Breng hiervoor in een hoge pan water aan de kook en doe de lepels hier zo kort mogelijk in. U zult zien dat het vuil al snel loslaat, het water kan er zelfs door verkleuren. Spoel ze hierna nog even af onder de koude kraan, laat ze goed drogen en de houten lepels zijn weer brandschoon.
Citroen en zout
Bestrooi de plank eerst met grof zeezout. Met een gehalveerde citroen schrob je - met de vlezige kant naar beneden - het zout over beide kanten van de plank. Laat de oplossing van zout en citroen ongeveer vijf minuten intrekken. Maak de plank ten slotte schoon met een spons, spoel af en droog.
Houten pollepels schoonmaken doe je zo
Er komt zelfs geen spons of afwasborstel aan te pas! Pak een hoge pan, vul 'm met water en breng dit aan de kook. Laat het water koken en zet je houten pollepels en spatels in de pan. Laat ze ten minste 20 minuten badderen.
Je lepel behandelen met olie
Elke voedingsgeschikte olie komt in aanmerking, zoals lijnolie, walnootolie of zuivere tungolie. Gebruik geen olijfolie, want die wordt plakkerig en trekt vuil aan. Doe een beetje olie op een polijstschijf (bijv. de 429), stel het gereedschap in op 5.000 o.p.m. en breng de olie aan.
Hygiëne en houten lepels
In feite bevat hout natuurlijke antibacteriële eigenschappen, dankzij de tannine en de poriën die erin zitten. Bovendien overleven bacteriën minder lang op het oppervlak van dit materiaal dan op andere materialen.
De houten pollepel gebruik je om zonder zorgen in borrelende warme sauzen, stoofschotels en roerbakgerechten te roeren. Maar ook in bakgerechten is de pollepel ideaal. Omdat hout poreus is, zou je denken dat er bacteriën in de lepel komen.
Houten keukengerei
Houten lepels of spatels kan je beter niet in de vaatwasser doen. Houten keukengerei kan niet goed tegen het hete water en de hitte die gebruikt wordt tijdens het drogen van de vaat. Het hout kan namelijk kromtrekken of zelfs haar vorm verliezen.
Houd de volgende verhouding aan: twee kopjes olijfolie en een kopje citroensap of azijn.Maak een zachte doek nat met het mengsel en wrijf over het hout. Het is zo gedaan en je houten kast, tafel of stoelen zijn weer schoon.
Poets je houten meubels
Meng twee delen olijfolie met één deel azijn of citroensap en wrijf dit met een zachte doek over het hout. Zo goed als nieuw! Tip: Test dit soort schoonmaaktrucjes wel eerst even op een minder zichtbaar plekje om te kijken hoe het uitpakt.
Gebruik voor het schoonmaken een zachte spons of schoonmaakdoek en een PH-neutraal reinigingsmiddel opgelost in lauw water. Vuil en vocht kunnen zich dan moeilijker aan de verf hechten. Controleer het houtwerk in het voor- en najaar op beschadigingen, zoals blaasjes en scheurtjes.
Knijp een halve citroen uit boven je droge snijplank.Bestrooi de plank met zout en laat 15 minuten trekken.'Scrub' de plank hierna met de andere helft van de citroen en spoel af. De plank is nu ontdaan van bacteriën, geur en kleur.
Het schoonmaken van een houten keuken doet u bij voorkeur met een vochtige doek en een mild, vloeibaar schoonmaakmiddel. Om een houten keuken goed schoon te maken, wrijft u bij het schoonmaken altijd in de richting van de houtnerf. Dit voorkomt dat u vuil in de poriën van het hout wrijft.
Maak een sopje van groene zeep en wrijf dit zachtjes met een zachte spons over je tafel.Vervolgens afspoelen en goed droogmaken met een schone doek en vlekken zijn als sneeuw voor de zon verdwenen!
Een honinglepel maakt het scheppen van honing veel gemakkelijker. Door de honinglepel al draaiend uit de pot te halen, blijft de honing aan het lepeltje zitten.Houd je de lepel daarna boven je boterham of thee stil, dan vloeit de honing mooi naar beneden.
Dit bekende schoonmaakmiddel kunt u prima gebruiken om uw hout te reinigen. Los een scheutje schoonmaakazijn op in een emmer met ruim warm water. Pak een spons of doekje en doe uw hout voorzichtig af. Zorg dat uw spons of doekje niet te nat is zodat er geen water op het hout kan blijven liggen.
Oliën die in het hout trekken zijn bijvoorbeeld lijnolie en tungolie en de afgeleiden als de merken Woca en de Coockerije. Deze oliën beschermen het hout weliswaar van binnen, maar ze zijn nog steeds gevoelig voor vlek vorming omdat het oppervlak niet wordt afgedicht.
Het smeren van hout op steen kan gebeuren met reuzel (smeerbaar) of stukjes smeerbuik. De reuzel wordt met een plamuurmes aangebracht.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Als je harde frituurvetten gebruikt zoals Ossewit, dan krijg je meer verzadigd vet binnen. Mogelijk kan te veel verzadigd vet in de voeding het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Wanneer je pannen in de vaatwasser wast, kunnen er bobbels in de laag ontstaan, kan de anti-aanbaklaag loslaten of de aluminium disc kan loslaten. Met afwassen met de hand breng je de minste schade toe aan de pan en gaan ze het langst mee.
Messen in de vaatwasser, vaatwas tips. Een vaatwasser is ongeschikt voor het reinigen van keuken en koksmessen. Etensresten die achterblijven op uw vaatwerk of resten van uw vaatwasmiddel kunnen invreten op het lemmet of de snede van uw mes en corrosievorming (roestplekjes) zal plaatsvinden.
Conclusie – Wat Mag Niet in de Vaatwasser? Producten die (deels) gemaakt zijn van hout, gietijzer, porselein, emaille, plastic, zilver, aluminium, tin of koper kunnen over het algemeen het beste met de hand afwassen worden. Hetzelfde geldt voor koksmessen, thermosbekers en kristal.