Bij heftige emoties komt veel adrenaline vrij en je hart kan daarop reageren door niet goed meer te pompen."
Iedereen gaat anders met liefdesverdriet om. De een voelt zich na een paar weken alweer een stuk beter, een ander is na jaren nog niet de oude. Wie veel moeite heeft om eroverheen te raken, kan vaak niet op begrip rekenen.
Zoek steun bij familie of vrienden
Probeer steun te zoeken bij je vrienden. Praat met ze als je je echt ellendig voelt, zodat ze je kunnen helpen. Als je doet alsof er niets aan de hand is en niet vertelt hoe je je voelt, weten ze niet hoe hard jij hun vriendschap nodig hebt.
Hoe lang duurt liefdesverdriet? Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in The journal of Positive Psychology is gebleken dat zowel mannen als vrouwen gemiddeld na 11 weken over hun liefdesverdriet heen zijn. Maar liefst 71 procent was namelijk na 11 weken over hun ergste verdriet heen.
Maar mannen blijken nog veel langer last te hebben van pijn na een relatiebreuk dan vrouwen. Dat trauma kan soms jaren aanslepen en zelfs decennia later nog de kop opsteken, blijkt uit onderzoek. Dat is zelfs het geval als ze zelf de relatie beëindigen en ze daar achteraf wat spijt over hebben.
Als je je niet kan voorstellen dat je ooit nog met iemand zou daten, neem dan wat tijd voor jezelf. Misschien duurt het maanden, of jaren, maar tijd geneest echt alle wonden dus ooit zal je weer verliefd kunnen worden. Doe wat voor jou het best aanvoelt, of dat nu een dag is, drie weken, zes maanden of twee jaar is.”
Het is normaal om iemand te missen die deel van je leven uitmaakte. Zelfs al weet je dat jullie beter af zijn zonder elkaar. En onthoud: het werkte niet, daarom heb je er een punt achter gezet. Dit zijn de redenen waarom het voor jou ook oké is om je rot te voelen.
Wanneer je relatie uitgaat kom je vaak in een rouwproces terecht. Daar horen zes stadia bij: shock, ontkenning, depressie, boosheid, onderhandelen en acceptatie. De verwerking verloopt niet perse in deze volgorde. Je zal dagen hebben dat je jezelf prima voelt.
Herstellen van de schok
Mensen met stress kunnen minder eetlust hebben, slechter slapen, maag- en darmklachten of hoofdpijn krijgen. Daarnaast zijn er allerlei mentale klachten zoals gevoelens van angst, onzekerheid, een opgejaagd gevoel en negatieve gedachten.
Dat is normaal, want verliefdheid heeft met van alles te maken: geuren, genen, interesses, afkomst, zelfbeeld, er open voor staan... Maar het brengt je in de war. Soms maakt de ander het dan uit, uit verwarring, niet omdat jij niet de moeite waard bent.
Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat mensen met liefdesverdriet ook daadwerkelijk fysieke pijn kunnen voelen. Dit komt omdat onze hersenen de emotionele pijn van het einde van een relatie op dezelfde manier registeren als fysieke pijn, zoals bijvoorbeeld je arm stoten.
Mannen zoeken minder steun uit hun omgeving.
Dat betekent niet dat mannen geen contact met familie en vrienden hebben, maar ze zijn minder snel geneigd emotionele steun en hulp te zoeken. Terwijl vrouwen juist omgeven worden door hun familie en vriendinnen na een break-up, staan mannen er grotendeels alleen voor.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
Je ex met rust laten is moeilijk, maar heeft ook voordelen. Het voelt misschien tegenstrijdig, maar juist wat ruimte kan jullie helpen om weer bij elkaar te komen. De relatie is tenslotte niet zomaar verbroken. Een beetje rust en tijd kan jullie allebei helpen om dit te verwerken en nog eens rustig na te denken.
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.
Verdriet om wat je had en kwijt bent valt zwaarder dan van te voren gedacht. Spijt van relatiebreuk is een bittere pil en het voelt eenzaam om dit verdriet te verwerken en niet te kunnen delen. Ga praten met iemand die onpartijdig en neutraal is. Praat over je gevoelens, frustraties, angsten en huil even lekker uit.
"Bij een gebroken hart knijpt de onderkant van het hart niet of nauwelijks samen. Het hart krijgt dan de vorm van een Tako-tsubo. De oorzaak kan liefdesverdriet, het plotseling overlijden van een dierbare of plotseling heftige pijn zijn, maar ook het winnen van een loterij kan acute heftige emotionele stress geven.
Komt er na een tijdje stilte een berichtje van zijn kant? Dan hoef je jezelf geen zorgen te maken of hij wel genoeg aan je denkt. Niet alleen de frequentie maar ook het tijdstip van zijn berichtjes zegt veel. Vooral wanneer hij je 's morgens vroeg en 's avonds laat spontaan een berichtje stuurt denkt hij veel aan je.
Niet zo vaak
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Je kunt natuurlijk zoveel willen, maar je krijgt niet altijd wat je wil. Uit onderzoek is echter wel gebleken dat mensen die op z'n minst 30 dagen wachten totdat zij weer contact opnemen met hun ex, veel meer succes hebben dan mensen die dat meteen doen. De 30 dagen regel is dus zeker het proberen waard!