Bovendien staat druipend water niet echt stil, dus het is zeer onwaarschijnlijk dat het water dat op voetgangers neerkomt besmet raakt. Het water dat uit airconditioners druppelt, is waarschijnlijk zelfs veilig om te drinken. (In veel landen is het zeker drinkbaarder dan het drinkwater.)
Condenswater is normaalgezien drinkbaar (komt uit de lucht dus is zo zuiver als iets).
Condenswater van een airco afvoeren
Het condenswater moet worden afgevoerd. Dit kan met een afvoerbak of met een systeem waarmee het water wordt afgevoerd . Dat afvoeren gaat dan via een leiding. Dat kan binnenshuis naar een opvangbak of via de riolering.
Als een periodiek onderhoud van de airco uitblijft, raken de filters verstopt waardoor er zich in de filters condenswater vormt. Dat water kan zich langs de voorzijde van de unit een weg naar buiten zoeken. Vervuiling in het aircosysteem kan ook te wijten zijn aan dode insecten of door de groei van algen.
Bij mobiele airco's komt het condenswater in een speciaal opvangbakje, dat in het apparaat zit. Dit bakje moet je om de paar uur legen. Een gemiddelde airco produceert namelijk 1 tot 2 liter condenswater per uur.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Diverse factoren spelen een rol bij de levensduur van een airconditioner maar de vuistregel is dat bij gemiddeld gebruik en regelmatig en goed uitgevoerd onderhoud de installatie zeker 12 tot 15 jaar mee moet kunnen.
Bij verbranding van het middel ontstaat fluorwaterstofzuur, ook wel waterstoffluoridegas. Dit gif kan al binnen een paar minuten dodelijk zijn in een kleine hoeveelheid bij aanraking met de huid.
Lekkages in het koudemiddelcircuit kun je op aantal manieren opsporen. Bijvoorbeeld door contrastvloeistof aan het koudemiddel toe te voegen. Door het airconditioningsysteem met een UV-lamp te controleren, wordt de locatie van de lekkage zichtbaar.
Als je zeker wil weten dat jouw airco condensatievocht lekt schakel je het apparaat uit. Daarna kan je gelijk zien wat er precies aan de hand is. Is het condensatievocht, dan zal het stoppen wanneer je het apparaat uitschakelt. Is het echter vloeistof die uit het reservoir komt, dan zal dit doordruppelen.
De koelvloeistof haalt de warmte uit de lucht, de overgebleven koele lucht wordt de kamer in geblazen. De onttrokken warme lucht wordt via een afvoerslang weer weggeleid. Mobiele airco's werken als verkoeler van lucht, maar ook als luchtontvochtiger. Warme lucht bevat namelijk meer waterdamp dan koude lucht.
De afvoerslang van je mobiele airco zorgt ervoor dat warme lucht de kamer uit stroomt. Om dit zo optimaal mogelijk te doen, is het belangrijk om de slang zo recht mogelijk te houden. Wanneer de slang veel knikken en bochten heeft, is de kans groter dat de warme lucht niet goed wegloopt.
Het condenswater is inderdaad niet bepaald drinkbaar water. Net zomin als de waterdamp en waterdruppels die uit de uitlaat van een wagen komen. Condens uit een ketel is zeer agressief.
Water uit een wasdroger bevat dus net zoveel kalk als dat het uit de kraan komt. Kalk is een vaste stof die ook door koken niet verdwijnt. Als water door hitte verdampt dan neemt het de kalk mee in die waterdamp.
Zuur water
Doordat bepaalde stoffen uit het aardgas zich namelijk verbinden met het water, beschikt het condenswater over een hoge zuurgraad. Het zure water zou zelfs een zinken regengoot na verloop van tijd volledig kunnen wegvreten. Het condenswater moet u daarom lozen via de riolering.
Als je airco stinkt is het in de meeste gevallen een zweterige geur, één die je doet denken aan de stinkvoeten van een sporter. Deze geur kan komen doordat de airconditioning verstopt zit of gewoonweg vies is van binnen. De geur ontstaat door water die niet goed wegspoelt.
Een aircosysteem is vrijwel onderhoudsarm. Toch is het goed om minimaal 2 keer per jaar een check uit te voeren. Aangezien je met stof en vuil van buiten te maken hebt, is de kans aanwezig dat de werking van de airco met de tijd minder wordt.
Een volledig leeg systeem is merkwaardig. Het natuurlijke verlies aan koudemiddel van ongeveer 10 procent op jaarbasis verloopt dus geleidelijk. De gebruiker merkt een geleidelijke afname van het koelend vermogen maar u lijkt een spontaan gebrek te omschrijven zonder klachten vooraf.
Airco's geven verkoeling door warme lucht via een koudemiddel om te zetten in koele lucht. Helaas is het gebruik van deze koudemiddelen niet zonder gevolgen. Sommige zijn giftig of zeer licht ontvlambaar, andere dragen bij aan het fameuze gat in de ozonlaag.
Traditioneel waren koelmiddelen, zoals CFK's, HCFK's en HFK's, niet-ontvlambaar en weinig giftig. Met de opkomst van alternatieve koelmiddelen is dit echter niet langer het geval.
Een airco unit bevat een koelmiddel dat heet freon. Het systeem van een airco is een gesloten systeem maar er zal helaas altijd koelmiddel lekken en verloren gaan.
Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt. Heb je een oudere airco? Let dan wel even op, het koudemiddel (een sterk broeikasgas) in veel oudere airco's is namelijk schadelijk voor het klimaat.
Laat u de airco de hele nacht aanstaan, dan is het verstandig om de koele lucht nooit direct op het lichaam te richten. Daarnaast is het belangrijk om de airco regelmatig te laten onderhouden. Doet u dit niet, dan kunnen schimmels en bacteriën zich ophopen in de filters. En dat is niet goed voor uw gezondheid.
De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. Uiteraard verschilt dit per persoon, maar veel warmer of kouder is niet fijn. Naast de juiste temperatuur, is het belangrijk dat een airco zo min mogelijk geluid maakt in de slaapkamer. Daarom kies je voor een airco die minder dan 30 dB produceert.