Met woningwaarde wordt meestal de marktwaarde of intrinsieke waarde van een woning bedoeld. De marktwaarde is de verkoopwaarde van een woning, ofwel de prijs die kopers in de markt bereid zijn te betalen voor een bepaald huis.
Concluderend kunnen we dus stellen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van jouw woning. De uiteindelijke verkoopprijs is naast feiten ook zeker afhankelijk van sfeer, woningconcurrentie, inrichting en emotie.
“Heel kort door de bocht wordt de taxatiewaarde (ook wel marktwaarde) bepaald door een taxateur en de WOZ-waarde door de gemeente”, aldus Van Overbeek Makelaars. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de gemeentelijke heffingen en belastingen.
Een WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van heffingen door gemeente en hoogheemraadschap. Een marktwaarde wordt gebruikt voor de aan- of verkoop van een woning. Beide waarden zijn dus verschillend en worden gebruikt voor een ander doel.
De hoogte van de WOZ-waarde zegt meestal niets over de verkoopwaarde van een huis. Toch is een lagere WOZ-waarde niet altijd een voordeel. Bij het verkopen van een huis kan een lagere WOZ-waarde leiden tot een lager openingsbod. De WOZ-waarde van een huis is ook belangrijk bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek.
Je huis onder de marktwaarde verkopen kan niet zomaar. De koper moet namelijk bij de koop van een huis twee procent overdrachtsbelasting betalen. En wel over de marktwaarde (werkelijke waarde) van een woning. Een notaris mag bij een veel te lage verkoopprijs niet zomaar akkoord gaan.
Marktwaarde woning
De regels voor de maximale hypotheek draaien onder andere om de marktwaarde van de woning. Vanaf 2018 kunt u nog maar 100% van die marktwaarde aan hypotheek krijgen. Dat maakt het lastig om de bijkomende kosten als u een huis koopt mee te financieren.
Ja, dit kan. Maar bedenk wel dat het verkopen van je huis aan een kind en daarna terughuren grote gevolgen heeft voor de belasting. Vanaf 1 januari 2021 moet je kind 8% overdrachtsbelasting betalen als je zelf in het huis blijft wonen.
Kunt u uw huis verkopen onder de WOZ-waarde? Wanneer u uw huis toch voor een goedkope prijs wilt verkopen, zijn hier wel mogelijkheden voor. Een verkoopbedrag dat lager is dan de WOZ-waarde zal worden gezien als een schenking. Over schenkingen moet belasting worden betaald, dit kan 10% tot 20% bedragen.
Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde. Daarentegen is een lagere WOZ-waarde niet altijd gunstig. Aangezien iedereen de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, kan dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning.
Meeste woningen verhandeld boven hun WOZ-waarde
Bij een kwart van de woningen kreeg de verkoper zelfs een prijs die meer dan 20 procent boven de WOZ-waarde lag. Een verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs en WOZ-waarde van 0 tot 20 procent komt het meest voor, bij ruim de helft van alle verkooptransacties.
De vraagprijs is dus het startpunt van de verkoop en geeft je de kans om een voorstel richting de verkoper te doen. Dit zegt dus niets over de taxatiewaarde of de koopsom.
Deel de verkoopprijs door de totale oppervlakte. Vermenigvuldig de prijs per vierkante meter met het aantal vierkante meter van je woning. Zo krijg je een idee van de waarde van je woning. Een andere indicatie voor de waarde van je huis vind je op de site van de FOD Economie.
Prijs per vierkante meter
De meest eenvoudige manier om de waarde van de woning te berekenen is de prijs te delen door de totale vloeroppervlakte. Dit is de prijs per vierkante meter.
De WOZ-waarde zal in 2022 naar verwachting 8,5 procent stijgen. Dat is een gemiddelde WOZ-waarde van 314.000 euro in 2022. De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Nederland is in 2021 gestegen naar 290.000 euro.
Dat de huizenprijzen in 2022 blijven stijgen, daar zijn de economen het over eens. De afgelopen maanden hebben verschillende economische bureaus hun verwachting gegeven (en ook weer bijgesteld). Rabobank verwacht een huizenprijsstijging in 2022 van 16,1%.
Gemiddelde WOZ-waarde van woningen in 2022 8,6 procent hoger.
Sinds 2018 mag je nog maar 100 procent van de waarde woning lenen. De kosten koper en alles wat je boven de taxatiewaarde van het huis biedt, moet je met eigen geld betalen. Je moet dus extra spaargeld of overwaarde op je huis hebben voor bieden boven de vraagprijs.
Wanneer de taxatiewaarde van de woning lager ligt dan de koopsom dan gaat de hypotheekverstrekker uit van de (lagere) taxatiewaarde. Het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde dien je daarom zelf te financieren.
Een taxateur let bij het uitvoeren van een taxatie op verschillende zaken. Hij kijkt onder andere naar de woonoppervlakte, de inhoud, de energiezuinigheid en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Ook beoordeelt hij de onderhoudsconditie van de woning en analyseert hij de ligging en omgeving.
In 2022 in elk geval € 5.677 (€ 6.604 in 2021). Dit bedrag is de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kind. Onder 'kind' verstaan wij ook een pleegkind en een stiefkind.
Nadat je tot een overeenstemming bent gekomen met de koper of verkoper zal er een officiële taxatie plaatsvinden voor de hypotheekverstrekker. De taxatiewaarde ligt vele malen dichter bij de werkelijk waarde van de woning dan de WOZ-waarde. Laat je daarom niet leiden door het WOZ-bedrag.
Concluderend kunnen we dus stellen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van jouw woning. De uiteindelijke verkoopprijs is naast feiten ook zeker afhankelijk van sfeer, woningconcurrentie, inrichting en emotie.