Broodmix kan je gebruiken in een broodbakmachine, maar je kan het deeg ook in een traditionele broodvorm doen en in de oven bakken. De broodbakmachine kan je dan handig gebruiken om het deeg te laten kneden (vrijwel iedere broodbakmachine heeft een "alleen kneden stand", vaak wordt de term "dough" (deeg) gebruikt).
Voor het bakken van brood is eigenlijk alleen maar tarwe en spelt goed geschikt. Dat komt omdat tarwe en spelt beschikken over glutenvormende eiwitten dat brood zijn elasticiteit en volume geeft. Rogge heeft ook wel gluten maar heel veel minder en is daar is geen luchtig brood van te bakken.
Re: hoeveel broodmix in broodbakmachine
Volgens mij kun je de hoeveelheid nemen die je zelf wil. Mijn Inventum BM55 heet bijvoorbeeld twee keuzes, namelijk 650 gram en 800 gram. Maar ik maak broodjes van 300 gram meel plus 180 ml water =480 gram. Dat is geen probleem.
Alles wat die machine kan kan jij ook: kneden, mixen, brood laten rijzen. Er zijn allerlei methodes om zo min mogelijk te hoeven doen, de methode van Mark Bittman bijvoorbeeld, waarbij je helemaal niet hoeft te kneden. Soda brood, wat niet hoeft te rijzen of Nachtbrood wat in nacht kan rijzen voor de ochtend.
Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker.
Een beproefde methode: eerst zout en water in de bakvorm, daarna meel of bloem het water bedekken, daarna de gist er bovenop en eventueel andere ingrediënten zoals enzymmix of broodverbeteraar.
Wat bespaart het zelf bakken van brood? Als we jaarlijks meer dan 100 broden nodig hebben ( 2 per week ) dan sparen we 85 cent uit per brood. Op jaarbasis spreken we hier dus over een besparing van 88,4 Euro. Zonder de afschrijving van de broodbakmachine bespaar je bijna 110 Euro.
Een kant-en-klare broodmix levert veel minder goede bakresultaten op, hoe goed uw broodbakmachine ook is. Bovendien smaakt het brood van zo'n mix veel minder lekker. Als u meel of bloem in de supermarkt koopt is het ook niet altijd geschikt voor het bakken van brood.
Voor broden die je maakt met volkorenmeel van tarwe of spelt kan je een verhouding, tussen bakvorminhoud (ml) en gewicht meel (gram), aanhouden van 3,7 op 1. Een voorbeeld, de bakvorm heeft een inhoud van 1100 ml, dan moet de hoeveelheid meel in het recept zijn: 1100/3,7=297 gram (praktisch dus 300 gram).
Het brood is ingezakt
Indien je brood ingezakt lijkt langs alle kanten, dan was het deeg te vochtig. Probeer iets minder water toe te voegen. Wanneer je geconserveerd fruit of groenten gebruikt, laat deze dan eerst goed uitlekken en wrijf ze droog voordat je ze toevoegt. Het brood kan ook overrezen zijn.
Koop je bv altijd in de supermarkt dan kan je nu beter eens bij de molenaar/winkel kijken. Er zijn veel verschillende smaken en iedereen heeft een andere voorkeur. Bovendien is er nog keuze uit o.a. meergranen, volkoren, waldkorn, spelt, wit en natuurlijk de keus voor biologisch.
De eerste twee uur warmt hij een beetje op voor het rijzen van het deeg en gebruikt hij de motor (110 Watt) voor het kneden. Als de machine ongeveer 1,2 kWh gebruikt voor een brood. Met een gemiddelde kWh prijs van 23 cent, kom je op 28 cent per brood.
Het duurt ongeveer drie uur om het brood klaar te maken. Waarom zo lang? De broodbakmachine begint rustig alle ingrediënten te mixen. Daarna zal 'ie voor zo'n twintig minuten het deeg kneden en zal het deeg langzaam rijzen.
Deeg laten rijzen is erg belangrijk voor de smaak en textuur van zelfgebakken brood. Tijdens het rijzen produceert het gist of de zuurdesem kooldioxide. Dit zorgt voor een mooi luchtig en goed gerezen brood. Hoe langer en langzamer je brooddeeg laat rijzen, des te lekkerder de smaak en textuur van het brood.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
Het grootste voordeel van een broodbakmachine is dat je zelf bepaalt welke ingrediënten je toevoegt aan het brood. Zo maak je altijd brood naar je eigen smaak. Zo voeg je bijvoorbeeld gemakkelijk zaden, noten, rozijnen of kruiden toe. Deze voeg je handmatig of automatisch aan het bakproces toe.
Kortom, als je op zoek bent naar de beste broodbakmachine van 2021, dan zal geen betere broodbakmachine als de Panasonic SD-YR2550SXE vinden!
Wie het makkelijk wil houden, kan kiezen voor een broodmix: die bevat alles wat nodig is om brood te maken, je hoeft er alleen nog water aan toe te voegen. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor pure bloem of meel (ken jij het verschil tussen bloem en meel, trouwens?) en er zelf gist, water en zout aan toevoegen.
Een kilo bloem of meel kost tussen de 0,59 en 1,15 euro. Een kilo zout heb je voor 0,35 tot 0,56 euro. Een pakje gist kost tussen 0,40 en 0,59 euro. Dit betekent dat je al voor 47 cent zelf een heel brood kunt bakken.
Een beetje broodbakmachine kost 75 euro en de snelle rekenaars weten dat je 15 cent per brood moet rekenen voor de afschrijving.
Deze broodmix, of zoals Lidl dit noemt, bakmix, kan je voor een prikkie kopen. We betaalden 55 cent, dat is omgerekend € 1,10 per kilo en dat is voor een broodmix goedkoop. In het pak zit alles al om een brood te bakken, meel, gist en zout.
Bewaar een brood daarom altijd op kamertemperatuur (of in de vriezer als je het later nog wilt gebruiken). Gebruik geen plastic zakjes, maar speciale broodzakken die je in een speciaalzaak of bij de bakker kunt krijgen.
Ga met je vingers of een zacht voorwerp zoals een pollepel, het brood vanuit de midden-bovenkant openmaken en haal het brood, van binnenuit stukje bij beetje weg. Je zal merken dat het brood aan de randen en onderin mogelijk vast blijft zitten. Dat is geen probleem.
Hoe kouder de omgeving, hoe langer uw meel of bloem te gebruiken is. Bij een normale huiskamertemperatuur is uw meel niet veel langer dan twee maanden houdbaar. Bij een temperatuur rond of onder de tien graden wordt dat al een jaar. U kunt uw meel of bloem dan ook gerust in uw koelkast en zelfs uw vriezer bewaren.