Voor scampi's en andere schaal- en schelpdieren gelden dezelfde adviezen zoals voor vis. Schaal- en schelpdieren zijn rijk aan verschillende vitaminen zoals B12 en andere B-vitaminen (hoeveelheid afhankelijk van de soort) en mineralen zoals jodium, fosfor en seleen.
Gamba, eigenlijk gewoon het Spaanse woord voor grote garnaal, is in Nederland en België een begrip voor een garnaal (uit zoet of zout water; eender welke soort) die met kop verkocht wordt. Garnalen van eender welke soort zonder kop komen in de handel als scampi.
Ja, garnalen zijn erg gezond en hebben meerdere gezondheidsvoordelen voor uw lichaam, zo zijn garnalen bijvoorbeeld goed voor de huid en het haar. Tevens hebben garnalen een positieve invloed op de werking van het hart en kunnen ze bijdragen aan de bescherming tegen verschillende ziekten.
Garnalen bevatten net als vissen en andere schaal- en schelpdieren een hoge dosis vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevatten garnalen de vitaminen B1, B2, B11, C en D en verschillende mineralen als natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink.
Het woord 'scampi' heeft dus niet overal dezelfde betekenis, wat voor verwarring zorgt. Wat men in België en Nederland scampi noemt, zijn reuzengarnalen uit Zuidoost-Azië, die gekweekt worden in zoet of zout water. De meeste reuzengarnalen worden in Europa in de handel aangeboden in diepgevroren toestand.
Scampi bevat 90 calorieën, 2 vetten en 0 koolhydraten per 100 gr.
Garnalen zijn een lekkere, magere proteïnebron en ook nog eens heel eenvoudig klaar te maken. Beperk het echter wel tot maximaal twee keer per week. Door het zorgvuldig klaar te maken, en slechts in kleine hoeveelheden te eten, kan garnaal dus een prima onderdeel zijn van een gebalanceerde voeding.
De cholesterol in garnalen is ongeveer 130 mg per 300 gram rauwe garnalen en dezelfde portie bevat ongeveer 2 gram vet. De hoeveelheid cholesterol in een vergelijkbare hoeveelheid normaal rundergehakt is ongeveer 110 mg, met ongeveer 20 gram vet.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis.
Verboden vruchten voor moslims: haram
producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg. specifieke soorten zeevruchten, afhankelijk van de islamitische leerschool die jouw klant volgt, voorbeelden van deze zeevruchten zijn: mosselen, garnalen, oesters, zeekreeften en krabben.
Gamba's zitten boordevol vitaminen en mineralen. Antioxidanten beschermen de huid tegen veroudering. Het zink en koper in gamba's zorgen voor vernieuwing van haar- en huidcellen en voorkomen haaruitval. Omdat ze geen koolhydraten bevatten, passen gamba's heel goed in een voedingspatroon voor mensen die willen afvallen.
Snijd met je mes de kop los van de gamba. Verwijder de bovenste helft van het schild door met je vork net boven de staart de gamba vast te houden en met je mes het schild los te maken. Daarna kun je met je mes het schild van de onderrug verwijderen. Trek dan met je vork het staartje eraf.
Gepelde Garnalen: 125-150 gram p.p.
Scampi's zijn altijd gekweekt: meestal in Zuidoost-Azië: Vietnam en Bangladesh. Omdat ze meteen verpakt en ver getransporteerd worden, zijn ze bij ons enkel diepgevroren verkrijgbaar. Wat in de winkel in België verkocht wordt, zijn eigenlijk reuzezeewatergarnalen.
Om je cholesterol te verlagen, is het verstandig minder verzadigde vetten te eten, meer onverzadigde vetten te eten en helemaal te stoppen met transvetten. Verzadigde vetten bevatten een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren. Het zit veel in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten.
Vis en cholesterol
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Er zit 0 gram vet in 1 stuk (1 gram) garnalen, waarvan 0 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Schaaldieren zijn vaak een goede eiwitbron én laag in vet. Zo bevat een portie scampi bijna 17 gram proteïne.
De gamba of tijgergarnaal is een garnaalachtige veel gebruikte naam voor een grote groep tropische reuzezeewatergarnalen. Deze grote garnalen zijn familie van de penaeidae, waartoe wel zo'n 200 andere soorten behoren.