Niet te veel tegelijk, alles moet goed onder water staan en je moet het gemakkelijk heen en weer kunnen bewegen. Laat kleding gerust een nachtje weken in het sopje. Het kan geen kwaad dat het water koud wordt. Je kleren kunnen nooit krimpen bij handwas.
Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact. Het is van belang dat je de broek lang genoeg laat weken.
Gebruik voor een handwas lauwwarm water. Veel mensen gaan voor een warmere temperatuur, rond de 37 graden, omdat dit prettiger aanvoelt aan de handen. Maar veel kleding, en vooral kleding dat uitsluitend geschikt is voor een handwas, mag maar op 30 graden gewassen worden. Maak dus een handwas sopje met lauwwarm water.
Tobbe met een hand: Gebruik een handwasprogramma. Gebruik een watertemperatuur van maximaal 40°C. Was je echt met de hand, los het wasmiddel dan op in veel water. Laat het kledingstuk weken en roer voorzichtig om.
Benodigde tijd: 3 uren. Algemeen stappenplan voor handdoeken wassen. Uiteraard ben je niet 3 uren actief bezig, maar gemiddeld duurt het wasprogramma dat je nodig hebt ongeveer zo lang. Ga tussentijds lekker wat anders doen, maar haal de handdoeken uit de wasmachine zodra deze klaar is!
Handwas: Het standaard wassymbool met een hand erboven, geeft aan dat kleding enkel met de hand gewassen mag worden. Was het kledingstuk in de wasbak of in een kleine emmer en verspreid het wasmiddel met je handen goed over de kleding. Spoel het kledingstuk daarna goed uit.
In de wasmachine
Het handwasprogramma op jouw wasmachine kan en mag ook gewoon. Hierbij draait de machine op een lage temperatuur, draait hij de was voorzichtig schoon en gaat het centrifugeren op een laag toerental.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
De meeste wasmiddelen doen hun werk namelijk prima bij 30 graden. Wel zo prettig, want een lage temperatuur betekent natuurlijk minder energieverbruik – fijn voor het milieu én voor je portemonnee! 30°C is ook de beste temperatuur voor tere stoffen als zijde en bepaalde wolsoorten zoals lamswol, kasjmier en angora.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
Het wasprogramma voor fijne was of anti-kreuk programma duurt over het algemeen korter en centrifugeert op lagere stand. Is alleen handwas een optie, dan zie je een tobbe met een hand erin. Dit betekent dat de stof kan vervormen, lelijk kan worden of kan beschadigen in de wasmachine.
Kies een mild wasmiddel voor delicate stoffen.
Merken als Robijn en Dreft zijn goede keuzes. Als je niets anders hebt kun je ook een gewoon wasmiddel gebruiken om delicate kledingstukken te wassen die niet gemaakt zijn van kant, zijde of wol. Babyshampoo en milde vloeibare zeep zijn tevens goede mogelijkheden.
Leg ze in een bad met Biotex. Na een half uur spoel je ze af met lauw water en dan zien ze er weer netjes uit.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Als je nieuwe kledij voor de eerste keer wil wassen, laat het dan eerst een nacht in koud water weken. Zo geeft het geen kleur af en krimpt het niet. Voor blauwe kleren, bv. jeansbroeken, doe je best een scheutje azijn bij je water, zo wordt de kleur gefixeerd.
Een handwas is een handmatige was, dus zonder wasmachine. Omdat veel mensen een wasmachine hebben wordt dit tegenwoordig vooral toegepast voor kleding van tere weefsels, die de bewegingen van de was in de wastrommel niet kunnen doorstaan.
Je nieuwe wasmachine is merkbaar stiller, is veel energiezuiniger en heeft een grotere inhoud. Dan valt het toch tegen als je merkt hoe lang een was draaien kan duren. Sommige machines doen en meer dan 3,5 uur over, maar gemiddeld kun je rekening houden met 2,5 uur.
Zuinig wassen duurt lang
Vaak wordt gedacht dat lange wasprogramma's veel energie verbruiken. Maar dat klopt niet, het is juist andersom. De lage temperatuur wordt goedgemaakt door het lange wasprogramma, om toch goed schoon te wassen. Ecowasprogramma's duren daarom een stuk langer dan normale programma's.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Spoelen: spoelen gebruik je als je wilt dat de wasmachine je kleding een keer extra spoelt. Je voorkomt hiermee dat er eventuele zeeprestjes achterblijven in je kleding. Dit is een handige functie voor mensen die een gevoelige huid hebben en reageren op wasmiddel.
Voorwas is een extra programma op je wasmachine, dat je alleen gebruikt als er hardnekkige vlekken (zoals smeer of ontlasting) in je kleding zitten. De kleding wordt met dit programma geweekt, zodat in de hoofdwas de vlekken er makkelijker uit gaan.