Appelslak €2,50.
Bij de vuistregel om uit te rekenen, hoe veel dieren er in een aquarium passen (Regel: 1 cm vis per 1 L water) kun je voor de appelslakken met ca. 5-6 cm rekenen. Ook belangrijk is de waterhardheid van het water. De dieren hebben namelijk een bepaald kalkgehalte nodig om hun huisje op te bouwen.
Appelslakken houden
Het geldt bij appelslakken dat een appelslak bij een temperatuur van hoger dan 25 graden ongeveer één jaar zal leven, en bij een temperatuur van 20 graden wel vier jaar.
Er moeten er dus minimaal twee in je aquarium zitten. Voortplanting kan redelijk snel gaan en is voornamelijk afhankelijk van voedselaanbod. Merk jij dat je enorm veel Posthoornslakjes hebt dan weet je zeker dat je teveel voert of teveel detritus (organisch afval) in je bak hebt.
Appelslakken kunnen niet gehouden worden met andere slakken die slakken eten. Ook kunnen ze niet gehouden worden met kogel vissen of clownbotia's , of andere vissen die misschien slakken zouden eten. Ze kunnen goed gehouden worden met kleinere visjes zoals guppy's, rasbora's, etc.
De slakken kunnen schade aanbrengen aan planten en een plaag veroorzaken. Het is bij de wet verboden om slakken in de natuur te plaatsen net zoals dat voor alle dieren geldt. De aanleiding van het verbod op import van slakken met genus Pomacea is een plaag van appelslakken in rijstvelden in de Ebro-delta in Spanje.
Een appelslak kan zeker een paar dagen zonder water. De appelslak heeft zuurstof nodig om te overleven. Wel kan de appelslak dood gaan aan uitdroging. Controleer of het huisje nog heel is van de appelslak.
Een vrouwtjes appelslak kan het sperma maanden opslaan voordat ze bevruchten eitjes legt. Een vrouwtje kan elke week wel nieuwe eitjes leggen als alle omstandigheden goed zijn. Wat ik zelf ervaren heb is dat mijn vrouwtjes een paar weken achter elkaar eitjes leggen. Het gaat dan meestal om 3-5 eitjes.
Ze lijken alle tamelijk veel op elkaar en sommige soorten kunnen wel tot 20 cm groot en meer dan 10 jaar oud worden!
Diverse zoetwater kogelvissen, zoals de Tetraodon Steindachneri of de kleine Chelichthus Asellus. Clownvissen, zoals de Botia Lahachata en de Botia Morleti. Leporinuzalmen, maar deze zijn niet geschikt voor een gezelschap aquaria. Sommige dwergcichliden.
In koud water gaat prima, heb ze zelfs in de vijver en daar hebben ze overwinterd en ze kruipen weer vrolijk rond, en de winter was knap koud......
Wist je dat slakken wel 3 jaar kunnen slapen?
Het aquarium moet niet al te klein zijn voor deze slakken, minimaal zo'n 20 liter per slak. Ze eten voornamelijk algen en dat in een redelijk snel tempo. In een te klein aquarium zijn ze al snel door hun voer heen.
Slakken komen meestal het aquarium in als eitje, afgezet op pas gekochte planten uit een aquariumzaak. Deze eieren zijn hiertegen al afgezet voordat de plant verkocht wordt en zelfs als de planten zorgvuldig nagekeken worden kunnen er nog eieren van slakken meekomen.
Veelal komen slakken in jouw aquarium doordat je net een nieuwe vis of waterplant hebt gekocht. In de verpakking of in het water wat meegeleverd wordt zitten soms wel eens slakken verstopt. De oorzaak van slakken in jouw aquarium is dus dat je slakken meegeleverd kreeg bij de aankoop van een nieuwe vis of waterplant.
Door teveel achterblijvend voer op bodem kunnen slakken zich enorm snel voortplanten. De eerste dag zijn er slakkeneitjes, de volgende dag kleine slakjes die met het blote oog nog nauwelijks te zien zijn. Een aantal dagen later vallen ze meer op en merkt u dat heel het aquarium bom vol met slakken zit.
Hun natuurlijke vijanden zijn egels, spitsmuizen, vogels (merels, lijsters, spreeuwen, eenden en kippen), kikkers en padden, reptielen (hagedissen, ringslangen en hazelwormen), sommige insecten (loopkevers, vliegenlarven, glimwormen, libellenlarven) en enkele spinnen of spinachtigen zoals een hooiwagen.
Veel slakken eten namelijk liefst helemaal geen groene planten, maar eerder dode bladeren, schimmels of algen: ze kunnen namelijk niet tegen de vies smakende chemische verdediging die veel planten in hun bladeren stoppen.
Inheemse slakken vind je in tuinen en bossen, dus dit is misschien de beste keuze als je voor het eerst een slak als huisdier neemt. Tegenwoordig worden exotische slakken zoals de Afrikaanse reuzenslak steeds populairder als huisdier. Slakken kunnen 3 tot 15 jaar oud worden in gevangenschap.
Appelslakken komen in nagenoeg alle tropische zoetwater biotopen voor, maar de meeste appelslak soorten hebben een voorkeur voor rustig water zoals dat voorkomt in moerassen, kleine kanalen, vijvers, poelen, beken en traag stromende rivieren.
Naast de schelp hebben gastropoden nog een ander kenmerk waarmee ze zich onderscheiden van andere weekdieren en dat is een oog aan de onderkant van elk tentakel. De 'voet' van de slak bestaat uit een gespierd aanhangsel wat wordt gebruikt om zich enn weg over de bodem te rimpelen.
Het leggen van de eitjes kan ook tot bijna 24 uur duren. Aan de eitjes hoef je in principe niets te doen, wanneer de omstandigheden optimaal zijn zullen ze na een dag of 14 uitkomen, maar 3 weken is ook geen uitzondering.
Aquarium slakken kunnen enorm nuttig zijn. Door de juiste soorten te combineren kan jij een een groot deel van het onderhoud uitgeven aan de slakken! Ze eten algen, organisch afval, dode bladeren, dode vissen en alles wat ze maar kunnen vinden. Ze zijn alleen niet nuttig als ze een echte plaag worden.
SLAKKEN ZIJN NUTTIG
Zij helpen uw aquarium schoon te houden. Slakken eten restvoer, plantenresten en algen. Slakken laten tevens zien wat de staat van uw aquariumwater is. Wanneer het water optimaal goed is dan bewegen de slakken zich meer dan anders.
appelslakken en garnalen zijn een perfecte combinatie.