Hoelang een zonnesteek duurt, hangt af van de ernst van de klachten. Bij een lichte en gewone zonnesteek voel je de klachten een dag later nog steeds.Meestal nemen de symptomen pas na enkele dagen af.Soms duurt een zonnesteek langer dan enkele dagen.
Dit kan ernstige complicaties geven. Je herkent hitteberoerte aan de hoge lichaamstemperatuur (meer dan 39°C tot 45°C), verhoging van het hartritme (meer dan 100 hartslagen per minuut), ongewone onrust, warme, rode en droge huid, hoofdpijn, braakneigingen, stuipen, bewustzijnsverlies tot zelfs coma.
De warmteregulatie kan ontregeld raken waardoor de lichaamstemperatuur abnormaal hoog stijgt. Als een slachtoffer met problemen door hitte niet snel wordt geholpen, kan hij een hitteslag krijgen. Als de warmtehuishouding door directe zonnestraling op het hoofd werd ontregeld, spreken we van een zonneslag.
Hallucinaties. Een rode huid. Flauwvallen en/of bewusteloosheid. Een snelle en/of onregelmatige ademhaling.
Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, moeite met lopen, extreme hitte ervaren tijdens een hardloopwedstrijd. Een hitteberoerte kan het gevolg zijn van deze klachten, waarbij het lichaam tijdens inspanning zó warm wordt dat organen uitvallen, soms zelfs met overlijden tot gevolg.
Mogelijke klachten bij hitte zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Bij een zonnesteek helpen een koele douche, in een koele omgeving gaan liggen en drinken.
Maar als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, is het voor veel mensen te warm.Je kunt dan gezondheidsklachten krijgen door de hitte. Die zijn soms alleen maar vervelend, zoals bij oververhitting. Maar de klachten kunnen ook heel ernstig zijn, zoals bij een hitteberoerte.
Bij hitte bevangenheid zónder bewusteloosheid: veel drinken; zoutoplossingen of sportdrank, vermijd koude dranken! Koude dranken zorgen dat de huidvaten vernauwen waardoor warmte niet meer weg kan. bij hitte bevangenheid mèt bewusteloosheid: niet drinken maar koelen! Bel een arts.
Hoe warmer het weer, hoe lager je bloeddruk is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van bloedbank Sanquin. Een (te) lage bloeddruk kan zorgen voor duizeligheid of flauwvallen. Vooral ouderen krijgen een lagere bloeddruk als de temperatuur buiten stijgt.
Bij erg warme dagen zijn er een aantal signalen waarbij ons lichaam aangeeft dat de warmte hinderlijk is.We slapen minder goed, waardoor we moe en prikkelbaar kunnen worden. Ook concentratieproblemen kunnen ontstaan wanneer het te warm is en wanneer we minder goed slapen.
Hitte. Veranderingen in luchtdruk of hitte kunnen bij mensen die daar gevoelig voor zijn hoofdpijn oproepen. Bij warmte verwijden de bloedvaten, om beter warmte kwijt te kunnen en om een hitteberoerte te voorkomen. Het zorgt er helaas ook soms voor dat er hoofdpijn optreedt.
Zwakte, vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, veel zweten en braken kunnen het gevolg zijn en je kunt zelfs flauwvallen. Hitteberoerte. Het lichaam kan zijn temperatuur niet meer zelf regelen en kan oververhit raken, tot wel meer dan 41˚C.
Warm weer. Bij warm weer gaan je bloedvaten verder openstaan. Dit kan voor een lagere bloeddruk zorgen. Ook hier hebben ouderen vaker last van.
Iemand met oververhitting heeft hoofdpijn en is misselijk.Het slachtoffer kan er erg verhit en rood uitzien, maar kan ook bleek zien met transpireren. Bij ernstige oververhitting kan iemand uiteindelijk zelfs een hitteberoerte krijgen.
Herken de klachten en weet wat te doen
Langdurig aanhoudende hitte kan leiden tot klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Mensen kunnen huidproblemen krijgen zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Tenslotte is bij aanhoudende hitte uitdroging en oververhitting een risico.
De hoge temperatuur en de luchtvochtigheid zijn ook van invloed op de hartslag. Deze stijgt en dat versterkt het effect van vochtverlies. Bij een temperatuurstijging van 15 naar 20 graden neemt de hartslag tot 10 slagen per minuut toe. Bij een hoge luchtvochtigheid kan dit nog hoger zijn.
Een zonnesteek kan ontstaan wanneer je lichaam blootgesteld wordt aan teveel directe warmte en zonnestraling. Je lichaam kan zijn warmte dan niet meer kwijt, waardoor je lichaamstemperatuur tot gevaarlijke hoogte stijgt.
Hoe herken je een zonnesteek? Het slachtoffer zweet hevig, ziet bleek of rood. Er kan sprake zijn van hoofdpijn, duizeligheid of braken. Het slachtoffer klaagt over spierkrampen.
- Houd ondertussen de temperatuur in de gaten en verfris de patiënt zoals hierboven uitgelegd. - Neem of geef nooit een medicijn om koorts of pijn te bestrijden. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen ...
Las regelmatig pauzes in, vaker dan je denkt dat nodig is. Drink genoeg water (en drankjes met elektrolyten) om aan te vullen wat je hebt uitgezweet. Draag zweetafvoerende of ruimvallende kleding. Neem de tijd om te wennen aan sporten in de hitte; het kan weken duren voordat je lichaam eraan gewend is.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen.Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.