In dit geval is het verstandig om na aanschaf het douglas hout direct te behandelen met bijvoorbeeld beits. Zo kan je grijs douglas hout voorkomen. Ook kun je het douglas hout met een kleurloze UV-beschermer behandelen om vergrijzing tegen te gaan.
Douglas vergrijst onder invloed van Ultra Violette straling (UV-licht) ontzettende snel naar een blauw grijze kleur. Ook is het Douglas hout onbehandeld vatbaar voor blauwschimmel, algen en houtrot.
Door de invloed van wind, zon en regen zal dit hout extreem snel verkleuren (vergrijzen) waardoor die warme uitstraling verloren gaat. Douglas hout behandelen tegen vergrijzen, is buiten daarom ook aan te raden.
Kan je het douglas hout ook onbehandeld laten? Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan in onbehandelde staat.
Zoek je naar een product dat een betere bescherming biedt? Dan is beits waarschijnlijk beter geschikt dan olie voor het Douglas hout. Je verlengt hiermee de levensduur van het materiaal, terwijl je de oorspronkelijke kleur daarvan kunt behouden.
Het behandelde Douglas hout kan in de toekomst eenvoudig worden schoongemaakt met de Osmo Terrasreiniger en of de Osmo Power-Gel voor het ontgrijzen. Het aanbrengen van een nieuwe laag met Osmo kan zonder schuren. De producten gaan namelijk niet afbladderen of scheuren.
Douglas hout is een houtsoort met een geheel eigen uitstraling. Het hout heeft een warme kleur en brengt dit ook mooi over in de tuin. De warme kleur van dit hout blijft er alleen niet voor altijd zo mooi uitzien. Na gemiddeld 15 jaar zal het hout vergrijzen.
Wil de je originele Douglas hout kleur behouden? De beste manier om de originele kleur van het Douglas hout te behouden, is door Douglas olie op terpentinebasis te gebruiken. De olie dringt tot diep in het hout door en geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling. Je hoeft het hout verder niet te impregneren.
Welke olie voor Douglas hout? De meest toegepaste olie van Jotun voor het behandelen van Douglas hout is: Jotun Treolje Solvent. Met deze olie behaalt u onderhoudsintervallen van 2 tot 3 jaar. Treolje Solvent is een olie op terpentine basis en beschermd uw hout tegen vergrijzing en indringing van vocht.
Over het algemeen is Douglas hout erg goed bestand tegen vocht of regen. Douglas houten palen kunnen na lange tijd wel rotten onder de grond.
Als je de vergrijzing helemaal weg wilt werken, kan je het hout beitsen. Je geeft het hout dan een kleur waardoor de vergrijzing niet meer zichtbaar zal worden. Maar let op, niet iedere houtsoort is te beitsen. Om de beits te laten hechten is een goede 'impregneerbaarheid' van het hout nodig.
Gebruiksaanwijzing. Breng de Powergel aan met een terrasborstel in de richting van de nerf. Laat de Osmo Power Gel 15 minuten intrekken en verwijder het daarna met een borstel en veel water. Na de behandeling komt het natuurlijke karakter van het niet verweerde hout terug.
Douglas hout is een duurzame houtsoort die onbehandeld ongeveer 15 jaar meegaat. Daarnaast is Douglas een mooi alternatief voor eikenhout en grenenhout, vanwege de mooie uitstraling en de gunstige prijs. Douglashout zal onder invloed van het weer vergrijzen.
Semi dekkende matte beits voor Douglas
Voor een terras, vlonder of trap van Douglas hout of indien u een niet filmvormende matte afwerking wenst, gebruikt u: Jotun Demidekk Terrasslasyr. De beits is: semi dekkend (half dekkend qua kleur), trekt in het hout, vormt geen laag en droogt mooi mat op.
Voor het verlengen van de levensduur is het nodig om Douglas hout te beschermen tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. Het verven met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor Douglas hout.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Douglas Olie breng je gemakkelijk aan op een droge, schone en vetvrije ondergrond. Het beste is om de Douglas Olie met een platte kwast op het hout aan te brengen. Breng de Douglas Olie rechtstreeks vanuit het blik aan. Het is niet nodig om de olie eerst nog te verdunnen.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen. Probeer hier rekening mee te houden wanneer je beits gaat kopen.
Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan. Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidsklasse 5.
Hardhout (Padoek, Merbau, Afrormosia, …)
Hardhout kan in tegenstelling tot zachtere en minder duurzame houtsoorten onbehandeld geplaatst worden. Na verloop van tijd vergrijst het hout, met een mooie en authentieke uitstraling als resultaat.
Verweerd hout of zwarte vlekken in hout kun je behandelen met ontweringswater. Ontweringswater is een bijtend zuur (10% oxaalzuur met water). Door inwerking van vocht kan hout gaan verweren of zwarte vlekken vertonen.
Lariks/Douglas hout is geschikt voor zowel projecten buitenshuis/tuinprojecten als voor binnenshuis. Lariks/Douglas hout is namelijk een duurzame hout soort, die sterk en watervast is. Door de watervastheid is Lariks/Douglas hout buiten onbehandeld te gebruiken.
Het grootste verschil zit in hem toch wel in de prijs. Douglas hout is een stuk goedkoper ten opzichte van eikenhout. Het kan zeker de helft schelen. De reden dat eiken zoveel duurder is, is omdat eiken duurzamer is dan douglas.