Vlees van een geschoten wild zwijn wordt altijd onderzocht op trichine.Deze rondworm kan bij mensen een infectie veroorzaken. Meer informatie over deze ziekte Trichinellose vindt u op de website van het RIVM.
Ja, wild zwijn kun je eten. Wild zwijn procureur bijvoorbeeld kan bijzonder smakelijk zijn, evenals het rugfilet en wild zwijn wat in wildstoof met hertenvlees en kruiden is verwerkt. Belangrijk aandachtspunt is dat u enkel wild zwijn eet wat u koopt bij een slagerij.
Veelzijdig is het woord dat de smaak van wild zwijn – ook wel everzwijn genoemd – het beste beschrijft. Beukennoten, wortels, vruchten, kikkers en wormen, wilde zwijnen eten het allemaal. De Keurslager voelt het al aan het vlees: dit is heel stevig. En, zeker vergeleken met varkensvlees, vrij mager.
Er zitten veel B-vitamines, eiwitten en zink in het vlees, dit levert een positieve bijdrage aan het immuunsysteem. Het eten van wild vlees past dus goed in een gezonde leefstijl. Ook voor mensen met hart- en vaatziekten en mensen met een hoge bloeddruk is het eten van wild vlees gezond.
Wilde zwijnen, ook wel everzwijnen genoemd, zijn de voorouders van onze varkens. Desondanks verschillen varkensvlees en zwijnenvlees sterk van elkaar. Everzwijnen hebben steviger vlees dat ook magerder is dan het varken van tegenwoordig.
Hoe smaakt Wild Zwijn? Bij de smaak van Wild Zwijn geldt: “hoe ouder het dier, hoe krachtiger de smaak van het vlees”, maar over het algemeen is Wildzwijn vlees zacht en fijn van smaak.
Velen zien ree als het lekkerste wild. Het malse vlees heeft een edele, verfijnde smaak. Culinair gezien zijn de rug en de bouten het meest aantrekkelijk.
Wild, gezonder dan je denkt? Het vlees van wild is mager en bevat weinig vet, waarvan het grootste deel onverzadigd vet is. Het voordeel van deze 'wilde' dieren is hun natuurlijke omgeving: ze moeten bewegen voor hun voortbestaan. Over het algemeen is alles wat rent, vliegt of zwemt meestal goed om te eten.
Wilde zwijnen zijn alleseters; omnivoren dus. Ze eten o.a. eikels, kastanjes, wortels en knollen, maar ook wormen, larven en soms staan er zelfs knaagdieren op het menu. Ze wroeten daarbij vaak in de bodem, op zoek naar alles wat eetbaar is.
Officieel is wild vlees niet biologisch. Om vlees biologisch te mogen noemen dienen de boeren die het vlees produceren namelijk aan allerlei eisen te voldoen. Omdat wilde dieren niet onder het toeziende oog van boeren leven, kan het vlees niet biologisch genoemd worden.
nieuws Wie met de kerstdagen wild op het menu heeft staan, moet het vlees goed doorbakken. Wild, en dan vooral wilde zwijnen en edelherten kunnen besmet zijn met het hepatitis E virus. Door het eten van rauw of onvoldoende gebakken vlees van besmette dieren kunnen mensen het virus ook krijgen.
Op wildopjebord.nl kunt u alleen wild kopen van hoge kwaliteit vlees. Dit wordt door de broers Coen en Simon Veldhuis zelf geslacht. Keuze uit ruim assortiment groot wild zoals hert, wild zwijn en ree.
Wild zwijn koop je het beste bij Jager en Boer!
Wij verkopen alleen vlees van de hoogste kwaliteit, afkomstig van dieren die een goed en vrij leven hebben gehad.
Wild kruiden z.z. bestaan uit koriander, peper, foelie, majoraan, laurier en tijm. Stuk voor stuk krachtige kruiden en specerijen die passen bij wildproducten. Je gebruikt per kilo vlees 5 gram van de kruidenmix.
Het wilde zwijn heeft van de Euraziatische varkens het grootste verspreidingsgebied, en komt in grote delen van Europa, Azië en Noord-Afrika voor. Het is de wilde voorouder van het gedomesticeerde varken.
Wilde zwijnen kunnen met hun enorme lichaam en scherpe snijtanden – genaamd geweren – behoorlijk bedreigend en agressief overkomen. Van nature zijn het echter vreedzame dieren die mensen eerder uit de weg zullen gaan. Wilde zwijnen leven in groepen, ook wel rotte genoemd, tot wel dertig dieren.
Everzwijn: bij dit kruidige en smaakvolle wild horen garnituren die de licht bittere toets opvangen en/of ondersteunen, dat zijn onder meer rode kool, rode biet met appeltjes, rode bessen, uitjes, raapjes, zuurkool en paddestoelen.
Een vrouwtje wordt een zeug of bagge genoemd. Jonge of eenjarige wilde zwijnen heten biggen of frislingen. Tweejarige wilde zwijnen heten overlopers.
Wildgerechten en bier vormen samen een lekker paar. Maar welk bier schenk je bij welke gerechten? De krachtige zoete smaken van wild sluiten mooi aan bij de volle karamel tonen van bockbier en de dark tripel. Ook de licht gekruide en hartige gerechten zorgen voor mooie combinaties met de donkere bieren.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om een keer per week vis te eten en een of meerdere dagen per week vegetarisch te eten.
De gemiddelde volwassen Nederlander eet 6 a 7 dagen per week vlees; en per dag rond de 130 gram (1). Hoewel vlees een goed bron is van eiwitten en verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine B12 en ijzer, is het helemaal niet nodig om elke dag vlees te eten.
Serveer deze maand fazant, wilde eend, hert, everzwijn en reegeit, want dit wild is heerlijk in januari!
Damhert: 1 augustus t/m 15 februari. Wild zwijn: 1 juli t/m 28 februari (buiten de Veluwe en Meinweg jaarrond) Edelhert: 1 augustus t/m 15 februari.
Traditioneel loopt het seizoen van begin oktober tot begin januari. Toch is er ook in september al wild dat je kan serveren op je wildmenu. Vanaf september is de jacht al open op dieren zoals konijn, houtduif, wilde eend en everzwijn. Vanaf oktober kan je gerechten serveren met fazant, patrijs, haas, moeflon en hert.