Bij de viola da gamba en de luit ligt de terts in het midden. De klank van de viola da gamba is mede door de darmsnaren zacht, zachter dan de viool en de cello. Alle vier de viola da gamba's en strijkstokken zijn gebouwd door Amit Tiefenbrunn uit Israël.
Een viola da gamba heeft doorgaans zes (darm)snaren (soms vijf of zeven), terwijl een cello er vier heeft.
Vaak wordt gedacht dat de cello zich uit de viola da gamba ontwikkeld heeft. Dit is echter niet waar; de cello en de gamba zijn tegelijkertijd ontwikkeld. Een belangrijk verschil is dat de cello geen bundes heeft en dat de gamba onderhands, en de cello bovenhands wordt gestreken.
Net als de viool, heeft de altviool ook 4 snaren: de A - G - D - en…. C snaar. De C snaar is heel bijzonder. Deze zorgt er namelijk voor dat de altviool lager kan spelen dan de viool.
Echter bij dit fragiele materiaal kunnen alleen de dunnere snaren met een echte kogel worden uitgevoerd. Voor de viool is dit de 'a', de altviool 'a' en 'd', cello 'a' en contrabas de 'g' snaar.
De duurste viool
Muziekinstrumenten gebouwd door Del Gesù behoren tot de meest geliefde en duurste ter wereld. De viool genaamd “Vieuxtemps” is verkocht aan een anonieme koper voor maar liefst € 13,5 miljoen.
De viool kan best pittig zijn om mee te starten. Zuiver spelen is bij een viool moeilijker dan bijvoorbeeld bij een gitaar, waar de hals in vakjes is ingedeeld. Violen worden in heel veel verschillende maten gemaakt.
Men gebruikt voor de fabricage van moderne vioolsnaren schapendarm, teflon, nylon, perlon, titanium, staal, carbon, zilver, goud of natuurzijde. Veel mensen denken dat vioolsnaren uitsluitend gemaakt zijn van kattendarm. Dat komt door de Engelse vertaling van het woord schapendarm: catgut.
Viola is een Latijnse meisjesnaam die 'viooltje' betekent. De naam werd al in de middeleeuwen in Zuid-Frankrijk gebruikt.
Gamba, eigenlijk gewoon het Spaanse woord voor grote garnaal, is in Nederland en België een begrip voor een garnaal (uit zoet of zout water; eender welke soort) die met kop verkocht wordt. Garnalen van eender welke soort zonder kop komen in de handel als scampi.
Een altviool is een kwint lager gestemd, CGDA in plaats van GDAE, dus precies een octaaf hoger dan een cello. De altviool is groter (37 tot 44 cm klankkast lengte ten opzicht van 35 cm bij een viool) en heeft geen vaste maat.
Professionele cello's kosten duizenden euro's. Natuurlijk wil je zo'n bedrag niet uitgeven als beginner maar reken er op dat een goede beginners-cello begint bij 500 euro. Als je een iets serieuzer cello wilt reken dan wel op een bedrag vanaf zo'n 2000 euro.
De sarangi kom uit India. Het heeft veertig snaren en wordt bespeeld met een strijkstok, een beetje zoals de viool.
Uitspraak: ['gɑmba] Verbuigingen: gamba|'s (meerv.) 1) grote garnaal Voorbeeld: `gemarineerde gamba's` 2) viool met zeven snaren die je op of tussen je knieën bespeelt muziek Voorbeeld: ...
De ukulele lijkt op een gitaar, maar hij is een stuk kleiner. Ook heeft hij maar vier snaren, in plaats van zes.
hals; heeft de viool een nieuwe hals gekregen dan kan dit er op wijzen dat het om een oude (authentieke) viool gaat. Vanaf ongeveer 1800 worden violen met een langere hals gebouwd. Oude violen van voor deze tijd zijn later 'verhalst'.
Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Boven de duizend euro kom je echt in de hogere klasse instrumenten en boven de 1500 euro in het topsegment.
Een snaar kan onder andere gemaakt zijn van staal, schapendarm, carbon of nylon, en kan samengesteld zijn uit een kern omwonden met een of meer lagen van ander materiaal.
Zoals al genoemd is, gitaar leren spelen op oudere leeftijd kan zeker.
De makkelijkst te spelen muziekinstrumenten zijn: Ukulele. Mondharmonica. Piano.
U kunt uit verschillende moeilijkheidsgraden kiezen. Zo zijn de piano, kleine harp of gitaar voor beginners geschikt. Bij deze instrumenten is het snelst resultaat te zien.
Na 78 jaar heeft een Franse eigenaar van een Lauterbach Stradivarius zich gemeld bij een organisatie die zoekt naar geroofde kunst en instrumenten. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om de verloren gewaande viool uit het museum! Er wordt aangenomen dat er nog ongeveer 650 Stradivarius-violen over zijn in de wereld.
Het eerste als viool herkenbare instrument verscheen rond 1550. De eigenlijke uitvinder van de viool is niet bekend, wel weten we dat enkele van de oudste violen, altviolen en celli het werk zijn van twee italianen: Gasparo da Solo (1540-1609) en Giovanni Paoli Maggini (1580-ca. 1632), beiden afkomstig uit Brescia.
Een viool voor volwassenen meet 58,4 cm en weegt zo'n 500 gram, maar er bestaan ook kleinere 'kinder'modellen. Een 'kinder'viool koop je vanaf 350 euro, een viool voor volwassenen heb je vanaf 1.500 euro. Aan de academie bestaat de mogelijkheid om een viool te huren.