Een aambei is een bobbeltje aan de binnenkant van uw darm, vlak voor uw anus (poepgat). Aambeien kunnen jeuken, bloeden en pijn doen. Ze komen vaak door hard persen bij het poepen. Zorg voor zachte poep: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag.
Bij inwendige aambeien zwellen de zwellichamen enkel op in het onderste deel van de endeldarm, boven de sluitspier. Daardoor zijn ze niet zichtbaar. Inwendige aambeien zijn veelal pijnloos omdat ze zich op een plek bevinden waar zenuwen geen pijn waarnemen. Wel kunnen ze met de ontlasting mee naar buiten zakken.
Inwendige aambeien liggen boven de sluitspier van de anus en zijn meestal niet zichtbaar. Ze zijn in het algemeen niet pijnlijk, maar kunnen wel bloeden. Soms kan met de ontlasting of door hard persen een deel van de inwendige aambei tot buiten de anus rekken (verzakken).
Er zijn inwendige en uitwendige aambeien. U heeft dan last van slijm of bloed in de ontlasting, pijn of jeuk bij uw anus, of een branderig of drukkend gevoel. Vaak is de stap om hiermee naar de huisarts te gaan best groot.
Aambeien kunnen bloedverlies, jeuk, pijn of een branderig gevoel aan de anus veroorzaken. Als aambeien naar buiten zakken, kan dit een drukkend en pijnlijk gevoel geven. Het kan dan aanvoelen alsof er iets uit jouw anus komt en je kunt moeite hebben met het afvegen na het poepen.
Niet te lang staan of zitten
Met lang staan of zitten kun je druk uitoefenen op de anus. Dit kan aambeien veroorzaken of bestaande klachten verergeren. Probeer je lichaamshouding zo veel mogelijk af te wisselen.
Diarree is géén symptoom, maar juist een oorzaak van aambeien. Heb je last van (hevige) buikpijn, plotseling hevige pijn aan de anus of koorts? Bezoek dan je huisarts.
Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens persen of tijdens de vergevorderde zwangerschap. Aambeien of in medische termen hemorroïden zijn uitgezakte zwellichamen. Soms gaan ze vanzelf weg, soms ook niet. Ze kunnen uitwendig (aan de buitenkant) of inwendig (aan de binnenkant) of zowel uit- als inwendig zitten.
Veel mensen hebben in hun dagelijks leven last van aambeien. Ze komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Aambeien zijn onschuldig, niet besmettelijk en kunnen niet kwaadaardig worden.
Een dagelijkse hoeveelheid van 25 tot 30 gram is te adviseren. Behalve peren zijn andere uitstekende bronnen van vezels: peulvruchten zoals spliterwten, linzen, zwarte bonen en lima bonen; groenten zoals artisjokken, doperwten, broccoli en spruiten en fruit zoals frambozen, appelen en bananen.
Voorbeelden zijn vaseline-cetomacrogolcrème of zinksulfaatvaselinecrème. Zinksulfaat werkt ook licht samentrekkend en laat de aambei iets verschrompelen. Ook zinkoxidezetpillen kunnen worden gebruikt bij jeuk en irritatie bij aambeien. Zetpillen zijn geschikt bij aambeien die naar buiten komen.
Inwendige aambeien
Aambeien zitten meestal aan de binnenkant van de endeldarm boven de sluitspier. Dit noemt men inwendige aambeien. Over het algemeen zijn deze aambeien niet pijnlijk. Soms zakken ze iets naar buiten met de ontlasting.
En als de sluitspieren aanspannen dan komt je ontlasting er natuurlijk nog minder makkelijk uit! Door dan toch te persen kun je zelfs kleine wondjes maken in het weefsel van de sluitspier (anale fissuren). En door te persen tijdens de ontlasting vergroot je tevens de kans op aambeien en verzakkingen.
Bij een getromboseerde aambei is er sprake van een plots ontstaan klein ongevaarlijk bloedstolseltje in een onderhuids adertje net aan de buitenkant van de aars. Dit veroorzaakt een bultje. Dit bultje kan klein of groter zijn, kan zeer pijnlijk zijn en trekt niet meer terug naar binnen, ook niet door erop te duwen.
Wat is bloed bij ontlasting? Bloed in de ontlasting merkt u vaak op omdat er bloed aan het toiletpapier zit of omdat u bloed in de wc ziet. De kleur van het bloed kan verschillen. U kunt helderrood of juist donker bloed zien.
Zinkoxide zorgt ervoor dat de huidirritatie vermindert en de aambei verschrompeld. Het is belangrijk dat je de zalf of crème na elke ontlasting aanbrengt rondom de anus. Gebruik hiervoor een vingercondoom.
Ingrepen voor aambeien hebben nauwelijks invloed op het ophouden van de ontlasting. Maar in het begin kan het voorkomen dat uw sluitspier minder goed werkt.
Ze ontstaan vaak door een verhoogde druk rond de anus. Deze druk ontstaat door hard persen, bijv. bij constipatie, harde stoelgang, een bevalling of bij langdurig hoesten. Aambeien zijn onschuldig, maar kunnen vervelende symptomen veroorzaken. Vaak verdwijnen ze vanzelf, maar keren de symptomen ook weer terug.
Probeer de anus slap te laten en de billen te ontspannen; richt de druk op de anus. Komt de ontlasting echt niet, terwijl u wel aandrang heeft, dan is het aan te raden van het toilet af te gaan en ongeveer tien minuten intensief te bewegen (wandelen, huishoudelijke taken).
Meestal veroorzaken aambeien bloedverlies.Het kan ook jeuk of een vervelend gevoel rond de anus geven.Tenslotte kunnen aambeien als ze opzwellen ook pijn veroorzaken. Als aambeien onder hoge druk komen te staan, loopt ook de druk in de bloedvaten van de aambeien op.
Stress kan ook een rol spelen bij aambeien. Want stress kan leiden tot problemen met de spijsvertering. Wat dan weer de druk rond je anus kan verhogen. Nu is (langdurige) stress natuurlijk voor je algehele gezondheid niet goed.
Aambeien kunnen weer weggaan als de bloedvaten alleen maar opgezwollen zijn en het weefsel nog niet is uitgerekt zoals bij graad 1 en 2. Grotere aambeien (graad 3 en 4) gaan niet vanzelf weg. De klachten kunnen wel verminderen als de stoelgang makkelijk gaat en door een gezond toiletgedrag.