Als het om de badkamer gaat kun je daar niet zo maar elke kast in zetten. Het moet een kast zijn van materiaal dat tegen een vochtige omgeving kan.
Ja, hout in de badkamer kan perfect! Sterker nog: steeds meer mensen kiezen voor houten badkamermeubels. Hout is dan ook een natuurproduct dat warmte en authenticiteit uitstraalt. En met alle soorten die er zijn, past het altijd bij de rest van je badkamer.
De meest populaire keuze voor badkamermeubel materiaal is MDF, maar er komen steeds meer bijzondere materialen op de markt. Het voordeel van MDF is dat het minder zwaar is dan massief hout. Daarnaast kan de toplaag afgewerkt worden met alle mogelijke designs. Een ander badkamermeubel materiaal is massief eiken.
Wil je zelf een wastafel maken? Bekijk deze Ikea hack. De DIY is best simpel en laat zien dat je van een kallax kast een gaaf meubel voor de badkamer kan maken.
Een meubel van fineer is zeer geschikt voor in de badkamer. Fineer hout is minder onderhevig aan bijvoorbeeld wisselende luchtvochtigheid en heeft de uiterlijke karaktereigenschappen van massief hout.
Olie is de meest natuurlijke afwerking van hout voor een vochtige ruimte. De nieuwste generatie hardwaxolie verhardt de oppervlakte van zachtere houtsoorten en behoudt de natuurlijke uitstraling van het hout. Wasolie is na meerdere behandelingen goed bestand tegen indringen van vocht.
Een ideale optie voor de badkamer is tropisch hardhout. Dit is namelijk een duurzame variant, die erg geschikt is voor een vochtige ruimte. Een aantal voorbeelden hiervan zijn merbeau, iroko en azobé. Deze hebben allemaal een unieke uitstraling en zorgen voor een bijzondere sfeer.
Wanneer je ingebouwde dressingkasten wil plaatsen in de badkamer moet je er wel op letten dat er voldoende verluchting en ventilatie is in de kamer. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je kledij het vocht zal absorberen waardoor ze klamp zullen aanvoelen en beschimmelen.
Keukenkastjes zijn niet alleen voor in de keuken. Ze zijn ook ideaal voor in de badkamer. Met de dubbele kastjes is er genoeg ruimte om al je spullen in op te slaan. Ook de hoogte is perfect om er een dubbele wasbak van te maken.
Wij zijn dol op IKEA hacks!
Daarom besluiten heel veel mensen om hun standaard IKEA meubels te hacken. Hiermee bedoelen we dat een meubelstuk een beetje aangepast wordt, waardoor je het net op een andere manier in huis kan gebruiken. Dit kan van alles zijn, van handdoekrekken tot bedden en zelfs keukens.
Omdat het materiaal geen poriën heeft, kan vuil zich er slecht aan hechten. In de meeste gevallen kun je alle vuil, zichtbaar en onzichtbaar, dus heel eenvoudig wegnemen met een microvezeldoekje en een sopje.
Het meest voorkomende materiaal dat gebruikt wordt voor het maken van wastafels is keramiek. Keramiek is een vorm van gebakken aardewerk met een glazuurlaag. Het aardewerk is gemaakt van natuurlijke grondstoffen en is afgewerkt met een sterke toplaag.
MDF is hét materiaal voor meubelwerk en interieurtoepassingen. Dit kan een kast, een wand of een gehele ombouw zijn. Met deze vochtwerende variant is het meubel ook geschikt in de badkamer, garage of keuken.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Hout impregneren doe je door het te behandelen met Woodseal Pro. Dit is een duurzaam en milieuvriendelijk hout impregneermiddel. Het geeft het geïmpregneerde hout langdurig bescherming. Door hout te behandelen wordt het waterafstotend en daarmee weerbestendig.
Diepte badkamermeubel
De diepte van een badkamermeubel is afhankelijk van het soort meubel u graag wilt. De meest populaire afmeting voor een wastafelonderkast is bijvoorbeeld 45 centimeter, waarbij u niet ver hoeft te reiken naar de wastafelkraan, maar het water ook niet over de rand heet spat.
De standaard diepte van een keukenkast is 60 cm, maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een diepere of juist ondiepe variant.
Gemiddeld ligt de prijs tussen 350 en 950 euro. Dit zijn dus de kosten voor het vervangen van ongeveer 3 keukenkastjes en de ladefronten. Bij een gemiddelde grote keuken liggen deze kosten uiteraard wat hoger. Doorgaans mag je dan rekenen op een kostprijs tussen de 900 en 2.000 euro.
Hout als grondstof heeft een aartsvijand: water. Niet alleen regen en vocht bederven het uiterlijk van hout, maar bevorderen ook blauwe vlek schimmel, andere schimmels en insecten aanvallen – wat kan leiden tot onherstelbare schade van het hout.
Zowel massief hout als plaatmateriaal zijn geschikte materialen voor in de badkamer. Een badkamermeubel van massief hout bestaat volledig uit hout. Voor in de badkamer is tropisch hardhout het meest geschikt, omdat deze soort goed kan tegen vocht. Denk dan aan teak, merbau of jatoba.
Officieel is dit mangohouten badkamermeubel een dressoir, maar hij is ook meer dan geschikt als badkamermeubel. Dit meubel geeft uw badkamer door de zeer warme uitstraling van het mangohout een warme sfeer. Ook geeft dit meubel de badkamer veel sfeer omdat de structuur van het hout nooit helemaal hetzelfde is.
Eikenhout is een fijne houtsoort die warmte en gezelligheid uitstraalt, maar van nature niet perfect beschermd is tegen vocht.
Teak verdient daarom echt een plek in de badkamer. Teak is een massieve houtsoort met een dichte nerf en een hoog oliegehalte. Teak is hierdoor perfect bestand tegen vocht en temperatuurwisselingen. Ook kan teak wel tegen een stootje, perfect voor de drukke badkamer.