kratten weer inleveren bij een Jumbo Pick Up Point of bij de bezorger.
Op welke flessen zit statiegeld? In Nederland zit er momenteel statiegeld op hervulbare glazen bierflesjes van 0,25 tot 0,5 liter en op grote PET-flessen voor frisdrank en water van 0,75 liter of meer. Meestal zijn dit anderhalve-literflessen.
Albert Heijn gaat vrijwillig statiegeld op alle plastic sapflessen invoeren. Dit is duidelijker voor klanten en zorgt ervoor dat meer plastic flessen op de juiste manier ingezameld en gerecycled worden. Met deze stap krijgen alle plastic flessen frisdrank, water en sap van het Albert Heijn eigen merk statiegeld.
Het principe van statiegeld is eenvoudig: in de prijs van een plastic fles of blikje zit bijvoorbeeld 0,25 euro statiegeld. Die 0,25 euro krijg je volledig terug op het moment dat je de lege verpakking terugbrengt. Dat kan via een statiegeldautomaat of gewoon aan de balie van een winkel.
Je herkent statiegeldflessen aan het statiegeldlogo op het etiket en je kan ze al tegen komen in onze winkels. Om ze in te leveren moet ook de barcode goed scanbaar zijn en de fles onbeschadigd. En de dop zit er natuurlijk ook nog op. Inleveren kan bij de bekende en bij steeds meer nieuwe innamelocaties.
Op plastic flesjes met minder dan 1 liter inhoud zit vanaf 1 juli 15 cent statiegeld. Op grote flessen met meer dan 1 liter inhoud blijft het statiegeld 25 cent. De nieuwe regel voor kleine plastic flesjes moet ervoor zorgen dat er minder flesjes in het zwerfafval terechtkomen.
Niet tevreden, geld terug
Mocht je toch een keer een product hebben gekocht dat niet voldoet aan de hoogste kwaliteit, dan lossen wij dat graag met je op. Neem het product mee naar de winkel en wij ruilen het om voor een nieuw product. Heb je liever je geld terug? Neem dan ook je kassabon mee.
Waar kan ik lege klapkratten inleveren? Je kan lege klapkratten meegeven aan de bezorger. Of lever ze in bij een van onze winkels met een ah.nl servicepunt. Je krijgt dan direct je geld terug.