Gebruikers van medicijnen moeten alert zijn op mogelijke vitamine- en mineralentekorten die kunnen ontstaan door langdurig medicijngebruik. Magnesium-, vitamine B12-, kalium-, calcium- en foliumzuurtekorten komen voor. Omgekeerd kan de werking van een medicijn door een (kruiden)supplement veranderen.
Mag ik magnesiumgluconaat met andere medicijnen gebruiken? Magnesium kan de opname van de volgende medicijnen verminderen. IJzerbevattende medicijnen, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer.
Protonpompremmers, zoals omeprazol en pantoprazol zijn medicijnen tegen maagzuur. Een bijwerking van deze medicijnen is dat uw lichaam minder vitamine B12 en magnesium kan opnemen. Als u de protonpomp- remmers maanden of jaren gebruikt, dan kunt u een tekort aan vitamine B12 of magnesium krijgen.
Van de meeste multivitaminepreparaten zijn er geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. Enkele multivitaminepreparaten bevatten vitamine K (fytomenadion). Controleer in de bijsluiter van het product of het vitamine K bevat.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
In principe zijn er geen aanwijzingen dat magnesium niet in combinatie met antidepressiva zou kunnen. Magnesiumsuppletie zou zelfs antidepressiva overbodig kunnen maken. Stop echter nooit zomaar met antidepressiva! Dit kan namelijk vervelende fysieke en mentale klachten veroorzaken.
Niet combineren. Magnesium: magnesium is een antagonist van calcium en kan de biologische beschikbaarheid van calcium verder verlagen en hierdoor de werking van calcium-antagonisten versterken (en het risico op bijwerkingen vergroten). Niet combineren.
Wat u niet moet doen, is het slikken van supplementen met vitamine K. Deze kunnen de werking van uw bloedverdunner belemmeren. Ik raad u aan uw zorgen met uw huisarts te delen. Mogelijk komt u in aanmerking voor een botdichtheidsmeting.
Een nieuwe Deense studie in het Journal of the American Medical Association (JAMA) bevestigt dat de zogenaamde niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID's) zoals ibuprofen, diclofenac, naproxen en Celebrex gevaarlijk kunnen zijn in combinatie met bloedverdunners.
De Gezondheidsraad geeft geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) af voor magnesium, maar een zogeheten 'Adequate Inname' (AI). Voor volwassen vrouwen geldt een AI van 300 mg per dag, voor volwassen mannen een AI van 350 mg per dag.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Diarree en andere maag- en darmklachten kunnen optreden bij een inname van meer dan 300 milligram magnesium per dag. Een dosis van meer dan 2500 milligram per dag kan zelfs gevaarlijke bijwerkingen hebben zoals een daling van de bloeddruk of spierslapte. Ernstige magnesiumvergiftiging komt echter zelden voor.
In de praktijk neemt het gebruik van magnesiumsupplementen tegen hoge bloeddruk geen grote rol in. Het aangetoonde effect is erg klein, en mogelijk alleen van belang bij mensen die een magnesiumtekort hebben. Ook is niet aangetoond dat magnesium helpt ter voorkóming van een hoge bloeddruk.
Het voornaamste doel van magnesium is het ontspannen van de spieren, zo ook de hartspier. Het wordt dan ook veel door personen gebruikt die vaak sporten. Naast de ontspanning van de spieren, draagt magnesium ook bij stressvermindering en ondersteunt het het hart te ontspannen.
Doorgaans geven artsen het advies om één keer per dag een dosis in te nemen, best telkens op hetzelfde moment, bijvoorbeeld 's avonds. Op die manier kan de dosis nog aangepast worden naargelang het resultaat van je bloedtest. Als je een dosis vergeet in te nemen, kun je alsnog dezelfde dag een dosis innemen.
Het risico op een teveel aan magnesium hangt ook af van onder andere de bouw van je lichaam, je leeftijd en leefpatroon. Zo schrijft het Voedingscentrum 350 mg magnesium per dag aan voor volwassen mannen en 300 mg aan vrouwen.
Gematigde hoeveelheden alcohol (maximaal 1 á 2 standaardglazen per dag) heeft vrijwel geen invloed op de hoeveelheid bloedplaatjes en de effectiviteit waarmee ze bloed laten stollen. Drink je meer dan dat, dan neemt het risico dat de hoeveelheid bloedplaatjes in je bloed een stuk lager komt te liggen, snel toe.
Een langdurig of extreem magnesiumtekort kan zelfs leiden tot hartkloppingen, astma of problemen met de bloeddruk. Magnesium is ook cruciaal voor de goede opname van andere mineralen zoals calcium en kalium die belangrijk zijn om het gevaar op vroegtijdige botontkalking of osteoporose te verminderen.
Magnesium kan je zowel 's ochtends als 's avonds innemen. Neem je het 's ochtends in, dan geeft het je een energieboost voor de dag die komt. Neem je magnesium een uur voor het slapengaan, dan helpt het je ontspannen en goed doorslapen.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere mineralen- en vitaminesupplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Magnesiumbisglycinaat bevordert slaap en ontspanning. Ideaal om in te zetten bij angst en stress en slaapproblemen door spanning. Slik de supplementen voordat je gaat slapen. Magnesiumcitraat kan goed zijn om in te zetten bij vermoeidheid.
Magnesium bij stress
Voor iedereen is die plek anders, maar feit is dat je spieren meer aangespannen zijn in periodes van stress, waardoor je spieren meer magnesium nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Magnesium bevordert de spierontspanning. En werkt dus kalmerend. Zo vermindert het ook direct stress.
Antidepressiva gaan over het algemeen niet goed samen met het gebruik van supplementen met ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia (een bron van tryptofaan). Voor zorgprofessionals is er nog meer informatie beschikbaar over effecten van atypische antipsychotica en slaapmiddelen.