We onderscheiden dan ook vier 'gebieden' waarop ouderen kwetsbaar kunnen zijn: fysieke (belemmeringen in hun fysieke functioneren door bijvoorbeeld gewichtsverlies, evenwichtsproblemen, vermoeidheid), cognitieve (belemmeringen in cognitie zoals geheugen en flexibiliteit), sociale (belemmeringen door eenzaamheid of ...
Zwakker wordende spieren en botten, achteruitgaand zicht en gehoor, gebrek aan eetlust, hartproblemen, ziektes als kanker, dementie. Het maakt het leven er niet leuker op. Toch is het vaak best mogelijk om met dergelijke ouderdomsgerelateerde problemen nog lang een goed, gezond en zelfstandig leven te hebben.
Bij het ouderdom horen symptomen als vergeetachtigheid, een verminderd gezichtsvermogen, achteruitgang van het gehoor of longontsteking. Tevens hebben ouderen meer kans op vallen en botbreuken, doordat de spieren en gewrichten minder soepel zijn.
Voor deze levensfase wordt doorgaans de leeftijd van 70 tot 80 jaar aangehouden, en is men ouder dan 80 jaar dan is men hoogbejaard. De benamingen oudere en bejaarde worden anno 2021 soms door elkaar gebruikt, ook omdat de geschiedenis van de zorg voor beide groepen veel overlap en raakvlakken vertoont.
Je bent minder gespierd, en je vetmassa neemt toe. Tegen dat je 75 bent, is je vetmassa verdubbeld tegenover je jeugdjaren. Reden te meer om jezelf een gezonde levensstijl aan te meten.
De meeste mobiliteitsproblemen bij ouderen worden veroorzaakt door aandoeningen aan het bewegingsapparaat, ofwel de botten, spieren en pezen die ervoor zorgen dat iemand kan bewegen. Voorbeelden daarvan zijn reuma, artrose en rugklachten.
Met het ouder worden verandert de samenstelling van je lichaam. Zo nemen je spieren in omvang af, worden je botten brozer en neemt het vetweefsel toe. Omdat je spiermassa afneemt, heb je minder energie nodig en daarom ook wat minder eten. Het ouder worden kan ook betekenen dat je minder beweegt.
Gezond ouder worden gaat gepaard met een gezonde levensstijl, zoals voldoende beweging en gezonde voeding. Want juist wanneer u ouder wordt, is het belangrijk om hier dagelijks mee bezig te zijn. Zo kunt u langer blijven genieten van de leuke dingen in het leven!
Ouderen wonen steeds langer zelfstandig thuis en willen regie blijven houden over het eigen leven. De meeste ouderen lukt dat ook en behouden daarmee hun zelfstandigheid. Tegelijkertijd kunnen zij geconfronteerd worden met bijvoorbeeld verlies van naasten, verminderde mobiliteit, ziekte en eenzaamheid.
Wensen en behoeften ouderen
De wensen en behoeften van ouderen liggen op verschillende levensdomeinen en zijn heel divers. Ouderen vinden het belangrijk om mobiel te blijven zodat ze zelfstandig kunnen blijven wonen, onafhankelijk kunnen blijven en (sociale) activiteiten kunnen blijven ondernemen.
Zo komen depressie en angst vaak voor bij ouderen met een lichamelijke aandoening. Naast lichamelijke slijtage, kunnen ouderen ook sociale problemen ervaren zoals eenzaamheid. Ingrijpende gebeurtenissen, zoals het overlijden van een partner, kunnen eveneens leiden tot spanning en psychische klachten.
Een oudere is een AOW'er, maar volgens andere websites ook iedereen van 55 jaar of ouder. Onze Taal wilde meer duidelijkheid over de leeftijd van 'ouderen' en vroeg het haar eigen volgers op social media: in totaal bijna 900 mensen van alle leeftijden.
De meest gangbare scheidslijn tussen ouderen en anderen is de leeftijd van 65 jaar. Dat 65 de leeftijd is waarop de ouderdom intreedt, is waarschijnlijk terug te voeren op de Duitse regeringsleider Otto von Bismarck.
Indeling fases van dementie
Een andere veel gebruikte indeling is de omschrijving van de vier fases van ik-beleving bij dementie; de bedreigde ik of cognitieve fase; de verdwaalde ik of emotionele fase; de verborgen ik of psychomotore fase; de verzonken ik of zintuiglijke ervaring.
Drijfveren voor ouderen
Voorop staat voor ouderen het sociale aspect. Bewegen moet laagdrempelig en gezellig zijn, en in de eigen omgeving kunnen plaatsvinden. Voor andere ouderen is het verminderen van hun gezondheidsklachten een motief om te bewegen.
In de zorg voor kwetsbare ouderen zijn 5 belangrijke aandachtsgebieden. Dit worden ook wel de 5 geriatrische reuzen genoemd. Deze reuzen zijn: cognitieve problemen, incontinentie, immobiliteit & vallen, voeding & vocht en polyfarmacie.
Er zijn allerlei mogelijkheden om sportief bezig te zijn. Denkt u maar aan tennis, zwemmen, wandelen, fietsen, nordic walking, dansen, gymnastiek, fitness, yoga en tai chi. U kunt ook sporten in groepsverband. Heeft u een (chronische) aandoening, dan is sporten zeker ook mogelijk.
Bewegen is goed voor mensen: het activeert lichamelijke en geestelijke processen. En het geeft niet alleen meer energie, maar biedt ook een kans om andere mensen te leren kennen en als het maar even kan er eens op uit te gaan. Ouderen kunnen hun zelfstandigheid behouden door meer in beweging te blijven.
De dikte van de eerste twee lagen van uw huid – de opperhuid en de lederhuid – neemt af. Daardoor ontstaan er rimpels in het gezicht en kraaienpootjes rond de ogen. Bovendien wordt uw huid droger en ontstaat er een jeukerig gevoel. Verder kunnen zich overal op uw lichaam ouderdomsvlekken vormen.
De krimp zet in als je eind 40 bent. Veel vrouwen zijn rond hun 70ste ruim 5 centimeter korter dan op hun 20ste. Bij mannen verloopt dat proces oneerlijk genoeg een stuk langzamer.
Bij het ouder worden verliezen die wervels massa en structuur, ze worden broos en ze kunnen 'instorten'. En zo kun je op latere leeftijd makkelijk 8 centimeter kleiner worden, of meer dan 20 centimeter als je in ernstige mate last krijgt van osteoporotische wervelfracturen. Een lange aandoening voor zo'n klein mensje.