De papaver is een vaste plant die jaarlijks bloeit. Er zijn verschillende cultivars verkrijgbaar, maar de meest bekende is toch wel de variant met de dieporanje-rode bloemen en het donkere hart. Of kies voor de prachtig paarsbloeiende Papaver oriëntale 'Patty's Plum' of de lichtroze 'Karine'.
De bekende, meerjarige, scharlakenrode vaste klaproos. De planten hebben sterke stelen, grote bloemen en staan graag op een zonnige plek. Na de bloei sterven ze bovengronds volledig af komen later in het jaar weer sterker terug. Geschikt voor gebruik in potten, terraskuipen of gewoon in de border.
Papaver somniferum is een overbekende eenjarige (maar daarom niet minder geliefd, en terecht). Ze kan heel goede tegen kou. Een andere eigenschap is dat ze niet heel erg lang bloeit (maar wel heel rijk en met grote bloemen in de meest exotische kleuren).
Deze makkelijk te verbouwen eenjarige plant siert elke iedere tuin met zijn felgekleurde bloemen. Afhankelijk van de soort en van de weersomstandigheden bloeien klaprozen van juni tot augustus. Zo kunt u de hele zomer lang genieten van deze opbeurende bloemen!
De Oosterse klaproos wenst een zonnige standplaats in normale niet te natte tuingrond. In het voorjaar kunt u de plant een beetje fatsoeneren door het afgestorven blad weg te knippen. Na een aantal jaren kunt u de planten vervangen. U kunt ze zelf vermeerderen door wortelstek.
Waar de gewone klaproos tot 80 cm hoog kan worden is deze plant tussen de 20 en 40 cm. De bolpapaver of slaapbol wordt ook Papaver Somniferum genoemd. Deze plant heeft in tegenstelling tot de normale klaproos veel meer bladeren en is beschikbaar in verschillende kleuren waaronder rood, roze en wit.
Klaprozen leven snel en intensief. Het zijn eenjarige planten die soms al in het najaar ontkiemen. De eerste bladeren van een klaproosplant vormen op de bodem een wortelrozet. In het voorjaar worden de harige bloemstengel en de bloemknop gevormd.
Klaprozen hebben geen verzorging nodig na het zaaien. De bloemen ontwikkelen zelf weer zaadjes als ze uitgebloeid zijn. Die kan je verzamelen om ergens anders weer uit te zaaien, of je kan ze laten zitten zodat ze zich rond de planten verder uitzaaien.
Klaproos in een boeket
Klaprozen in een boeket is lastig. Pluk je de roos, dan vallen de bloembaadjes ervan af en gaat de bloem dood.
De papaver is gemakkelijk te vermeerderen door middel van wortelstek. Neem stukjes wortel van zo'n 5 centimeter en zet deze in potgrond. In het voorjaar kun je de uitgelopen stekjes uitplanten. Heb je nog meer vaste planten in je border staan die er niet zo mooi meer uitzien?
Laat in de lente en in de vroege voorzomer van eind mei tot en met juli bloeit de Grote klaproos, Papaver rhoeas L., uit de Papaverfamilie. De eenjarige planten vallen in de bloeitijd direct op door hun grote alleenstaande bloemen met grote, fijne en dunne kroonbladen die snel verschrompelen of afvallen.
Als de zaden zich goed voelen duurt het ongeveer 10-30 dagen voordat ze ontkiemen. Na 70-80 dagen zullen de papavers gaan bloeien, mits alles goed is gegaan. Ze hebben namelijk ook nog een beetje kou nodig, dus de weersomstandigheden zijn zeker van invloed op de bloei. Als alles perfect is gegaan bloeien ze weelderig.
Ter plekke zaaien kan in maart-april of vanaf juli-oktober. Papavers maken een penwortel en houden daarom niet van verplanten en verspenen. Je kunt ook in potjes zaaien (in maart-april, bij kamertemperatuur) en ze later heel voorzichtig in de tuin planten, zodat het kluitje intact blijft.
Deze klaproos (Papaver orientale 'Brilliant') is een tweejarige vaste plant met grote opvallende bloemen. Hoewel iedere plant slechts 2 jaar leeft, is het bestaan van de klaproos in uw tuin toch gewaarborgd doordat deze zichzelf uitzaait. De uiteindelijke hoogte van de volgroeide plant is ongeveer 70 cm.
Voorzaaien of verplanten is geen goed idee. Papaver heeft een penwortel, die diep in de grond op zoek gaat naar water. Deze wortel moet je niet doorsnijden, want dan zal de plant niet gedijen op een andere plek.
De beste zaaiperiode is in de herfst of eind februari, maart en april. In mei zaaien kan nog net als er wordt gelet op voldoende water. Klaprozen zullen zichzelf uitzaaien na de bloei. Papaver rhoeas is een eenjarige plant, wat betekend dat het al gelijk zal bloeien in hetzelfde jaar dat je het zaait.
Het duurt even, maar na zo'n 75 dagen na het zaaien is het dan vaak zover…. de klaprozen beginnen te bloeien. Dit is wel sterk afhankelijk van de weersomstandigheden omdat de zaden van klaprozen licht en koele temperaturen nodig hebben om te ontkiemen.
De klaproos is ook een weervoorspeller!
Regen op komst? Dan klapt de bloem dicht, vandaar de naam klaproos. In België wordt de klaproos ook wel onweersbloem of donderbloem genoemd. Vroeger probeerde men ook onweer te bezweren met behulp van de klaproos.
Grote klaproos wordt vooral gebruikt in samengestelde theekruiden en gecombineerd met andere kruiden als borst- of kalmerende thee. Het werkt verzachtend op de luchtwegen en heeft een slijmoplossende werking. Door de alkaloïde heeft het een rustgevende en slaapverwekkende werking.
Kies een plek met veel zon en zorg ervoor dat de aarde kaal is en omgewoeld. Verrijk de grond eventueel met potgrond als je erg schrale grond hebt. Zaai niet teveel dicht bij elkaar, dan worden de planten niet mooi vol. Strooi de zaden uit en bedek ze niet, je kan ze wel even goed in de grond drukken.
Vereisten. Deze papavers groeien op de meeste grondsoorten, in de zon of half schaduw.
Tweejarige planten zijn monocarpisch, wat wil zeggen dat ze slechts één keer bloeien en vrucht dragen. Een tweejarige plant leeft twee jaar waarbij de plant het eerste jaar groeit en een stengel, bladeren en wortels vormt. In het tweede jaar bloeit de plant en produceert zaad, hierna sterft de plant af.
5. Papaver (klaproos) Is papaver giftig voor honden? Het antwoord: ja, ook papaver is een giftige plant voor honden.
De papaver die in Nederland groeit, komt vooral voor op droge zanderige grond die kort geleden omgewoeld is, zoals op spoordijken of op opgespoten zandvlaktes. De zaden van de klaproos behouden onder de grond erg lang hun kiemkracht en ontkiemen als ze, soms na jaren, weer aan de oppervlakte komen.