Diabetes kan oogproblemen veroorzaken.U kunt tijdelijk slechter zien als uw bloedsuiker vaak te hoog en te laag is. De kleine bloedvaten in uw ogen kunnen beschadigd raken. Het is belangrijk dat dit op tijd ontdekt wordt.
Tijdelijke oogproblemen als gevolg van je diabetes zijn bijvoorbeeld wazig of vlekkerig zien, of een ooginfectie. Dit kan komen door te hoge, te lage en/of schommelende bloedglucosewaarden. Deze problemen verdwijnen gelukkig vaak als de bloedglucosewaarden weer stabiel zijn.
Iedereen met suikerziekte hoort controle van de ogen te krijgen; òf via de huisarts òf via de oogarts in het ziekenhuis. Dit kan door het maken van speciale oogfoto's of door onderzoek met wijde pupillen. Wanneer de bloedsuikerwaarden wisselend zijn, kunnen mensen zelf merken dat ook het zicht wisselt.
Diabetische retinopathie is een complicatie van suikerziekte waarbij er veranderingen optreden in de bloedvaten van het netvlies. Het netvlies wordt slechter voorzien van zuurstof waardoor er groeifactoren vrij komen, die als een stimulans werken voor het vormen van nieuwe vaten.
Wazig zien met één oog
Dan heeft u waarschijnlijk een probleem met uw bloedvaten. Het kan zijn dat een bloedpropje (embolie) een bloedvat in uw oog afsluit. Een andere bekende oorzaak van wazig zien met één oog is een vernauwing van de halsslagader. In beide gevallen krijgt uw netvlies te weinig zuurstof.
Iemand met een hoge bloeddruk voelt daar aanvankelijk weinig of niets van, maar het kan op den duur schade veroorzaken in de bloedvaten. “Ook dit kun je zien aan de bloedvaatjes in het netvlies”, zegt Tom van Tussenbroek. “Verder kan een hoge bloeddruk zwelling van de oogzenuw tot gevolg hebben.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u opeens niet goed ziet. U ziet bijvoorbeeld opeens een donkere vlek of u mist een deel van uw beeld. Het kan komen door een beroerte of netvliesloslating in het oog. De huisarts onderzoekt waardoor het komt.
Diabetes wordt opgespoord via een eenvoudige bloed- en urinetest: om de bloedsuikerwaarde te bepalen. om suiker en ketonen in het bloed en in de urine op te sporen. om het HbA1c of glycohemoglobine te bepalen: dit geeft een idee over de bloedsuikerspiegel van de afgelopen 3 maanden.
Symptomen diabetes
veel dorst en veel plassen. afvallen zonder dat daar een reden voor is. in korte tijd ziek en beroerd voelen. veel honger hebben, of juist helemaal niet.
Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.
U kunt zelf uw bloedsuiker meten met een vingerprikje. U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. U meet de bloedsuiker in een druppel bloed uit uw vingertop. U spreekt met de huisarts af wat uw bloedsuiker mag zijn.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel. Blijf uw medicijnen nemen.
Een jaarlijks oogonderzoek is noodzakelijk.
De oogarts meet de gezichtsscherpte, kijkt naar de lens, meet de oogdruk en bestudeert het netvlies. Bij dit onderzoek gebruikt de arts oogdruppels die de pupil verwijden. Deze druppels kunnen gedurende een tweetal uren na het onderzoek het zicht vertroebelen.
De afwijkingen in het netvlies kunnen al langere tijd aanwezig zijn, voordat iemand met diabetes dat zelf merkt. Tijdige behandeling van deze afwijkingen door een oogarts kan schade aan het gezichtsvermogen voorkómen. Een groot deel van de diabetespatiënten is nog nooit bij een oogarts geweest.
Een fundusfoto wordt gemaakt om te controleren op schade aan deze bloedvaatjes. Dit gebeurt vooral bij diabetespatiënten. Diabetespatiënten lopen namelijk het risico dat de bloedvaten op het netvlies van hun ogen beschadigd raken door de hoge bloedsuikergehaltes. Hierdoor kunnen ze uiteindelijk ook slechter gaan zien.
Wat te doen bij wazig zien? Als u langzaamaan slechter bent gaan zien kan het zijn dat u verziend of bijziend bent (refractieafwijking). Dan is een bezoek aan een opticien een goed idee. Na een oogmeting weet u of een bril of contactlenzen u kunnen helpen.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
Zelf kunt u niets doen aan glaucoom. Wel kunt u bij een opticiën een oogdrukmeting laten doen. Als u twijfelt over uw gezichtsvermogen, kunt dit bij een opticiën laten meten of u kunt contact opnemen met uw huisarts.
Normale bloeddruk in het kort
Zo is de bloeddruk van een kind heel normaal bij waarden van 100 bovendruk tegenover 60 onderdruk en is de normale bloeddruk voor een 70 jarige heel normaal bij een bovendruk van 150 tegenover 90 onderdruk.