Uit de huidige onderzoeken blijkt dat de gemiddelde levensverwachting van alcoholisten ongeveer 60 jaar is, oftewel zo'n 10–20 jaar korter dan bij de algemene bevolking. Veel wetenschappelijk onderzoek naar de levensverwachting van een alcoholist is echter uitgevoerd bij mensen boven de 50 jaar.
Leven met een alcoholist is moeilijk. Het is goed om er met anderen over te praten. Je moet je hart kunnen luchten, anders ga je er zelf ook aan onderdoor. Je kunt ook, via een e-consult, een vraag stellen aan een ervaringsdeskundige.
Alcoholisme wordt gekenmerkt door dwangmatig drinken, impulsief gedrag en terugval. De ziekte veroorzaakt biologische veranderingen in de hersenen waardoor het moeilijk is om zonder professionele hulp (blijvend) te stoppen met alcohol.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Ziektes bij overmatig alcoholgebruik
hart- en vaatziekten. levercirrose; littekenweefsel in de lever. ziekte van Korsakov (of Wernicke-Korsakov) diverse soorten kanker.
Het korsakov syndroom is aan een aantal symptomen te herkennen: Geheugenverlies: iemand kan zich dingen die kort geleden zijn gebeurd niet meer herinneren. Oude herinneringen blijven vaak beter bewaard. Moeite met tijd en plaats: iemand kan moeite hebben om gebeurtenissen in chronologische volgorde te plaatsen.
Alcohol verwijdt de bloedvaten en daardoor gaat vocht zich anders verdelen. Vochtophopingen zullen vooral zichtbaar zijn boven en onder de ogen. Alcohol droogt je lichaam en huid uit. Dat kan vroegtijdige rimpels in de hand werken.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Regelmatig te veel alcohol drinken kan tot allerlei klachten leiden, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten, diarree, hartkloppingen, trillen, onrust, prikkelbaarheid, somberheid of vergeetachtigheid. Alcohol heeft een negatief effect op het probleemoplossend vermogen en kan psychische klachten versterken.
Soms zien we dat mensen met een alcoholverslaving erg mager zijn. Dat komt omdat zij slecht gaan eten, maar ook doordat alcohol de darmwand beschadigt, waardoor het lichaam voedsel slechter opneemt. Met de caloriemeter kun je nagaan hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt.
Bespreek het drinkgedrag met de alcoholist op een moment dat die nuchter is. Maak een afspraak voor dat gesprek. Heeft degene gedronken, word niet boos, maar maak een nieuwe afspraak. Maak een lijst met concrete voorbeelden van gedrag of voorvallen die zijn veroorzaakt door het drinken en waar jij je aan ergert.
Alcoholmisbruik tast op lange termijn het ganse lichaam aan. Het best gekend is de beschadiging van de lever (ontsteking, vetopstapeling, cirrose), de pancreas en de hersenen. Er is een verband tussen alcoholmisbruik en diverse vormen van kanker (mond, keel, slokdarm, lever, dikke darm, borst).
Een probleemdrinker is iemand die veel drinkt en allerlei problemen heeft die met het drinken te maken hebben. Dit kunnen gezondheidsklachten of problemen met relaties of werk zijn. Verder kunnen er problemen ontstaan door verkeersongelukken of door geweld en agressie. Ook kunnen er verslavingsproblemen optreden.
Stel grenzen
Maak duidelijk welk gedrag je niet accepteert. Maak ook duidelijk wat je doet als iemand toch over een grens gaat en doe dat dan ook echt. Als je dit steeds doet, voelt de persoon wat de gevolgen zijn van het drinken. Bijvoorbeeld: Als je met alcohol op auto rijdt, bel ik de politie.
Door overmatig alcoholgebruik kun je last krijgen van een amblyopie, met als grootste risico het verliezen van het gezichtsvermogen. Staar - Bij mensen die staar hebben en veel drinken gaat het gezichtsvermogen sneller achteruit.
Een maand geen alcohol: langetermijneffecten
De kans op bepaalde soorten kanker neemt af. Het zorgt voor minder angstklachten. U heeft minder kans op depressie. Uw geheugen verbetert.
Wanneer je lever ernstig beschadigd is geraakt, kan het maanden duren voordat de leverenzymen naar normaal gedaald zijn, en soms herstelt je lever helemaal niet meer (je leverenzymen blijven dan verhoogd).
Het geheugen gaat achteruit, iemand denkt langzamer en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. Daarnaast worden de hersenen van zware drinkers ook kleiner. Het aantal verbindingen tussen hersencellen neemt af, waardoor er hersencellen afsterven. Ook is er kans op het syndroom van Korsakov en dementie.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Het meest bekende gevolg van regelmatig alcoholgebruik is aantasting van de lever. In dit orgaan wordt de alcohol uit het bloed opgenomen en verwerkt. De lever kan echter maar een beperkte hoeveelheid aan en hoe meer alcohol je drinkt, des te meer je de lever belast.
Gevolgen van overmatig drinken op langere termijn:
Hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen. Verstoorde afbraakfunctie van de lever dat kan leiden tot leververvetting, leverontsteking en levercirrose. Korsakovsyndroom, dit is een vroegtijdige dementie veroorzaakt door alcohol. Verhoogde kans op kanker.
Daarnaast laat onderzoek zien dat overtollige energie door het lichaam voornamelijk wordt opgeslagen als vet rond de buik3. Er zijn aanwijzingen dat alcohol (vooral bij overmatige consumptie) een risicofactor is voor het opslaan van buikvet, vooral bij mannen.