Het is alweer 25 jaar geleden dat Dirk Frimout aan boord van de spaceshuttle Atlantis de eerste Belg in de ruimte werd. In zijn voetsporen trad ESA-astronaut Frank De Winne, die in 2002 en 2009 twee keer de ruimte inging voor een missie aan boord van het internationaal ruimtestation ISS.
Naast Dirk Frimout, die in 1992 met behulp van een Amerikaans ruimteveer als eerste Belg de ruimte inging, en Frank De Winne die tweemaal verbleef aan boord van het internationale ruimtestation ISS heeft België officieel nog een derde ruimtevaarder gehad.
In het ISS wonen al drie mensen uit de Verenigde Staten, twee Russen en een Italiaan. Almansoori blijft ongeveer een week in de ruimte. Volgende week keert hij terug met een Amerikaan en een Rus. Meir en Skripotsjka blijven een half jaar in een baan rond de aarde.
André Kuipers studeerde in 1977 af aan de Van der Waals scholengemeenschap (nu Amstel Lyceum) in Amsterdam. Hij rondde in 1987 zijn opleiding tot arts af bij de Universiteit van Amsterdam.
At €7700/month Kuipers earns €92400 annually.
Privéleven. De Winne scheidde in 2006 van zijn eerste vrouw, met wie hij drie kinderen heeft. Hij hertrouwde datzelfde jaar in Leiden met de in Moskou geboren astronaute dr.
Astronauten kunnen hun slaapzakken aan een muur of een plafond vastmaken en overal slapen, zolang ze niet rond zweven en ergens tegenaan botsen. Op het internationale ruimtestation ISS slapen de meeste bemanningsleden in hun eigen kleine cabines.
De onafhankelijkheid en de geboorte van België
Het zuidelijke deel van het Koninkrijk vocht tegen het Napoleontische gezag van Willem I. In 1830 vond er een algemene revolutie plaats en de "Belgica Regia" werd onafhankelijk. België werd uiteindelijk geboren en de eerste Koning der Belgen, Leopold I, werd beëdigd.
Vandaag de dag wordt het ISS permanent bemand door minstens drie ruimtevaarders en is het een voorbeeld van internationale samenwerking.
Net als de maan heeft het ISS twee kanten: de ene kant naar de zon gericht en de andere ervan af. De temperatuur aan de kant van de zon kan oplopen tot 250 °F (ca. 120 °C), terwijl hij aan de 'donkere kant' kan dalen tot onder -250 °F (ca. -160 °C).
Drie nieuwe bemanningsleden zijn vandaag aangekomen in het ruimtestation ISS, hun tijdelijke huis in de ruimte. Met hen erbij wonen daar nu negen mensen. Het gebeurt niet vaak dat er zo veel mensen tegelijk in het zwevende laboratorium verblijven.
De Belg Frank De Winne verbleef in 2009 zes maanden in het internationaal ruimtestation ISS. Aan elke ruimtereis gaan ook 14 dagen quarantaine vooraf, om geen virussen in de ruimte te brengen.
Iedereen heeft de beroemde zin "That's one small step for man, one giant leap for mankind" misschien wel eens gehoord. Deze zin werd uitgesproken door de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong, toen hij als eerste mens een voet op de maan zette.
Maar het is ook een feit dat... de meeste astronauten dat niet doen. De reden is dat douches in de ruimte niet zo bijzonder goed werken. Zoals alles in een baan om de aarde is het water dat uit de douchekop stroomt immers gewichtloos en het zweeft vrij rond in plaats van op het lichaam van de astronaut te stromen.
Meestal slapen de astronauten in een soort slaapzakken, die aan de wanden worden vastgezet, of in een soort kastjes. In de ruimte is er geen zwaartekracht, waardoor je niet het gevoel van boven en beneden hebt. Daarom maakt het niet uit of je rechtop of liggend slaapt.
De astronauten wassen zich met een vochtige doek met wat zeep. Er wordt ook niet afgewassen. Het gebruikte materiaal wordt samengeperst en weggegooid. Het water dat nodig is aan boord van het ISS wordt voor een deel onttrokken aan de lucht en geschikt gemaakt voor gebruik.
Yuri Gagarin was de eerste mens in de ruimte! Elk jaar op 12 april wordt wereldwijd door spaceorganisaties 'Yuri Night' gevierd. Als Russisch kosmonaut verliet hij op 12 april 1961 als allereerste mens de dampkring in ruimteschip Vostok 1.
''De maanlanding was het hoogtepunt in de geschiedenis van de mensheid.'' Kuipers (60) was tien jaar toen de ruimtereizigers Neil Armstrong, Michael Collins en Buzz Aldrin voet op de maan zetten. ''Mijn ouders zeggen dat ik het gezien heb. Zelf kan ik dat me niet herinneren.
Astronaut André Kuipers wordt vandaag weer een keer gehuldigd. Deze keer is het de gemeente Haarlemmermeer die hem in het zonnetje zet. De bijeenkomst is in het dorp Vijfhuizen, waar de astronaut woont.
De meeste astronauten beginnen wanneer ze tussen de 27 en 37 jaar zijn. Ten tweede: je moet slim genoeg zijn om techniek, medicijnen of natuurwetenschap te studeren aan de universiteit. Veel astronauten volgen ook een opleiding tot piloot in de luchtmacht van hun land.
Astronaut – tussen 4.800 en 7.900 euro bruto
Het loon van een beginnend astronaut ligt bij de European Space Agency (ESA) tussen de 4.800 en 5.500 euro bruto per maand. Na een basistraining loopt dit al op tot tussen de 5.900 en 6.800 euro bruto per maand.