Caran d'ache is een merk die hier boven uitsteekt. Cretacolor: harder pastelpotlood, kan daardoor hele scherpe lijnen maken, ideaal voor details, geeft het minste stof af, blend minder goed, mooie kleuren, zwart lijkt meer donkergrijs, slijpt goed maar breekt van binnen snel als het potlood gevallen is.
Faber Castell Polychromos kleurpotloden
Onze keuze als het gaat om de beste kleurpotloden voor volwassenen. De reviews online zijn lovend, waaruit blijkt dat de kwaliteit van de potloden de prijs zeker waard is. De potloden houden soepel vast, geven veel kleur af en de kleur is mooi en helder.
Pastelpotloden zijn potloden met een kern van droog krijt. Deze kennen weer een hele andere werktechniek, maar worden ook veel gebruikt voor het maken van gedetailleerde en realistische portretten. Het wordt vaak in combinatie gebruikt met soft-pastels, maar wordt ook vaak opzichzelf gebruikt.
Pastelpotloden zijn, net als pastelkrijt, poederig van textuur en heel makkelijk uit te vegen. Ze geven een hele andere, zachtere uitstraling dan gewone kleurpotloden.
Slijp met een speciale puntenslijper voor pastelpotloden een korte punt aan jouw potlood. (voor potloden met een normale dikte kan je het beste de Koh-I-Noor pastelpotlood puntenslijper gebruiken. Voor de dikkere potloden, zoals die van Derwent en Conté a Paris kan je beter de puntenslijper van Derwent gebruiken.)
Voor het werken met pastel- en kleurpotloden bevelen wij uitsluitend tekenpapier aan i.p.v. schetspapier. Je krijgt met tekenpapier diepere kleuren dankzij de diepere korrel van tekenpapier.
Pastelpotloden werken daarom dus hetzelfde als pastelkrijt. Je brengt de kleur aan op het papier en kunt het daarna met je vinger uitvegen. Ook kan je lichte over donkere kleuren aanbrengen!
Zacht pastelkrijt is uitermate geschikt voor allerlei mengtechnieken. Je kunt het aanbrengen op plakkaat- en waterverf, niet te dikke lagen acryl- of zelfs oliekleuren. Ze zijn goed te combineren met houtskool of inkt. Met een vochtig penseel kun je zacht pastelkrijt ook als aquarelproduct toepassen.
Een doosje met 12 kleuren pastelkrijt en 12 pastelpotloden is genoeg. In de meeste Nederlandse kunstwinkels kan je zowel de potloden als krijtjes los aanschaffen. Je zou dan ook kunnen beginnen met wit, zwart en grijstinten. Zo kan je wennen aan het materiaal zonder al met kleuren aan de slag te moeten.
Welk potlood is makkelijk uit te gummen? Grafiet uit zachte potloden is een stuk makkelijker uit te gummen dan grafiet uit de harde variant. Gummen zijn niet alleen handig om potlood te verwijderen, u gebruikt ze ook om highlights in uw tekening aan te brengen.
Over het algemeen zul je kleurpotloden het meest gebruiken op papier. Welk papier je gebruikt is afhankelijk van het soort kleurpotlood dat je gebruikt. Aquarelpotloden kun je het beste gebruiken op aquarelpapier. Dit is dikker papier en is geschikt voor het gebruik van water.
Polychromos is een kleurpotlood op oliebasis. Het is daarom een wat harder potlood dat veel wordt gebruikt voor gedetailleerd werk. Mooie kleurovergangen maak je door voorzichtig de lagen op te bouwen. Om makkelijker te blenden kun je Zest-it blender gebruiken.
Je neemt een scherp mes en zet die schuin tegen het potlood aan. Met de ene hand hou je het mes vast en met de andere ondersteun je het potlood. Met snelle bewegingen en een beetje kracht schraap je zo het hout eraf.
Vermijd echt zwart om schaduwen te tekenen met kleurpotlood. Zwart maakt kleuren een beetje modderig en geven een onrealistische indruk. Beter is om donkerblauw, donkergroen of donkerbruin te gebruiken als basis voor je schaduwen. Kleuren hebben ook psychologische betekenissen.
Werk in pastelkrijt kan je ook met haarlak fixeren. Leg bij het fixeren altijd je werk plat op de grond, zodat het vocht neut kan gaan loipen met je kleuren. Laat het goed drogen voordat je het oppakt. Er zijn allerlei soorten vernissen in de handel om de invloed van licht en vocht te verminderen.
Om een pastelkleur te krijgen meng je een zuiver pigment (rood, blauw, groen, paars) met een lichte kleur, zoals wit of lichtgeel. Hierdoor ontstaat een veel zachtere tint (zoals roze, lichtblauw, mintgroen en lila). En dat is een pasteltint.
Een olie pastelkrijt is een mengsel van pigment en olie.
Olie pastelkrijt wordt vaak direct met behulp van een vochtige kwast op verf aangebracht om bepaalde kleuren te accentueren. Terpentine of terpentine olie kan voor de kwast worden gebruikt.
Soft pastels zijn extra zachte vierkante staafjes pastelkrijt die vooral worden gebruikt om mee te schetsen. Met de korte zijde en hoekpunten kan je mooie details aanbrengen, terwijl je met de lange zijde heel makkelijk grote vlakken vult.
Ik gebruik een doezelaar verder net als een potlood. Druk je er hard op dan wordt de laag die je doezelt donkerder en natuurlijk lichter als je niet hard drukt. Maar het mooiste is als je laag voor laag tekent. Dus eerst een potlood laag, dan doezelen en dan de volgende potlood laag eroverheen.
Voor de veeleisende gebruiker die kwaliteit en nauwkeurigheid zoekt, is er Faber-Castell Albrecht Dürer en Caran d'Ache Supracolor soft. Deze kunstenaars-kwaliteit potloden zijn geschikt voor amateur- en professionele kunstenaars, illustratoren, grafisch ontwerpers en docenten.
Pastelkrijt is te vinden in de varianten hard pastelkrijt, oliepastelkrijt en zacht/soft pastelkrijt. Soft pastels zijn zacht en bieden een goede kleurafgifte. Harde pastels zijn zoals de naam al doet vermoeden extra stevig, wat de breekbaarheid vermindert.
Standaard A4 papier is leverbaar van 60 gram tot ongeveer 300 gram. Voor de meeste printers is 250 gram wel het maximum, maar het meest verkochte kopieerpapier is 80 gram. Dit wordt door de meeste printers goed opgenomen en valt perfect in de standaard instellingen van je printer.