Wanneer je zoutkorrels in de cola strooit dan verhoog je het totale oppervlak waarop de koolzuurbelletjes kunnen ontstaan. Ook met andere korrelige stoffen zoals suiker of zand kun je dit proefje doen, maar met zout werkt het het beste.
Het koolzuurgas zal langzaam uit de cola ontsnappen als kleine gasbelletjes. Wanneer je een mentos in een fles cola gooit, dan versnelt die het ontsnappen van het koolzuur. Met het blote oog lijkt een mentos heel glad, maar onder een microscoop ziet hij er behoorlijk onregelmatig uit.
Als de melk en de cola worden gemengd, dan reageren de eiwitten uit de melk en het fosforzuur uit de cola met elkaar. Bij deze chemische reactie klonteren ze samen en vormen ze vlokken die door de vloeistof zweven. Het samenklonteren van melk en een zure stof noem je stremmen.
Frisdrank is in de zeventiende eeuw ontstaan. Men noemde het destijds nog priklimonade. De drankjes werden eigenlijk vernoemd naar het fruit dat er in zit. Door koolzuur toe te voegen aan de drank, ontstaat er prik frisdrank.
Cola bevat ongeveer 5 tot 8 gram koolzuur per liter. Dit is het spul dat belletjes maakt als je een flesje of een blik cola openmaakt.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
Cola is oorspronkelijk bedoeld als medicijn tegen lichamelijke klachten. Voor dat doeleinde is het dan ook erg geschikt! Het werkt tegen opkomende misselijkheid en diarree en bij een zere keel. Reizigers in Azië wordt bovendien vaak geadviseerd om na elke maaltijd een blikje te nemen.
Je zult het vast welk herkennen: je hebt een fles frisdrank en op dag één schenk je een glaasje in. Lekker veel prik! Op dag drie pak je nog een glas en dan zit er bijna geen koolzuur meer in jouw (suiker-)drankje.
Frisdrank bestaat sinds de zeventiende eeuw. De eerste frisdrank bestond uit water, suiker en limoensap en werd limoenade genoemd. In 1767 ontdekte de Engelse scheikundige Joseph Priestley hoe je koolzuurgas aan water kon toevoegen. Dit geeft de 'prik' aan frisdrank.
Door met een lepel in de frisdrank te roeren komt het koolzuurgas sneller vrij en ontstaat er door alle belletjes bij elkaar een beetje schuim. Als de kleine gasbelletje in je mond en op je tong ontstaan, dan prikt dat een beetje. Het opgeloste koolzuurgas maakt de frisdrank een beetje zuurder van smaak.
Is Mentos eten en tegelijk Coca-Cola original taste, Coca-Cola light taste of Coca-Cola zero sugar drinken dodelijk? Nee, dat is een fabeltje. Het klopt dat Mentos in een fles Coca‑Cola Original taste, Coca‑Cola light taste of Coca‑Cola zero sugar een indrukwekkende frisdrankfontein zal veroorzaken.
Cola verdiend namelijk alles behalve lof als het gaat om het leveren van essentiële voedingsstoffen. Het levert louter calorieën door de suiker en een stoot cafeïne. Melk daarentegen levert eiwitten en is een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
Het schijnt dat door de hoogte koolzuurhoudende dranken meer schuimen dan op de grond en Cola Zero is de schuimkampioen. Het drankje veroorzaakt bij het uitschenken zoveel schuim dat het slechts beetje bij beetje ingeschonken kan worden.
Door de toevoeging van veel suiker wordt dit voor de menselijke smaak gemaskeerd. Wat tandbederf kan veroorzaken, slechte tanden en kiezen kan schade veroorzaken aan je gehele gezondheid. Slecht genoeg dus, om je zoon aan te zetten tot het minder drinken van cola. Hou het op maximaal 1 glas per dag.
Mensen die dagelijks producten zoals cola-light drinken, hebben 43 procent meer kans op hart- en vaatziekten. Cola-drinkers die denken dat ze gezonder af zijn door light te drinken hebben het mis. Elke dag een cola light schijnt stukken slechter te zijn voor hart en vaten dan de 'gewone' drankjes.
Nee, je maag ontploft niet als je cola en mentos tegelijk inneemt. Als je cola drinkt, ontsnapt er veel CO2 (Koolzuurgas). Dat houdt in dat als je de snoepjes er dan meteen bij zou doen, dat het helemaal geen effect heeft omdat het koolzuurgas weg is.
Frisdrank is het in 1956 door reclamemaker Dick Schiferli bedachte woord voor koolzuurhoudende limonade. Het wordt ook wel priklimonade, prik of fris genoemd.
De zero-variant werd in 2006 gelanceerd als suikervrij alternatief voor consumenten die de originele Coca-Cola drinken - dus niet de Coca-Cola light drinkers, dat heeft een heel eigen smaak - en moest er daarom qua smaak zoveel mogelijk op lijken.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Pak je flesjes en blikjes in natte jasjes, en je kunt binnen drie kwartier (in de koelkast) tot een kwartiertje (in de vriezer) genieten van een perfect gekoelde Coke! Als je bijvoorbeeld in het park zit en geen koelkast of ijs tot je beschikking hebt, kan je altijd je drankjes in de vijver hangen.
Maar het is wel gezonder dat de klassieke Coca Cola die is gezoet met normale suiker. Het gaat er dus om dat je het met mate drinkt. Af en toe een keer genieten van een lekkere klas Cola is helemaal niet erg en als je wilt afvallen kun je beter voor een glas Cola Zero gaan aangezien er geen calorieën in zitten.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.