Een roeiapparaat is echt geweldig om af te vallen, aangezien je er bakken met calorieën mee verbrand. Namelijk rond de 750 calorieën per uur! Dit komt omdat je enorm veel spiergroepen gebruikt om de roeibeweging uit te voeren.
Om 1kg lichaamsgewicht kwijt te raken moet je ongeveer 8000 calorieën verbranden. Bij een gemiddeld caloriegebruik van 700 cal/uur moet je dus ongeveer 12 uur roeien om dit te bereiken. Waarom is roeien goed om af te vallen? Buiten de calorieën die je verbrand, train je ook veel spieren.
In een paar minuten per dag op de roeimachine verbrand je meer calorieën dan je zou doen op een machine waar je niet zoveel spiergroepen bij gebruikt. Wil je veel gewicht kwijtraken? Door te zitten tijdens het roeien heb je minder druk op je gewrichten en wel een superieure workout.
Tijdens het roeien verbrand je zowel calorieën als vet. Hierbij geldt dat wanneer je op een rustig tempo roeit, je vrij weinig calorieën verbrandt en relatief veel vet. Wanneer je op een hoog tempo roeit, verbrand je juist veel calorieën en minder vet. Je kunt hierbij rekening houden met het trainen in hartslagzones.
Conclusie: roeien goed voor buikvet én buikspieren
Het is zowel goed voor buikvet, als voor je buikspieren. Wil je dus zichtbare buikspieren trainen? Overweeg dan eens om te gaan roeien! Dit kun je bijvoorbeeld bij jou in de sportschool doen, maar je kunt dit ook thuis doen.
Afvallen met roeien op een roeiapparaat is best wel effectief, zeker als je het regelmatig doet. Je krijgt sterkere spieren en je conditie gaat ook met sprongen vooruit. Ik haalde bijvoorbeeld de eerste keer amper 5 minuten, en na twee weken elke dag roeien zat ik al op de 15 minuten met een professionele roeitrainer.
Over het algemeen is het aangeraden om minimaal 3 keer per week te roeien, waarbij je elke training zo'n 20 minuten volmaakt. Maar meer of minder kan natuurlijk altijd, aangezien het maatwerk blijft.
De resultaten lieten zien dat roeien meer spiergroepen activeerde dan hardlopen. Roeien activeert negen spiergroepen, zo'n 85 procent van alle spieren in het lichaam. Zowel je boven- als je onderlichaam worden aan het werk gezet. Ook worden je armen en je rug er sterker van.
De roeimachine staat waarschijnlijk te verstoffen in een hoekje in je gym, maar eigenlijk is dit cardio-apparaat de perfecte full-body training. Tijdens het roeien gebruik je al je spieren, van je armen, tot je core en je benen. Hierdoor zal je hartslag door het dak gaan.
Over het algemeen is een crosstrainer beter als je met (hard)lopen vergelijkbare workouts wil doen. Met een roeitrainer kan je workouts doen waar je zowel je benen, core als bovenlichaam wilt trainen. Op een roeitrainer kan je een workout veel zwaarder maken omdat je meer spiergroepen zwaar belast.
Blessures aan de knieën kunnenontstaan als de roeier te ver oprijdt, en pijn aan de ribben is vaak een gevolgvan een te zware belasting van de borstspieren. In extreme gevallen kan zo zelfseen ribfractuur ontstaan, een zogenoemde stressfractuur.
Roeien. Roeien verstevigt en traint het volledige lichaam. Mits een correcte houding is het zelfs goed voor de rug, omdat roeien de romp traint, met name de buik- en rugspieren.
Roeien is goed voor jouw fysieke gezondheid: je traint veel spiergroepen, je conditie wordt beter en je verbrand veel calorieën. Roeien is ook goed voor je geestelijke gezondheid: je maakt je hoofd leeg, je nachtrust wordt beter en je mentale weerbaarheid wordt groter.
Met behulp van een roeiapparaat kan je makkelijk spiermassa op een gezonde manier opbouwen, je cardiovasculaire functies versterken en je uithoudingsvermogen verbeteren. Een bijkomend voordeel is ook dat het vooral voor ouderen zeer handig is, omdat ze geen druk leggen op je gewrichten.
Je kunt ervoor kiezen om elke dag een 'korte' duurtraining te doen van 30-45 minuten, of enkele keren per week een lange sessie van 60-90 minuten. Een combinatie van beide trainingen is uiteraard ook mogelijk.
Wat roeien zo intensief maakt, is dat het je hele lichaam aan het werk zet. Meer dan 80% van je spieren wordt bij 1 haal gebruikt. Vandaar dat roeien ook wel een full body work-out wordt genoemd.
Pickups: roei tijdens een langer stuk de eerste 20 halen (of 45 seconden) van elke 500m met een hogere intensiteit. Alternatief: roei 20 seconden hard, dan 1:40 (een minuut en 40 seconden) rustig. Probeer tijdens het harde roeien een snelheid aan te houden die vijf seconden sneller is per 500m.
Op het moment dat jij de roeimachine opstapt en begint te roeien gebruik je eigenlijk de meeste spiergroepen in jouw lichaam. Zo gebruik je jouw beenspieren, armspieren, buikspieren, maar ook jouw rug en schouderspieren om de roeibeweging uit te voeren.
Bij deze beweging wordt er veel energie van je gevraagd en train je jouw beenspieren waarbij je vooral je bil-, kuit-, scheenspieren en hamstrings belast. Wanneer je benen bijna gestrekt zijn, trek je het handvat naar je toe. Tijdens deze fase train je jouw schouder-, rugspieren, biceps en triceps.
Het beste is om 2-3 keer per week te roeien voor zo'n 20-25 minuten, inclusief de warming-up en cooling-down. Na verloop van tijd kun je jouw trainingen dan rustig opbouwen. Op die manier zal je steeds sneller en sterker worden.
Een complete fitness workout
Je kunt er brute kracht en uithoudingsvermogen mee ontwikkelen. Het is in feite dan ook krachttraining en cardio in één. Ook is roeien goed voor je rug, de benen en ook je buikspieren komen aan bod.