Soja kan allerlei allergische symptomen veroorzaken, variërend van jeuk en zwelling van mond en keel, gastro-intestinale reacties (misselijkheid, krampen en diarree), ademhalingssymptomen (hooikoorts en astma), huidreacties (netelroos die ook netelroos of urticaria wordt genoemd) tot ernstige levensbedreigende reacties ...
Door soja, zaden en bonen te laten ontspruiten, weken of fermenteren worden de fytinezuren voor een groot deel afgebroken. Fytinezuur heeft namelijk de nare eigenschap dat het de opname van andere mineralen tegengaat, vooral magnesium en zink. Ook zet het de spijsvertering onder druk en kan het darmklachten geven.
Symptomen soja
Consumptie van soja kan alle mogelijke allergische reacties geven: oraal allergiesyndroom, luchtwegklachten, maagdarmklachten, huidklachten en anafylaxie.
Soja kan je natuurlijke hormoonbalans verstoren
Ook bij de gezondheidsrisico's komen die isoflavonen terug. Deze stof kan namelijk ook een negatief effect op je lichaam hebben. Het eten van soja kan je lichaam stimuleren of hinderen om oestrogeen aan te maken. Dit heeft effect op je natuurlijke hormoonbalans.
Kinderen met eczeem én met verdenking van voedselallergie hebben 1-4% kans op soja-allergie. Volwassenen hebben minder vaak soja-allergie. Sojamelk is niet altijd geschikt ter vervanging van flessenmelk bij zuigelingen en peuters met koemelkallergie.
Er bestaat geen test om na te gaan of iemand overgevoelig reageert op bepaald voedsel. Het komt er op neer te merken welke voedingsingrediënten of –middelen bepaalde klachten uitlokken. Als dat herhaaldelijk gebeurt, kan dit wijzen op overgevoeligheid.
Sojaproducten worden veel gebruikt in de voedingsindustrie en dan met name om de voeding textuur te geven, als emulgeermiddel en eiwit vulmiddel. Sojameel wordt vaak toegevoegd aan brood, gebak en koekjes. Lecithine van sojabonen wordt gebruikt als emulgeermiddel (E322).
De 14 allergenen waar u de consument over moet informeren op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
Soja is afkomstig van de sojaboon. Van deze peulvrucht worden sojaproducten zoals tofu, tempé en sojaolie gemaakt. Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1. Veel sojaproducten staan in de Schijf van Vijf.
Anafylaxie kenmerkt zich door de symptomen die binnen enkele seconden tot twee uur optreden, nadat u in contact bent gekomen met een allergeen (stof) waar u allergisch voor bent. Veelvoorkomende symptomen zijn: Jeuk, roodheid en zwelling van de huid.
Het oraal allergiesyndroom (OAS) is een allergische reactie die ontstaat na contact met rauwe groenten, fruit of noten. De symptomen zijn jeuk, tintelingen of zwelling van de lippen, tong, mond of keel. De symp- tomen treden binnen de 15 minuten na het contact op. De reactie verdwijnt meestal binnen het uur.
Alternatieven voor sojasaus zijn vissaus, tamari of ketjap of misopasta.
De volgende medicijnen hebben de voorkeur. Loratadine en cetirizine. Deze medicijnen kunt u zowel bij allergie voor huisdieren als bij allergie voor de huisstofmijt gebruiken. Deze medicijnen werken ongeveer 24 uur.
Het lichaam maakt hierbij antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen, waardoor er een allergische reactie ontstaat. De meest voorkomende voedselallergieën zijn koemelkallergie en notenallergie.
Heb je last van roodheid van de huid, jeuk of galbulten na het drinken van melk? Of word je dan misselijk of krijg je last van diarree? Wanneer je deze klachten herkent, dan kan het zijn dat je last hebt van een overgevoeligheid voor melk, een koemelkeiwitallergie.
Heb je na het eten van noten al binnen een paar minuten klachten aan je huid of gezicht? Krijg je symptomen zoals bijvoorbeeld kleine mondblaasjes, huidklachten, tranende ogen, benauwdheid, een loopneus en/of zwellingen in gezicht en keel? Dan heb je kans dat je last hebt van een bepaalde mate van notenallergie.
Producten die u niet mag gebruiken. Alle melkproducten zoals melk, karnemelk, yoghurt(dranken), kwark, chocolademelk, pudding, vla, pap, roomijs, koffiemelk, koffieroom, slagroom, kaas, smeltkaas, smeerkaas, cottagecheese, buitenlandse kaassoorten, geitenkaas en roomboter.
Volgens professor Jaap Seidell hoef je je bij een matige inname van soja geen zorgen te maken over nadelige effecten op de vruchtbaarheid. Factoren zoals leeftijd, obesitas, overmatig alcoholgebruik en roken zijn daarbij veel belangrijker.
Gezondheidsrisico's. Over soja gaan geruchten. Het zou een groot aantal gezondheidsproblemen veroorzaken. waaronder vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, gewichtstoename en hormonale disbalans, veroorzaken.