Het egaliseren van een parketvloer gaat op dezelfde manier in zijn werk als bij andere vloeren: eerst wordt gecontroleerd op vet, stof en andere losse deeltjes. Daarna wordt de vloer met een primer behandeld, waarna de egaline wordt aangebracht. Kieren en gleuven worden van tevoren weggewerkt.
Om een houten vloer te egaliseren, moet je een elastische, vezelrijke egaliseermassa gebruiken. Deze egaliseermassa kan worden aangebracht met een vlakspaan aanbrengen in lagen van drie à vijftien millimeter. Het egaliseermiddel wordt uitgestreken in de lengte richting van de planken.
Ja, alle type houten vloeren kunnen worden geëgaliseerd. Dus ook een wat oudere houten vloer kunt u gerust laten egaliseren.
Oplossing: weberfloor fiber (vezelversterkt) Vezelversterkte cementgebonden egalisatiemortel toe te passen op houten, betonnen, steenachtige, cement- en calciumsulfaatgebonden ondergronden, op folie en als zwevende dekvloer op isolatie. Bij uitstek geschikt voor het renoveren van oude en problematische ondergronden.
Op een houten vloer zijn ondervloeren in tegelformaat een veilige keus. Voorbeelden hiervan zijn groene vloerplaten of een Redupax ondervloer. Is de houtenvloer vlak gemaakt met OSB platen, spaanplaat of underlayment platen dan zijn ondervloeren op rol ook geschikt.
In de meeste woningen ligt er beton of tegels als ondervloer. In dat geval is het belangrijk om eerst het beton of de tegels schoon te maken en oneffenheden te verwijderen. Vervolgens kun je de ondergrond voorzien van een dampdichte folie (vochtwerende folie) waarmee de houten vloer beschermd wordt tegen vocht.
Bij een scheeflopende vloer – met een niveauverschil van 0,5 cm of meer – moet je de vloer eerst egaliseren met behulp van egalisatiekorrels of egalisatiemortel. Bij het plaatsen van een nieuwe vloer, kan het belangrijk zijn een vochtbestendige ondervloer te plaatsen.
Door 1 (of een paar balken, afhankelijk van lengte vloer) te verstevigen, moet het veren al een stuk minder worden. Kan door er een extra balk of dikke planken tegen te lijmen en schroeven of door aan weerszijden een stuk staalplaat te monteren met stukken draadeind en moeren.
Klik-PVC kan met gemak over een houten vloer worden gelegd, als de oneffenheden niet groter zijn dan 2 mm. Zitten er toch oneffenheden groter dan 2 mm in de houten vloer? Bevestig dan eerst een spaanplaat over de houten vloer en leg daar vervolgens de klik-PVC overheen.
Voor het egaliseren van een vloer rekent de professional een prijs per m2. Een betonvloer egaliseren kost gemiddeld tussen de 10 en 25 euro per m2. De prijs van een houten vloer egaliseren bedraagt gemiddeld tussen de 45 en 75 euro per m2.
Een houten vloer vervangen door een betonvloer kost tussen de €100 en €150 per m2. De prijs is vooral afhankelijk van het vloeroppervlak. Hoe groter de vloer, hoe lager de prijs per m2. De prijs hangt ook af van welke nieuwe vloer je gaat leggen.
Als de houten vloer erg ongelijk is, kunt u het beste egalisatie korrels gebruiken. Dat korrels die u op de vloer doet en uitsmeert. De egalisatie korrels zorgen voor een stabiele ondergrond. Hierop kan u vervolgens ondervloer platen leggen die dan voldoende vlak liggen om laminaat op te leggen.
De zandcementvloer is bedoelt om een bepaalde hoogte/peil te realiseren en heeft een egaliserende functie. Anders dan de betonnen vloer heeft de vloer geen dragende functie. Voor het toepassen van houten vloeren op een zandcement vloer wordt de sterkteklasse D20 voorgeschreven.
Tot hoeveel cm kun je egaliseren? Over het algemeen is het gangbaar tot 30 millimeter te egaliseren. Voor alle vloeren hoger dan 30 millimeter kun je het best een ander bouwmateriaal dan egaline of egalisatiemortel gebruiken. Hoeveel egalisatiemortel je nodig hebt, hangt af van de laagdikte.
Wanneer bij reparaties in dikke lagen de gewenste vlakheid niet wordt bereikt of de vereiste laagdikte groter is als 10 mm, kan een tweede laag worden aangebracht. Dit kan pas na 24 uur droging van de eerste laag.
Het extra egaliseren kan op twee manieren gebeuren. Namelijk in één keer een dubbele laag smeren. Of we komen twee keer langs om de vloer te egaliseren. We proberen altijd de eerste optie.
Als uw basisvloer van hout is, dan is het niet mogelijk om deze te egaliseren. Dit betekent dat we moeten werken met een speciale ondervloer, bijv. Jumpax Nature. Deze speciale ondervloeren zorgen ervoor dat onregelmatigheden worden weggenomen en de PVC stroken en tegels ook prima verlijmd kunnen worden.
Het verschil tussen plak PVC en Click PVC
Een plak PVC vloer wordt door een vakman verlijmd en een klik PVC vloer kunt u zelf leggen op een ondervloer dankzij de eenvoudige klik verbinding! Wilt u het beste rendement uit uw vloerverwarming halen, dan is een verlijmde kunststof vloer de beste keuze.
Het wordt algemeen afgeraden om een vinylvloer bovenop een oude vinyl, laminaat, parket of keramische tegels te leggen. De kans op een 'doordruk' is daarbij immers relatief hoog. In dat geval tref je beter eerst de nodige voorbereidingen door het egaliseren of isoleren van de ondervloer.
De volgende vloeren zijn minder geschikt om een wasmachine op te zetten. Je hebt hier het meeste kans dat de wasautomaat gaat trillen, schuiven en lawaai maakt: Houten vloer. Laminaat.
De meest simpele en minst ingrijpende oplossing om krakende vloeren te verhelpen is het gebruik van grafietpoeder. Zo kun je het gekraak 'smeren'. Strooi een beetje grafietpoeder tussen de gleuven van de planken die het meeste kraken wanneer je hier overheen loopt.
Een houten vloer kan in de badkamer als de planken rondom goed zijn beschermd met grondverf en meerdere lagen harde lak. Ook moeten de naden worden afgedicht met een flexibele kit. Hardhout is beter bestand tegen vocht dan zachtere houtsoorten: Laminaat is niet geschikt voor de badkamer.
De keuze van ondervloer hangt vaak samen met het soort vloer dat wordt gelegd. Lamelparket of laminaatvloeren zijn dikkere vloeren (van 6mm tot wel 15mm) waarbij er een ruime keuze is aan ondervloeren: van 1,5 mm tot 7 mm dik.
Een dampscherm (of vochtscherm) is een kunststof folie (meestal polyethyleen, ook bekend als PE-folie) die voorkomt dat er vocht van de ondergrond in de laminaatvloer terecht komt. Onmisbaar wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton.
Laminaat leggen op een houten vloer is in principe geen probleem. Wel is het zaak dat u de houten vloer die er al ligt op een aantal dingen controleert: Losliggende delen: deze moeten eerst vastgezet worden. Oneffenheden: deze moeten eerst afgevlakt worden.