De formule voor azijnzuur is eigenlijk CH3COOH, maar dit wordt vaak afgekort tot HAc. Een oplossing van azijnzuur wordt ook wel azijn genoemd. Dit zuur gebruiken we o.a. bij het bereiden van voedsel en als schoonmaakmiddel.
Azijnzuur (systematische naam ethaanzuur) is een zwak zuur met een kenmerkende stekende geur.
Stoffen met een pH-waarde onder de 7 worden gecategoriseerd als zuur. Azijn is zuur . De pH-waarde van azijn varieert afhankelijk van het type azijn dat het is. Witte gedestilleerde azijn, het soort dat het meest geschikt is voor huishoudelijke schoonmaak, heeft doorgaans een pH van ongeveer 2,5.
In het kort. Organische zuren is een groep van zure stoffen. De bekendste is azijnzuur, de stof die azijn zuur maakt. Organische zuren worden in veel verschillende producten gebruikt, zoals in schoonmaakazijn of onkruidbestrijdingsmiddelen.
Azijn is een zuurhoudende oplossing, met een pH waarde van 2.0 – 3.0. Je kan hieruit concluderen dat azijn dus een vrij zure vloeistof is.
Daarnaast kan de geur van azijn onaangenaam zijn voor zowel de kippen als de eigenaar. Bovendien biedt azijn geen langdurige oplossing, omdat het snel verdampt en geen residuele werking heeft.
Azijn is prima te gebruiken op voedsel en wanneer gemengd met water, sap of een andere vloeistof is het veilig om te drinken. Echter, met een pH tussen 2,4 en 3,3 is azijn zuur genoeg om tandglazuur te eroderen, de slokdarm en maag te ontsteken en misselijkheid en zure reflux te veroorzaken .
Azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Dit kan tot lekkages of zelfs kortsluiting leiden. Daarom wordt het vaak ook nadrukkelijk in de gebruiksaanwijzing vermeld.
Azijn verstoort de spijsvertering, waardoor het lichaam minder voeding krijgt en onzuiverheden in de bloedbaan terechtkomen. Azijn geeft maag- en darm ongemak: De hoge zuurgraad van azijn kan problemen veroorzaken zoals zure reflux, brandend maagzuur of maagpijn bij gevoelige personen.
Azijn bevat polyfenolen, plantaardige chemicaliën met een antioxiderende werking die cellen kunnen beschermen tegen oxidatieve stress, een mogelijke stimulator van tumorgroei . Cel- en muisstudies suggereren dat azijn de groei van kankercellen kan voorkomen of ervoor kan zorgen dat tumorcellen afsterven.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Aangezien rode wijn (en alle azijn) erg zuur is, met een pH-waarde van ongeveer 3,0 op een schaal van 1 tot 14 , is het zelfconserverend (4).
fruit : basisch en basenvormend : banaan, dadel, vijg, meloen (met mate), watermeloen (met mate), zoete appel, zoete druif... zuur maar basenvormend : ananas, citroen, clementine, granaatappel, aalbes, mandarijn... halfzuur en basenvormend : kriek, aardbei, perzik, peer, appel, druif, tomaat...
Azijn is zuur vanwege de lage pH . Het consumeren ervan heeft geen invloed op de natuurlijke pH-waarden van uw lichaam, die stabiel blijven tenzij u een onderliggende medische aandoening hebt. Azijn is een veelzijdige vloeistof die wordt gebruikt voor koken, voedselconservering en schoonmaken.
Azijn zorgt er inderdaad voor dat het onkruid snel geel wordt en verlept. Het heeft echter geen preventieve werking zodat het middel steeds weer gebruikt moet worden.
Bevordert de spijsvertering en kalmeert maagzuur
Daarnaast heeft appelazijn ook een antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen met het verwijderen van overtollige bacteriën in de darmen, hierdoor gaat de vertering soepeler. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van een opgeblazen gevoel na het eten.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Azijn en koud water
Azijn helpt bij het afbreken van het bloed en werkt ook goed tegen opgedroogde vlekken. Herhaal dit indien nodig en laat het tapijt daarna goed drogen.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Hoewel azijn een kosteneffectieve en handige optie kan zijn voor het schoonmaken van het huis, is het niet de juiste keuze voor het ontkalken van uw espressomachine . De mogelijke schade aan de onderdelen van uw machine en de resterende smaak en geur die het kan achterlaten, maken het een ondermaatse oplossing.
Het kan effectief zijn bij het verwijderen van vuil, vlekken en het tegengaan van bacteriën. Echter, niet alle vloeren zijn geschikt om met azijn te reinigen. Vloeren zoals marmer, natuursteen of gepolijst hout kunnen gevoelig zijn voor de zure aard van azijn, wat hun oppervlak kan beschadigen.
Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur
Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting. Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen. Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking.
Gember heeft veel eigenschappen die nuttig kunnen zijn voor verschillende gezondheidsproblemen. Onderzoeken geven aan dat deze specerij kan helpen bij het beheersen van misselijkheid en het verbeteren van de spijsvertering. Er is echter weinig bewijs dat gember zure reflux of de symptomen ervan verbetert.
Hoewel er niet genoeg onderzoek is om te bewijzen dat het drinken van appelazijn werkt tegen zure reflux, zweren veel mensen dat het helpt. Je moet het echter nooit in de volledige concentratie drinken, omdat het een sterk zuur is dat de slokdarm kan irriteren .