De Dental flessenspeen is het meest geschikt voor kindjes met reflux, kindjes die zich snel verslikken, kindjes die te snel drinken of premature kindjes. De Wide flessenspeen past het best bij kindjes die hun mondje graag wat verder open doen, dit noemt men ook wel 'breed aanhappen'.
Probeer een andere fles of een andere speentjes. Wat spenen betreft kan je kiezen uit latex of silicone, bolvormig of anatomisch. Een latex speen is soepeler, silicone is stevig en gaat langer mee. Net als bij een fopspeen zal je baby wel aangeven wat hij het liefst heeft.
Een fles van 250 of 300 ml is geschikt voor een normale voeding. Een fles van 125 ml kan worden gebruikt voor baby's die nog niet zo veel voeding nodig hebben (tot 3 maanden). Kleine flesjes van 40 ml kunnen worden gebruikt voor tussendoortjes, zoals Roosvicee.
De BornFree babyfles is speciaal ontworpen om darmkrampjes en spugen te verminderen. De babyfles is voorzien van een ventielsysteem dat alleen melk doorlaat wanneer de baby zuigt, zodat de baby rustiger drinkt en naar behoefte kan drinken. Net als bij borstvoeding.
De voordelen van de Difrax fles is onder andere dat de flessen anti-colic zijn. Door de S vormige bocht in de fles zuigt je baby alleen melk uit de speen en geen lucht. Hierdoor kan het darmkrampjes aanzienlijk verminderen.
Wanneer babyfles en speen vervangen
Voor alle spenen geldt: controleer ze regelmatig op zwakke plekken, scheurtjes of gaatjes en vervang een speen na ongeveer 6 weken. Er zijn geen strikte regels voor het vervangen van een plastic fles, maar het advies luidt om ze na 2 tot 2,5 maand te vervangen.
De flessen van Dr. Brown's helpen darmkrampjes, reflux, overgeven, boertjes en winderigheid te verminderen. Uit ervaring blijkt dat veel ouders de voorkeur geven aan deze flessen omdat ze voedproblemen helpen verlichten. Op deze manier wordt voeden een plezierige ervaring, zowel voor ouders als voor hun baby.
De meest logische fles (voor ons) om eraf te halen was de fles na de lunch, vlak voor hij naar bed ging voor een dutje. In mijn ogen zijn de eerste en de laatste fles van de dag belangrijker nog even te behouden dan die midden op de dag. Eventuele honger door gemiste voeding kun je in de middag namelijk nog inhalen.
Voor een gulzige drinker is een speen met een klein gaatje geschikt en voor de langzame drinker een speen met een groter gat of meerdere gaatjes. Er zelf gaatjes bijmaken is niet verstandig. Er bestaan ook spenen met meerdere standen.
Wanneer je kind zich verslikt, kan dat er ernstig uitzien, maar is er in principe geen sprake van gevaar. Je zoon of dochter kan dan nog praten, geluid maken en hoesten. Verslikken loopt dan dan ook vaak goed af. Mocht je kind geen geluid meer maken en niet meer kunnen hoesten, dan is er sprake van verstikking.
Bij een verslikking blijft het kind volledig bij bewustzijn, het praat of huilt en hoest flink. Bij een verstikking vermindert het bewustzijn, kan het kind niet praten of goed hoesten en ziet deze steeds blauwer.
Bij slikproblemen kan uw kind eten en/of drinken niet goed doorslikken. Uw kind verslikt zich vaak of het eten blijft 'hangen' in de keelholte en/of slokdarm. Slikproblemen komen bijvoorbeeld voor bij kinderen die te vroeg geboren zijn, bij kinderen met ontwikkelingsproblemen en bij sommige ziekten.
Sommige kindjes drinken de eerste keer probleemloos hun fles leeg, maar weigeren een paar weken later alsnog. Je kan daarom het beste elke dag even oefenen. Hoe eerder je kindje aan een fles went, hoe beter.
Over het algemeen wordt gezegd dat een baby of een kind zich nooit zal uithongeren. Maar een baby kan enkel vragen om melk door te huilen en in de eerste dagen van zijn leven is het nog steeds moeilijk om zijn vele huilbuien, door honger, voor knuffels, bij slaap, te ontcijferen.
Probeer eens al wandelend, al wiegend of al zingend een flesje te geven. Zet een rustgevend muziekje op en dim het licht. In een ontspannen sfeer is het makkelijker om iets nieuw te leren. Geef het flesje als je kind slaperig is, vlak voor of vlak na het middagdutje.
Het afbouwen van flesvoeding (avondfles)
Als je merkt dat je kindje oud genoeg is (vanaf 7 a 8 maanden) dan kun je beginnen aan het afbouwen. Dit moet je niet abrupt doen, maar in stapjes.
Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond. Dan gaat je kleintje slapen en maakt hij een ruk van ongeveer 4 tot 6 uur. Hierna is het weer tijd om te voeden.
Wel kreeg hij dus nog die avondfles, die ze biologisch gezien nog nodig kunnen hebben tot ongeveer 9 maanden. Maar ieder kind is anders dus de een heeft er langer behoefte aan dan de ander.
De spenen van Dr. Brown's zijn gemaakt van zeer zachte, klinisch geteste siliconen. Door de zeer zachte textuur en speciale vorm liggen ze perfect in je baby's mond. Vervang spenen elke zes weken, of eerder als ze tekenen van slijtage vertonen.
Brede flessen zijn fijner om de voeding door het water te roeren. We schudden de flesjes niet omdat er dan lucht in komt en dat krampjes veroorzaakt!
Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren.
Gebruik geen warm water direct uit de kraan voor babyvoeding
Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden. Gebruik voor het warm maken van de voeding een flessenwarmer, voeg er kokend water aan toe of warm de voeding op in een pannetje heet water.
De Difrax S fles is te gebruiken vanaf de geboorte tot het moment dat je kindje over gaat tot het drinken uit een tuit beker of gewone beker.