Zoals eerder vermeld keken wij naar de 5 meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland: kanker, diabetes, COPD/astma (longziektes), dementie/Parkinson en hart- en vaatziekten.
Wat zijn de meest voorkomende chronische ziekten? Er is geen exhaustieve lijst van chronische ziekten maar de belangrijkste zijn hart- en vaatziekten, kanker, chronische luchtwegaandoeningen en diabetes.
Een 'aandoening' is alles wat afwijkt in het lichaam: een ziekte, schade of klacht.
In 2020 waren de meest voorkomende beroepsziekten luchtwegaandoeningen (40%), psychische aandoeningen (37%) en aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat (18%).
Zwakker wordende spieren en botten, achteruitgaand zicht en gehoor, gebrek aan eetlust, hartproblemen, ziektes als kanker, dementie. Het maakt het leven er niet leuker op. Toch is het vaak best mogelijk om met dergelijke ouderdomsgerelateerde problemen nog lang een goed, gezond en zelfstandig leven te hebben.
De wervels bewegen daardoor minder ten opzichte van elkaar. Dat zorgt voor een verhoogde druk op het ruggenmerg en de zenuwen rond de wervels. Daardoor hebben ouderen vaak last van rugpijn en uitstralingsklachten. Ze komen ook moeilijker uit bed of van de sofa.
De 'big six' zijn de zes belangrijkste onder de chronische aandoeningen, waarvoor de meeste zorg wordt verleend: diabetes, cardiovasculaire aandoeningen (inclusief risicomanagement), astma/COPD, psychosociale aandoeningen (in het bijzonder depressiviteit en dementie), reumatische aandoeningen en kanker.
hier gaat het om het al of niet zelfstandig kunnen uitvoeren van algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals lopen, aan- en uitkleden, naar het toilet gaan. Maar ook om lichamelijke fitheid, gezichtsvermogen, gehoor, gewicht(verlies) en medicijngebruik (comorbiditeit).
Hoewel het voorkomen van kwetsbaarheid toeneemt met de leeftijd zijn verreweg de meeste ouderen niet kwetsbaar. Kwetsbaarheid presenteert zich met symptomen zoals bijvoorbeeld vallen, verlies van gewicht of van regiecapaciteit. Van alle kwetsbare ouderen heeft ongeveer 33% een vorm van (beginnende) dementie.
Het gaat bijvoorbeeld om ziekten als diabetes, MS (multiple sclerose), ALS (amyotrofe laterale sclerose), osteoporose, COPD, Parkinson, maar ook hartfalen en hersenletsel. Ook jongere patiënten met dergelijke complexe aandoeningen kunnen bij de specialist ouderengeneeskunde terecht.
Objectieve symptomen zijn door buitenstaanders vast te stellen, subjectieve niet. Voorbeelden van objectieve symptomen zijn: koorts, hoge bloeddruk, bleekheid en een abnormale stand van een gebroken arm of been. Voorbeelden van subjectieve symptomen zijn: pijn, jeuk en misselijkheid.
"Ataxie is een neurologische aandoening die leidt tot een verstoring in de coördinatie van onze bewegingen en balans. De belangrijkste functie van de kleine hersenen is het zorgen voor een perfecte afstelling in de samenwerking tussen spieren, zodat een vloeiende beweging ontstaat.”
Bij het fenomeen van Raynaud krijgt u aanvallen van koude, gevoelloze vingers of tenen. Ze zijn eerst wit, dan paars en rood. Ze gaan tintelen en gloeien. De aanvallen komen door tijdelijk minder bloed in vingers of tenen.
*Ambulante medische kosten zijn medische kosten buiten een ziekenhuisopname. Dit zijn alle remgeld en vergoedbare supplementen die rechtstreeks verband houden met je opname zoals huisartsbezoeken, geneesmiddelen, opvolgafspraken in het ziekenhuis of de praktijk van de specialist, labokosten ... .
Het ziekenfonds kent automatisch het 'statuut chronische aandoening' toe indien de ziektekosten gedurende 8 opeenvolgende kwartalen minstens een bepaald bedrag per kwartaal bedragen, of indien men het zorgforfait ontvangt, of indien men een zeldzame ziekte en hoge ziektekosten heeft.
Bij kwetsbare ouderen komen bepaalde gezondheidsrisico's vaker voor. Het is dus belangrijk de gezondheid van de cliënt goed in de gaten te houden. De meest voorkomende gezondheidsrisico's zijn: huidletsel, ondervoeding/overgewicht, vallen, problemen medicatiegebruik, depressie en incontinentie.