Wie in een mui terechtkomt, moet zich ervan bewust zijn dat een mui je nooit onder water trekt, maar wel van de kust zal doen afdrijven. Het belangrijkste is: rustig blijven.Probeer de aandacht van de reddingsbrigade of badgasten te trekken door te roepen en te zwaaien om hulp.Laat je met de stroming meedrijven.
Al duurt bij de mui het gevaarlijkste moment maar een kwartiertje. "Daarna stroomt het water over de zandbanken heen en neemt de stroming af." Volgens De Kroon kom je niet onder water als je in de mui zit. Het beste kun je je maar gewoon mee laten slepen.
Maar je kan een mui herkennen: er slaan daar geen golven om en er is weinig schuim. Een mui kan tientallen meter breed zijn. Links en rechts van de mui zijn zandbanken, plekken met veel minder stroming. Een zandbank is een plek waarbij de grond hoger is omdat er - verrassing- veel zand ligt.
Een mui ontstaat haaks op de kustlijn tussen twee zandbanken in. Er staat sterke stroming de zee in. Het water tussen het strand en de zandbanken stroomt bij vloed en eb richting de geulen tussen de zandbanken. Omdat dit met veel kracht gaat ontstaat er een sterke stroming die je richting zee kan sleuren.
Je herkent een mui aan een hoop kleine rimpels op het water die alle kanten op lijken te gaan en soms is er meer schuim aan het oppervlak dan op de rest van het water en kun je het schuim ook naar buiten zien stromen.
Een mui is een onderbreking of geul in de zandbank die loodrecht op het strand staat waardoor het water met veel kracht naar de zee stroomt. Als je in zo'n muistroom terecht komt, wordt je een stuk meegevoerd de zee op.
Zwem met golven in je rug mee, zodat deze je in de richting van het strand sturen. Golven die terugstromen naar zee zijn te vermoeiend om tegenin te zwemmen dus zodra er golven zijn die richting strand gaan, zwem dan met die golven mee terug naar de kust. Bij eb (afnemend water) zijn de muien het gevaarlijkste.
De kustwacht raadt dan aan om schuin naar land te zwemmen en niet te proberen bij dezelfde plek uit zee te gaan als waar je erin ging. Bij wind vanaf het land wordt aangeraden om sowieso niet ver de zee in te gaan, omdat terugzwemmen moeilijker is dan de zee inzwemmen.
Als je voelt dat de stroming minder sterk wordt, dan kan je naar de zijkant toe zwemmen. De stroming in een mui tijdens hoger water kan enorm krachtig zijn. Zo krachtig dat ook ervaren zwemmers zoals Ria er niet tegenin kunnen zwemmen. Als getrainde zwemmer kan je daar niet tegenaan zwemmen nee.
Bij een draaikolk wordt er water in de kolk gezogen, maar komt er even later ook weer uit. Als je als zwemmer in een niet te grote draaikolk terecht komt, kom je er ook vanzelf weer uit. Rustig blijven is het beste. Op het strand ontstaan achter de pieren vaak grote wervels door de getijstroom die er langs gaat.
Een zandbank kan ontstaan door het storten van zand in zee (bijvoorbeeld van uitgebaggerde havengeulen) maar ontstaat meestal door natuurlijke stromingen. Als een zandbank ontstaat door de branding, wordt het een brandingsrug genoemd.
Een muistroom is een stroming in het water nabij de kust, die zeewaarts gericht is. De stroming vindt met name plaats in de openingen tussen de zandbanken of de diepere gedeeltes op het strand.
De grootste bedreigingen voor onze oceanen
150 miljoen ton plastic verdwijnt elk jaar in zee en doodt en schaadt het zeeleven. Klimaatverandering veroorzaakt een stijging van de zeespiegel en de temperatuur van het zeewater waardoor het water verzuurt met destructieve gevolgen voor koralen en zee en schelpdieren.
Omdat door de bovenstroom het water naar het strand toestuurt, moet er ook weer water terugstromen de zee in. Dit gebeurt dan langs de bodem van de zee en deze stroming heet de onderstroom. Deze onderstroom kan bij een sterke zeewind en een stevige branding soms heel gevaarlijk zijn.
Je gaat veel te ver de zee in
Wij adviseren altijd: zwem langs de kust, dan kunnen wij je goed in de gaten houden. Hoever ze dan in de zee in moeten gaan? Tot aan je knieën. En dan kan je zwemmen.
Hoe ontstaan golven eigenlijk? De meeste golven ontstaan midden op zee als er een storm waait. De harde wind raast over het wateroppervlak waardoor rimpels in het water ontstaan. Hierdoor krijgt de wind meer grip op het water.
Doordat de wind naar zee waait, wordt het oppervlaktewater dezelfde richting in gedreven en stroomt het op een dieper niveau weer landinwaarts. Er ontstaat een onderstroom van zee naar land.
Een springtij komt bij ons voor enige tijd - zo'n twee etmalen - na nieuwe maan (new moon), als de zon en de maan aan dezelfde kant van de aarde op een lijn staan, of enige tijd na volle maan (full moon), als ze aan tegenovergestelde kanten van de aarde staan. Het komt dus twee keer maand voor.
Springtij is vooral gevaarlijk in combinatie met een langdurige noordwesterstorm. Dan wordt het water extra fel landinwaarts geblazen en is er gevaar voor watersnood, zoals bijvoorbeeld op 1 februari 1953.
"De Noordzee is een zeer gevaarlijke zee", zegt duiker Johan Rycx. "De temperatuur van het water is nu amper 13°C en heel vaak is het koude water de hoofdoorzaak de problemen. Daarbij komen ook nog andere gevaarlijke factoren, zoals de sterke stroming, de wind en ook de verraderlijke stand van de zee, eb of vloed.
De Doggersbank is een zandbank die zich zo'n 300 kilometer uitstrekt over de Engelse, Nederlandse, Duitse en Deense delen van de Noordzee. De naam Doggersbank komt van het vijftiende-eeuwse Nederlandse woord voor kabeljauw: dogge of doggevisch. Een dogger was een kabeljauwvisser of zijn vissersboot.
Door de wrijving van het water en de andere stenen worden de stenen langzaam kleiner, gladder en minder hoekig. De kleine stukjes die afbreken, zijn zand. Hoe dichter bij de zee des te langer de weg is die de stenen hebben afgelegd en des te fijner en ronder van vorm het zand is.
Eén van de meest bekende draaikolken is Old Sow (oude zaag), een draaikolk die niet alleen de grootste op het westelijk halfrond is, maar ook de op één na grootste ter wereld! Je vindt deze draaikolk in de Passamaquoddy Bay, bij de monding van de Fundybaai. Vanaf de kust van New Brunswick is Old Sow goed te zien.