Laten we echter aannemen dat je hond in 2022 geboren is en dat de letter van het jaar “V” is.
2021 is stamboom technisch het jaar waarin de stambomen moeten beginnen met de letter U.
De naam van puppy's geboren met een stamboom van Sint-Hubertus begint met een specifieke letter die elk jaar in alfabetische volgorde wordt gewijzigd. In 2017 was het de letter Q, dus dit jaar is het de letter R.
De “voornaam” moet beginnen met een letter die gekoppeld is aan zijn geboortejaar. Honden met een stamboom, geboren in 2010, hebben een naam beginnend met de letter “j”. Voor 2011 zal dat de letter “k” zijn.
Dekaangifte. Van de dekking van je hond moet je als fokker, eigenaar van de teef, aangifte doen. Je kunt dit doen door in te loggen in je Mijn RvB account. Zorg dat je alle informatie die nodig is voor de dekaangifte bij de hand hebt en je kunt uploaden.
De kosten van een stamboom zijn 85,20 euro, en de verplichte DNA-afname kost 32,50. Totale kosten voor een stamboom per pup bedragen 117,70 euro. Per jaar verkoopt de Raad van Beheer ruim 34 duizend stambomen.
Met een leeftijd van drie tot vier weken kunt u bijvoeren door de pups pap te geven die gemaakt is van melk die speciaal voor pups is bedoeld. U kunt meer informatie vragen bij uw dierenarts en dierenwinkel. Na een paar dagen kunt u de pap mengen met blikvoer voor pups.
Ga in de buurt van hem staan, noem zijn naam en beloon hem als hij naar je kijkt. Herhaal dit een paar keer en ga dan weer verder met waar je mee bezig was. Als je pup na dit een paar keer gedaan te hebben steeds naar je kijkt als je zijn naam noemt kun je het ook op moeilijke momenten gaan proberen.
Een stamboom is een document met daarop informatie over de voorouders van de hond. Dit document ontvang je via de fokker zelf. Stamboeken in België worden uitgegeven door de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus vzw.
De stamboom van je pup ontvang je via de fokker. Alle stamboomhonden herken je aan het unieke chipnummer dat begint met 52814.
Vanaf nu heeft iedereen via internet directe toegang tot 'Stambomen Online', een databank van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. In deze databank kan men de afstamming van een rashond opzoeken en weergeven. Het gaat om alle bij de NHSB geregistreerde rashonden geboren vanaf 1 januari 1997.
Deze overschrijving dient plaats te vinden voor de geboorte van de pups. volledige drie generatie afstamming (= dekreu + ouders + grootouders). Indien deze afstamming op de FCI erkende stamboom ontbreekt (er staat een kruisje, leeg vak, de tekst “niet geverifieerd”, etc.) kunt u toch een dekaangifte insturen.
Maar, kan je de naam van een hond nog veranderen? Het antwoord is gelukkig “ja”. De nieuwe naam hoeft zelfs niet de oorspronkelijke naam te lijken! Namen zijn belangrijk voor mensen.
Middelgrote rassen zijn algemeen gezien geen puppy meer als ze een jaar oud zijn, terwijl grote honden tot wel 24 maanden kunnen blijven ontwikkelingen. Dat zijn echter uitzonderingen: de meeste grote honden worden volwassen als ze 12 tot 18 maanden oud zijn.
Je pup wordt volwassen
Wanneer een pup volwassen is verschilt per ras en per hond. Kleine honden zijn gemiddeld eerder volwassen dan grote rassen. Zo zijn kleine rassen vaak met 10-12 maanden al uitgegroeid en grotere rassen pas met 12-18 maanden. Hele grote rassen 'zwaren' zelfs na de 18 maanden nog verder uit.
Hoewel Brinta veel voedingsvezels bevat die de darmwerking bevorderen, kun je brinta al gauw verkeerd klaarmaken voor je hond. Denk aan de verkeerde hoeveelheid of verhouding, of het gebruik van melk i.p.v. water. Melk is absoluut niet goed voor volwassen honden en doet meer kwaad dan goed.
Neem jouw kids dan ook een keer mee en laat de pups wennen aan het toekomstige thuis. Als de pups ongeveer zeven weken oud zijn is het tijd voor een pup kiezen uit een nest.
Jonge pups (van 2 t/m 8 maanden) Een jonge pup mag 4-5 x daags wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn.